Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Geen effect meetbaar van griepvaccinatie

Samenvatting van het artikel

Geen effect meetbaar van griepvaccinatie Op de website van het RIVM staat dat jaarlijks gemiddeld 10% van de Nederlanders griep krijgt en dat vaccinatie tegen griep de kans op griep veel kleiner maakt. Via Peil.nl zijn in de afgelopen 6 weken meer dan 15.000 mensen ondervraagd naar het gevaccineerd zijn en het oplopen van griep. […]

Lees volledig artikel: Geen effect meetbaar van griepvaccinatie

Leestijd: 3 minuten

Geen effect meetbaar van griepvaccinatie

Op de website van het RIVM staat dat jaarlijks gemiddeld 10% van de Nederlanders griep krijgt en dat vaccinatie tegen griep de kans op griep veel kleiner maakt. Via Peil.nl zijn in de afgelopen 6 weken meer dan 15.000 mensen ondervraagd naar het gevaccineerd zijn en het oplopen van griep. Uit dit onderzoek blijkt niet dat het gevaccineerd zijn ervoor zorgt dat de kans op griep in het seizoen 2009-2010 of de laatste 3 maanden is verminderd, laat staan veel verminderd.

Dat geldt voor alle onderzochte groepen, waaronder ook de kinderen van 6 maanden tot 4 jaar, die eind 2009 tegen Mexicaanse Griep massaal gevaccineerd zijn. Bij die groep gevaccineerde kinderen wordt van 26% gemeld dat ze wel griep hebben gekregen en bij de niet-gevaccineerden is dat 3% minder (23%).

Als in Nederland gedurende twee weken meer dan 50 mensen per 100.000 per week bij de huisarts met griep komen dan wordt dat als epidemie gedefinieerd (zoals op dit moment het geval is met meer dan 100 mensen per 100.000 per week). Die mensen zijn echter een fractie van de mensen die griep hebben, zoals ook het RIVM impliciet aangeeft met haar stelling dat jaarlijks gemiddeld circa 10% van de Nederlanders griep krijgt (dat percentage is namelijk 10.000 per 100.000).

Weinig verschil

In het onderzoek dat via Peil.nl onder meer dan 15.000 mensen is gehouden zegt 17% tussen juli 2009 en juni 2010 griep gehad te hebben. 15% geeft aan dat dit de afgelopen 3 maanden het geval is geweest. Daarvan geeft circa 60% aan koorts gehad te hebben en langer dan 4 dagen ziek te zijn geweest. Slechts 20% van hen geeft aan naar de dokter ermee te zijn geweest. Deze cijfers zijn in lijn met de melding van het RIVM van de 10% griepgevallen en de meldingen van de artsen. De omvang van de griep wordt dus in het onderzoek met ongeveer 50%. Maar wel is daarbij vastgesteld dat die mate van overschatting bij gevaccineerden en niet-gevaccineerden weinig verschilt.

Als vastgesteld moet worden of vaccinatie de kans op griep veel kleiner maakt dan is het noodzakelijk dat binnen homogene groepen te doen. Uit het onderzoek blijkt bij voorbeeld dat 7% van de personen boven de 60 jaar melden dat ze griep hebben gehad, terwijl dat bij de groep onder de 45 jaar 19% is. Van de ouders met kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar meldt 25% dat zij griep hebben gekregen.

Onder degenen die tot de medische risicogroep behoren en worden opgeroepen om zicht te vaccineren is dat percentage 18%. Van de Nederlanders heeft in de tweede helft van 2009 27% zich laten vaccineren tegen (Mexicaanse) griep. Als dan in ieder van de afzonderlijke groepen wordt gekeken of men meldt griep gehad te hebben dan resulteert dat absoluut niet in een onderbouwing voor het feit dat vaccinatie de kans op griep veel kleiner maakt, zoals het RIVM zegt. Hieronder een aantal van die cijfers:

 Groep

% griep onder gevaccineerden

% griep onder niet-gevaccineerden

       Medische risicogroep                  18%                     18%
       Kinderen 6 mnd.-4 jr.                  26%                     23%
               18-44 jaar                  21%                     18%
               45-54 jaar                  16%                     13%
               55-64 jaar                  11%                     12%
               65-70 jaar                    8%                       5%

Niet bevestigd

Ook het onderzoek over de griepgevallen in de afgelopen 3 maanden (15% meldt griep gehad te hebben) laat hetzelfde patroon zien.

De claim van het RIVM dat vaccinatie tegen griep de kans op griep veel kleiner maakt, zoals op de website staat vermeld, wordt dus niet bevestigd door het onderzoek over de griep in Nederland in de periode 2009-2010 en de laatste 3 maanden.

Het onderzoek sluit af met de constatering dat er jaarlijks bijna 3 miljoen mensen worden gevaccineerd met de daarbij horende kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg. Het verdient  aanbeveling verdient om via een onafhankelijk grootschalig bevolkingsonderzoek vast te stellen of deze grootschalige vorm van vaccinatie wel zinvol is. (Uit het onderzoek blijkt alleen dat bij de groep mensen die aangeeft in het leven al 10 keer griep te hebben gehad of meer de vaccinatie een positief effect heeft).

Onderzoeksrapport effect griepvaccinatie.

U heeft zojuist gelezen: Geen effect meetbaar van griepvaccinatie.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665