Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Onwaarheden van de Politieke Barometer

Samenvatting van het artikel

Onwaarheden van de Politieke Barometer Op deze plek heb ik me al meermalen geuit over de strapatsen van de Politieke Barometer en het feit dat Nova die cijfers klakkeloos breng en er ook nog serieus reacties aan politici voor vraagt. Vandaag hebben ze een nieuwe lelijke kraal toegevoegd aan hun ketting. Er zijn diverse weblogs […]

Lees volledig artikel: Onwaarheden van de Politieke Barometer

Leestijd: 3 minuten

Onwaarheden van de Politieke Barometer

Op deze plek heb ik me al meermalen geuit over de strapatsen van de Politieke Barometer en het feit dat Nova die cijfers klakkeloos breng en er ook nog serieus reacties aan politici voor vraagt. Vandaag hebben ze een nieuwe lelijke kraal toegevoegd aan hun ketting.

Er zijn diverse weblogs waar ik het al in beschreven heb, kijk maar eens hier, hier, hier en hier, maar de aanpak van de Politieke Barometer (Synovate) onderschat voortdurende de omvang van veranderingen. Vergelijk je de cijfers van de Barometer met die van mij van het afgelopen jaar dan zie je wel een overeenkomstige trend (PVV stijgt sinds januari 2009 fors), maar het absolute verschil is steeds groot geweest. Dus het verlies van CDA, PvdA en VVD is bij de Politieke Barometer steeds kleiner dan bij mij.

En als ik achter de schermen (en later dan maar voor de schermen) de mensen van Nova en Synovate erop attent maak dan wordt erop gereageerd alsof ik knoeiwerk lever of bezig ben om Wilders te promoten.  Nadat ik op 16 mei had gesteld dat het aantal  voor het Europees Parlement van de Politieke Barometer van 4 voor de VVD en 1 voor de D66 niet alleen absoluut onjuist was, maar ook totaal niet aansloot op de Politieke Barometer van kort ervoor waar beide partijen op ongeveer 10% stonden, kreeg ik weer een aggresieve reactie van de directeur van Synovate, waardoor ik denk dat hij blijkbaar al jaren zelf geen onderzoek meer doet. Ik had het helemaal verkeerd, maar kort erna stond D66 op 2 zetels en de VVD op 3 (echte uitslag werd 3-3).

Vanavond is de Politieke Barometer gekomen met een peiling waaruit zou blijken dat NA de Europese Parlementsverkiezingen de PVV met 5 zetels is gestegen (!), D66 3 en Groen Links 2. En CDA, PvdA en VVD zouden in de afgelopen week samen 8 zetels naar beneden zijn gegaan.

In deze zelfs periode zijn de verschuivingen in mijn peilingen veel beperkter geweest. PVV bleef gewoon op 31 zetels staan.

Nu vind ik het logisch dat je direct na de verkiezingen je eigen meetinstrument ijkt. En dat dan kan blijken dat je een bepaalde partij een tijd lang structureel te hoog of te laag hebt gemeten. Dat kan je dan melden en vanaf dat moment ga je dan  keurig verder vanuit de nieuwe waardes.

Maar als je zoals vanavond meldt dat de PVV na de Europese Parlementsverkiezingen 5 zetels omhoog is gegaan dan ben je willens en wetens onwaarheden aan het verkondigen. Je wilt gewoon niet erkennen dat je een tijd lang met die partij te laag zat en je wilt helemaal niet erkennen dat ik veel dichter in de buurt van de werkelijkheid zat. Zeker niet na de wijze waarop ze steeds op mijn aanmerkingen hebben gereageerd. Lees nog even het eind van dit artikel in HP-De Tijd waar ik in voorspel dat de Politieke Barometer wel weer een keer de cijfers zal gaan bijstellen. Dat is dus vandaag gebeurd, maar wel onder valse vlag.

Nova, die met regelmaat de cijfers van de Politieke Barometer in haar uitzendingen meldt, heeft dat met deze uitslag niet gedaan…..  Ongeveer de grootste verandering in aanhang die de Politieke Barometer sinds tijden meldt wordt niet in de uitzending vermeld.  Impliciet wordt hiermee door NOVA bevestigd GEEN GELOOF TE HECHTEN aan de beschrijving van de Politieke Barometer dat de PVV de afgelopen twee weke 5 zetels is gestegen.

Ik heb het al een keer eerder gezegd:  een gênante vertoning.

U heeft zojuist gelezen: Onwaarheden van de Politieke Barometer.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Terug naar de homepage

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019