Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Kenmerkend voor de problemen van de overheid

Samenvatting van het artikel

Kenmerkend voor de problemen van de overheid Vanavond een ingezonden brief in Het Parool gelezen. In zijn simpelheid is deze brief in al zijn facetten zo kenmerkend voor de problematiek van de cultuur van de Nederlandse overheid. Zoals ik al eerder heb aangegeven zit daar de essentie in van de onvrede van een groot deel […]

Lees volledig artikel: Kenmerkend voor de problemen van de overheid

Leestijd: 2 minuten

Kenmerkend voor de problemen van de overheid

Vanavond een ingezonden brief in Het Parool gelezen. In zijn simpelheid is deze brief in al zijn facetten zo kenmerkend voor de problematiek van de cultuur van de Nederlandse overheid. Zoals ik al eerder heb aangegeven zit daar de essentie in van de onvrede van een groot deel der burgers.

In Het Parool had een evaluatie gestaan van de gemeente over de kwaliteit van het werk in de stembureaus op 4 juni 2009. Het stembureau van De Rode Hoed was blijkbaar de slechtste en kreeg een reprimande in het rapport. Men had behoorlijk fout geteld en het proces verbaal stond vol fouten en had een taalgebruik waar, volgens het rapport, “zelfs ambtenaar Dorknoper het schaamrood naar de kaken had gejaagd.” 

Een voorzitter van een stembureau schreef daarover een ingezonden brief. Hij beschreef hoe hij als voorzitter van een stembureau twee verkiezingen met het rode potlood had meegemaakt en daarna een keer met de stemcomputer. Nu dus weer met het rode potlood.

Hij gaf aan dat dit keer een nieuwe aanpak was gevolgd. Er moest gebruik gemaakt worden van een negental verschillende formulieren. (bij voorbeeld formulier 55, lijst van ingehouden stempassen en volmachtbewijzendie niet voldoen aan de echtheidskenmerken). Ten slotte een proces-verbaal waarvan deze voorzitter meldt dat de tekst die er op stond dermate ontoegankelijk was dat hij tot drie keer toe heeft gebeld om uitleg te krijgen. Een uitleg die niet gegeven kon worden.

Gedurende de dag was het vrij druk. 1000 mensen hebben gestemd en de procedure kostte gemiddeld 1 minuut, zodat men 16 uur had te werken. De pauzes werden ingekort.

Bij het tellen na 21 uur ging het helemaal mis. De restvoorraad van de stembiljetten klopte. En de turfjes van de uitgegeven stembiljetten ook. Maar bij de andere formulieren klopte er helemaal niets. De voorzitter meldt dat om 23.30 uur twee leden van het stembureau huilend wegliepen. Oververmoeid na een dag werken (voor 7 uur begonnen) en gek van de administratieve rompslomp.

Gezien de vele problemen die er waren ontstaan leek het deze voorzitter een goed idee om de verantwoordelijke gemeentelijke dienst (DPG) voor te stellen om met een aantal voorzitters van stembureaus bij elkaar te komen voor een evaluatie. De voorzitter geeft aan dat dit blijkbaar de DPG geen goed idee leek, hij werd bijna onbeschoft te woord gestaan. “De instructies kwamen uit Den Haag en bij DPG noch Den Haag zat men te wachten op ervaringsgegevens”.

Duidelijke kan je het niet krijgen……

U heeft zojuist gelezen: Kenmerkend voor de problemen van de overheid.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Terug naar de homepage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665