Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Prikken en Peilen, over de Mexicaanse Griep

Samenvatting van het artikel

Prikken en Peilen, over de Mexicaanse Griep Op mijn website heb ik vorig jaar meerdere artikelen geschreven over de Mexicaanse Griep en het inenten. Vanaf april 2009 had ik in mijn peilingen mee genomen om de ontwikkeling van de Mexicaanse Griep in Nederland vast te stellen. Mede daardoor had ik ook op internet de ontwikkelingen […]

Lees volledig artikel: Prikken en Peilen, over de Mexicaanse Griep

Leestijd: 2 minuten

Prikken en Peilen, over de Mexicaanse Griep

Op mijn website heb ik vorig jaar meerdere artikelen geschreven over de Mexicaanse Griep en het inenten. Vanaf april 2009 had ik in mijn peilingen mee genomen om de ontwikkeling van de Mexicaanse Griep in Nederland vast te stellen. Mede daardoor had ik ook op internet de ontwikkelingen gevolgd op het Zuidelijk Halfrond (met name Australie en Nieuw-Zeeland).  Daar was het winter en heerste er griep.

Uit zowel die ontwikkelingen op het Zuidelijk Halfrond als uit de onderzoeksresultaten tussen augustus 2009 en oktober 2009 was op te maken dat de Mexicaanse Griep zich veel minder snel verspreidde onder de bevolking dan vooraf werd gedacht (of voorgespiegeld). En ook dat de ziekte qua ernst en qua dodelijke slachtoffers weinig verschilde van de normale Griep.

Ik verbaasde me dan ook zeer dat in november de inentingsactie (2x) werd gestart en naast de 60plussers ook de kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar opgeroepen werden ingeent te worden. Mijn dochtertje was toen net 6 maanden geworden, maar op basis van mijn informatie besloten wij weloverwogen haar niet in te enten. Dat gaf nogal discussie, zowel binnen de kennissenkring als op mijn site. Weet nog goed hoe Clairy Polak op 27 november 2009 in een interview met Prof. Goudsmit deed alsof iedereen die tegen het inenten was gek was.

Emotionele argumenten

Ook heb ik in maart 2010 over dit onderwerp een gastcollege gegeven op de Erasmus Medische Universiteit. En het viel me op hoe negatief ik benaderd werd door de twee aanwezige hoogleraren. (Niet zozeer door de studenten). De argumenten waren primair emotioneel en ook nog drogredenen, met name door mensen die zich beroepen alles te doen op basis van empirie (feiten).

Gisteravond was er een uitzending van Zembla “de overbodige griepprik”. Het ging over de griepinjectie. Dit jaar worden er 4 miljoen mensen ingeeent. En het beeld dat uit deze documentaire opkomt lijkt sprekend op de discussie van de inenting tegen de Mexicaanse Griep. Echt een aanrader om te kijken:

De indruk die uit de uitzending overblijft is dat de onderbouwing van de noodzaak tot inenting zwak is. Er is weinig bewijs dat het veel oplevert. Maar ook dat er een grote verweving is tussen de vaccinatie-industrie en de besluitvorming om al dan niet in te enten. Per inenting krijgen huisartsen 10 euro, zodat ook zij belang hebben bij het door blijven enten nog los van de kosten voor het vaccin. Misschien een goed bezuinigingsidee?  En zouden we dan ook een overzicht kunnen krijgen wat het inkopen van de 34 miljoen vaccins hebben gekost voor de Mexicaanse Griep, waarvan er 24 miljoen zijn weggegooid?  Schattingen zijn rond de 250 miljoen euro.

Was die Poolse minister van gezondheid (een huisarts) toch een stuk wijzer.

U heeft zojuist gelezen: Prikken en Peilen, over de Mexicaanse Griep.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.