Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

VVD 4 en D66 1 zetel??

Samenvatting van het artikel

VVD 4 en D66 1 zetel?? In Nova vond gisteravond een debat plaats over de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen. Aan het eind kwam de politieke barometer met daarin de zetelverdeling voor de Europese Parlementsverkiezingen van 4 juni a.s. En het was eigenlijk een genante vertoning. Ik heb al vaker aangegeven dat het onderzoek dat door Synovate […]

Lees volledig artikel: VVD 4 en D66 1 zetel??

Leestijd: 3 minuten

VVD 4 en D66 1 zetel??

In Nova vond gisteravond een debat plaats over de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen. Aan het eind kwam de politieke barometer met daarin de zetelverdeling voor de Europese Parlementsverkiezingen van 4 juni a.s. En het was eigenlijk een genante vertoning.

Ik heb al vaker aangegeven dat het onderzoek dat door Synovate (vroeger Inter/View) via Nova wordt gepresenteerd de toets der kritiek -helaas- met regelmaat niet kan doorstaan. Maar wat men gisteravond heeft gepresenteerd en door Nova is uitgezonden, was beneden elk peil.

Dit is het rapport van het onderzoek, zoals het op de site van Nova staat.

Het aantal ondervraagden van het onderzoek was 976. Nu is dat voor de tabellen die ook in het onderzoek staan over Europa en de crisis een voldoende aantal. Marges van enkele procenten, waar je dan mee te maken hebt, zijn voor dat soort vragen heel acceptabel. Maar als je met dat aantal ondervraagden aangeeft hoeveel zetels de verschillende partijen krijgen bij de verkiezingen van het Europees Parlement dan ben je heel onverantwoord bezig. Zeker als je ze ook nog in de uitzending presenteert en er met de politici over gaat praten.

Ik zal het uitleggen: een van de belangrijke kenmerken van de verkiezingen voor het Europees Parlement is de lage opkomst. De laatste keer was het bijna 40%, 10% meer dan 5 jaar eerder. Nu is opkomst altijd moeilijk te voorspellen (wat mensen erover zeggen hoeft op de dag van de verkiezingen niet uit te komen, bij voorbeeld doordat het slecht weer is). Op dit moment lijkt het erop dat de opkomst lager dan die 40% wordt, maar het zou me niet verbazen als de laatste week voor de verkiezingen de nationale politieke discussies aan heftigheid zullen toenemen, waardoor de opkomst toch wat beter wordt.

Maar laten we even aannemen dat die opkomst 40% wordt. Dan houdt dat in dat van de bijna 1000 ondervraagden van het onderzoek circa 400 gaan stemmen. Dus op basis van slechts die 400 wordt dan de verdeling berekend over de verschillende partijen. Doordat er 25 zetels zijn te verdelen betekenen staan circa 16 ondervraagden voor 1 zetel.

Vergeleken met de peilingen voor de Tweede Kamer van de Politieke Barometer zelf zijn er een aantal grote verschillen. Terwijl ook bij de Politieke Barometer van vorige week de PVV dik voorligt op de VVD (16.6% tegen 9.7%) kwam men gisteravond tot 4 zetels voor de VVD en 3 voor de PVV!  Terwijl D66 bij de Politieke Barometer gelijk staat met de VVD (allebei ruim 9%) kwam men gisteravond tot 4 zetels voor de VVD en 1 zetel voor D66!!

Nu is het zeker zo dat het niet opkomen bij de Europese Verkiezingen ongeveer gelijkelijk onder de  aanhang van de verschillende partijen is verdeeld. Zo lijken op dit moment de potentiele kiezers van PVV en SP minder te zullen opkomen van kiezers voor het CDA. Maar het is absoluut niet zo (noch op basis van onderzoek, noch op basis van logica) dat de potentiele kiezers van D66 aanzienlijk slechter zeggen op te komen dan die van de VVD. Toch moeten volgens Synovate zelf de potentiele kiezers van D66 meer dan twee keer zo slecht opkomen dan de potentiele kiezers van de VVD om een uitslag 4 zetels voor de VVD en 1 zetel voor D66 te krijgen.

Daarmee geven Synovate en Nova niet alleen een slecht beeld van de electorale krachtsverhoudingen over de verkiezingen voor het Europees Parlement, maar men had het ook heel eenvoudig zelf kunnen ondervangen, doordat het zo sterk afwijkt van de eigen scores van de politieke barometer voor de Tweede Kamer van een week geleden.  (In dat onderzoek werd vermeld dat 41% van de Nederlanders weet dat er binnenkort verkiezingen over het Europees Parlement zijn).

De grote onzekerheid over de opkomst en het effect ervan op de uitslag maakt het moeilijk om met een bepaalde nauwkeurigheid de zetelverdeling voor het Europees Parlement te geven. Maar als je het dan toch doet, maak dan niet zulke basale fouten als Synovate nu gemaakt heeft en door Nova wereldkundig worden gemaakt. Met zo weinig ondervraagden (circa 400 die echt opkomen) moet je heel behoedzaam zijn ten aanzien van de “zetelverdeling”. En als je zulke grote verschillen ziet met je eigen onderzoek naar de Nederlandse verhoudingen een week geleden, dan moet je nog eens achter je oren krabben als je wereldkundig maakt dat D66 1 zetel haalt en de VVD 4, of dat je meldt dat de PVV kleiner blijft dan de VVD.

Zelfs op basis van de eigen informatie van de Politieke Barometer had Synovate en Nova de volgende conclusie kunnen trekken van de krachtsverdeling van dit moment:

–  De VVD en D66 verschillen maximaal 1 zetel, waarbij het onduidelijk is wie de grootste is.

–  De PVV is hetzij groter dan de VVD, of gelijk aan de VVD, maar niet kleiner dan de VVD.

Maar ik heb het al vaker moeten vaststellen. Synovate en Nova onderschatten vrijwel altijd de bewegingen in het electoraat. Dat heeft methodische oorzaken, maar het lijkt er wel op alsof ze dat beiden ook niet erg vinden.

U heeft zojuist gelezen: VVD 4 en D66 1 zetel??

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Terug naar de homepage

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019