Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het patroon van andere luchtvochtigheid in tropische gebieden

Zo gaat de verspreiding van het COVID-19 virus - 9789
Samenvatting van het artikel

Waarom griep in de tropen een ander patroon volgt dan bij ons, is vooralsnog niet aangetoond. Maar wat de reden ook is, het lijkt erop dat COVID-19 in de tropen een vergelijkbare weg bewandelt. Dit zou een voorbode kunnen zijn van wat ons straks te wachten staat als het weer kouder wordt.

Lees volledig artikel: Het patroon van andere luchtvochtigheid in tropische gebieden

Leestijd: 4 minuten

Het patroon van andere luchtvochtigheid in tropische gebieden

Het onderzoek uit 2013 naar de verspreiding van de seizoensgevoeligheid van het influenzavirus zag een duidelijk patroonverschil  tussen gebieden op aarde boven de 25e breedtegraad in de richting van de pool (zuidelijk halfrond) en die tussen de evenaar en de 10e breedtegraad.

Bij de eerstgenoemde is er een duidelijk patroon met doorgaans een piek in de winter. (Gekoppeld aan met name de lage specifieke luchtvochtigheid). Bij de gebieden rond de evenaar is de piek juist op de momenten dat de specifieke luchtvochtigheid het hoogste is en er het meeste regent (zoals tijdens de moesson).

Een verklaring waarom influenza in een omgeving dicht bij een hitte van 37 graden en heel veel vocht in de lucht wel kan overleven, terwijl het virus bij ons juist gedijt bij een lage luchtvochtigheid, heeft men (nog) niet. Het kan zijn dat bij veel regen en warmte, mensen veel meer bij elkaar in huis zitten en elkaar sneller aansteken.

Gedrag van Covid-19

Wat het ook is, de vraag is of het  COVID-19 ook een dergelijk gedrag ook vertoont in tropische gebieden. De eerste aanwijzingen dat dit wel het geval is, verdienen zeker nadere studie.

In Ecuador (op de evenaar dus) zien we nu 34 doden. Maar misschien is Maleisië wel het  meest interessante land om te volgen. Enerzijds heeft dat land al in een vroeg stadium een aantal restrictieve maatregelen genomen. Maar sinds twee weken zien we daar tocht uitbraak. Die wordt grotendeels toegeschreven aan een religieuze islamitische bijeenkomst tussen 27 februari en 3 maart (in de Seri Petaling Moskee). Rond de 16.000 mensen waren daar dagenlang intensief bij elkaar. 1.500 daarvan afkomstig uit 25 landen.

De krant The Star is een prima bron om de ontwikkelingen in dat land goed te volgen. Omdat men veel test en ook per geval goed probeert na te gaan hoe die besmet kan geworden.

Bezoekers onderzocht

Inmiddels zijn ongeveer 10.000 bezoekers aan het festival onderzocht. Het lijkt erop dat 15 á 20% van de aanwezigen besmet is in die 6 dagen. Nu weten we natuurlijk niet of iedere aanwezige inderdaad contact heeft gehad met besmette personen. Dus deze percentages geven hooguit het minimum van de besmettingen aan. Besef wel dat het land met ruim 30 miljoen inwoners nu 26 doden kent.

Ook een ander cijfer is heel interessant. 13 van de 26 doden tot op dit moment zijn gekoppeld aan deze bijeenkomst. Terwijl men nu al zeker weet dat rond de 1.200 mensen die daar waren, besmet zijn geworden (en nog niet iedereen is getest), lijkt het aantal doden ook bij dit aantal besmettingen niet hoger dan ca. 1% uit te vallen. Dat lijkt op de cijfers uit Zuid-Korea zoals omschreven in dit blog.

Wat we (nog niet) weten is de leeftijdsopbouw van de aanwezigen bij dat evenement. Uit foto’s is dat niet zo goed op te maken.

Het patroon van andere luchtvochtigheid in tropische gebieden - 4910

Anderen besmet

Na die bijeenkomst hebben de besmette mensen toch ook weer anderen besmet, terwijl de teller van het aantal doden in Maleisië inmiddels op 26 staat. Maar als je dit overzicht ziet van de groei van het aantal slachtoffers in dit land met 31 miljoen inwoners, zie je toch een veel “rustiger beeld” dan in de gebieden tussen de 30e en 60e breedtegraad in Europa of de VS.

Ook Mardi Gras op 25 november in Louisiana ook een forse impuls te hebben gehad op de verspreiding van het virus. Directe overgangen tussen mensen als ze met grote groepen bij elkaar zijn en veel mensen tegenkomen en dan ook nog heel dicht bij elkaar staan, is echt de optimale omstandigheid voor het virus om zich heel snel te verspreiden.
De vraag is echter of vervolgens het tempo van verspreiden onder de rest van de bevolking net zo snel zal gaan als dat in bij voorbeeld Lombardije is gebeurd als de specifieke luchtvochtigheid hoog  is, zoals in Louisiana.

Vandaag bij voorbeeld is de temperatuur 29 graden en de luchtvochtigheid 60% in New Orleans, waarmee het weer benaderd wordt dat ook in Maleisie nu is. (32 graden en 65% luchtvochtigheid). Het is duidelijk dat in Louisiana de uitbraak sneller gaat dan in Maleisie, waarschijnlijk doordat in het laatste land per geval men geprobeerd heeft de herkomst te vinden en vervolgens ingrijpende quarentaine maatregelen heeft genomen.

Lijkt op influenza/griep virus

Het is nog te vroeg om uit de ontwikkelingen in die warme en vochtige gebieden stevige conclusies te trekken, maar mijn indruk is dat COVID-19 inderdaad het patroon van het Influenzavirus in tropische gebieden volgt. Dus dat de kans dat het zich verspreidt hoger is dan in gebieden met hoge luchtvochtigheid op hogere breedtegraden.! Wel schat ik in dat de R0 (het aantal mensen dat door 1 persoon word besmet)  lager is dan in gebieden waar de temperatuur tussen de 4 en 11 is met een lage specifieke luchtvochtigheid, maar wellicht zullen de ontwikkelingen in Louisiana dit logenstraffen.

Hierover heb ik inmiddels ook nog dit blog geschreven.

De tijd zal het leren. Zeker omdat we nog niet echt in de fase zitten, dat de neerslag in die gebieden op zijn hoogst is. De moessonperiode in India begint doorgaans in april en als de R0 echt ook in tropische gebieden hoog is dan staat India een hele zware tijd te wachten.

Ten aanzien van India is het ook interessant om te zien hoe  het verschil zal zijn in de ontwikkeling tussen Noord- en Zuid-India. Het land strekt zich immers uit van 30 graden tot 10 graden Noorderbreedte.

Deze 6 blogs vormen een samenhangend geheel.

  1. Hoe groot is het gevaar van het COVID-19 virus nu echt.
  2. De invloed van luchtvochtigheid op de verspreiding van het COVID-19 virus
  3. Wat gebeurt er in de (sub-)tropische gebieden met de verspreiding van COVID-19? (dit blog)
  4. Hoe spelen we in op het positieve effect van een hogere specifieke luchtvochtigheid?
  5. Wat als de verspreidingssnelheid van COVID-19 naar -bijna-nul is gedaald?
  6. De enorme economische en sociale gevolgen van deze pandemie
Het patroon van andere luchtvochtigheid in tropische gebieden - 4911

U heeft zojuist gelezen: Het patroon van andere luchtvochtigheid in tropische gebieden.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665