Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Daphne’s Kunst

Samenvatting van het artikel

Daphne’s Kunst Met grote regelmaat lees en hoor ik van “deskundigen”  dat het slecht is als jonge kinderen met iPhone of iPad werken. Het zou hen remmen in hun ontwikkeling. Ook als ik met die personen in debat ben, vind ik dat ze enerzijds weinig echt weten van de praktijk van jonge kinderen met iPads […]

Lees volledig artikel: Daphne’s Kunst

Leestijd: 2 minuten

Daphne’s Kunst

Daphne’s Kunst - 3847

Met grote regelmaat lees en hoor ik van “deskundigen”  dat het slecht is als jonge kinderen met iPhone of iPad werken. Het zou hen remmen in hun ontwikkeling.

Ook als ik met die personen in debat ben, vind ik dat ze enerzijds weinig echt weten van de praktijk van jonge kinderen met iPads en anderzijds heel erg vanuit stereotypen praten. (Vol met nostalgie/romantiek en ook een behoorlijke mate van een negatieve houding bij het bekijken van het gedrag van een volgende generatie. Iets wat blijkbaar van alle tijden is).

Mijn dochter (geboren in mei 2009) werkt al vanaf dat ze anderhalf was met grote regelmaat  op een iPad. En ze was ongeveer twee en half toen ze eind 2011 haar eigen iPad had.  Ik kocht met regelmaat apps die pasten bij haar leeftijd, en ook zeker de creatieve apps van Toca Boca (zoals kapper, dokter en mode-ontwerpster). Ze behoort dus tot de voorhoede van een nieuwe generatie, die je steeds meer ziet als je goed om je heen kijkt.

Dat hield niet in dat mijn dochter de hele dag met de iPad bezig was, maar bepaalde apps gebruikte ze wel met grote regelmaat.

Tekenen, kleuren, bouwen

Wat mij direct opviel was dat creatieve zaken, zoals tekenen, kleuren, bouwen, ontwerpen, ook voor een kind van 2 a 3 via de iPad mogelijk was. Terwijl ze dat zonder de iPad niet of maar heel primitief kon. Daar was ze nog te jong voor. Toen ik haar zo bezig zag was mijn conclusie dat een kind van 2 a 3 een creatieve geest is gevangen in een lichaam dat nog heel weinig kan.

Toen ze 4 a 5 werd kon ze steeds beter met haar handen wat maken. Tekenen, schilderen, knutstelen vond ze heel leuk. En wat me daarbij zo opvalt is dat het erop lijkt dat de ruimte die ze kreeg in haar creativiteit, dankzij de iPad toen ze 2 a 3 was,  blijkbaar heeft doorgetrokken naar de fysieke wereld.

Ik weet dat het maar een steekproef van 1 is en ik het niet mag generaliseren, maar ik nodig u uit de kunstwerken te bekijken, die mijn dochter toen ze 5 was met haar handen heeft gemaakt. Minimaal kan gezegd worden dat het werken met de iPad haar creativiteit zeker niet beperkt heeft! Maar ik denk zelfs het tegendeel.

Dit is Daphne’s Kunst  (Klik hier om de werken apart te zien):

Daphne’s Kunst - 3842

En ja, ze gebruikt ook nog met grote regelmaat haar iPad, met name op school.

U heeft zojuist gelezen: Daphne’s Kunst.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.