Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De risico’s van airco’s

About aerosols, masks and RIVM - 9363
Samenvatting van het artikel

Ik krijg veel vragen uit allerlei landen waar uitbraken lastig te verklaren zijn. Ik heb met besmette personen gesproken in diverse landen en gekeken naar de weersontwikkelingen aldaar. Ik vond een opmerkelijk patroon dat ik in dit artikel zal delen. Deze conclusies zijn nog niet waterdicht.

Lees volledig artikel: De risico’s van airco’s

Leestijd: 3 minuten

De risico’s van airco’s

Ik krijg veel vragen uit allerlei landen waar uitbraken zijn die men niet zo goed begrijpt. Of worden toegewezen aan de verkeerde oorzaak (bijvoorbeeld: “de stranden zijn weer open” ). 

Ik heb met besmette personen gesproken in diverse landen en ook naar de weersontwikkelingen gekeken in die bewuste landen en zie wel een belangwekkend patroon.

Wat ik hieronder opschrijf zijn nog geen definitieve conclusies, maar ik vind het de moeite waard om het alvast met jullie te delen.

Ten aanzien van armere mensen in de (sub)tropische gebieden is er een duidelijke relatie met regen-/onweersbuien.  Mensen die samen binnen schuilen, wellicht de ventilatoren uitzetten, en zo de optimale omstandigheden creëren waarin een fors aantal mensen wordt besmet.  Dit staat hier beschreven.

(Op basis van een advies van één van de lezers kan ik dit het beste superspreading circumstances noemen in plaats van superspreading events)

Het gebruik van airco’s

Maar een andere factor speelt in die gebieden ook een grote rol: het gebruik van airco’s. Als die thuis gebruikt worden voor een klein aantal mensen die regelmatig bij elkaar zijn, dan lijkt het minder problematisch te zijn. Maar als er meer personen dan normaal aanwezig zijn en men vertoeft daar relatief lang bij een relatief lage temperatuur, en er is iemand aanwezig die -zonder het te weten- besmettelijk is, dan kan het fors misgaan.

Besef dat de uitbraak in Beijing nu (met circa 50 gevallen) bij het groothandelscentrum op de vlees- en visafdeling plaatsvond. Typisch afdelingen waar men de temperatuur geforceerd laag houdt, net zoals in slachthuizen.

Dit is een melding over het slachthuis in Boxtel:

De risico’s van airco’s - 7216

In de koude lucht blijf het virus lang in de lucht en worden mensen besmet. En de airco’s zorgen er ook voor dat de lucht kouder wordt. Weliswaar met een hogere temperatuur dan bij de slachthuizen, maar wel met een fors lagere temperatuur dan in de omgeving.

Maar wanneer gaat het dan mis met de airco’s?  Altijd of onder speciale omstandigheden. En het lijkt in de tropische gebieden meer het tweede te zijn dan het eerste.

Als ik bijvoorbeeld naar Miami kijk of Austin, waar ook duidelijke stijgingen zijn, dan valt me op dat ik daar regelmatig regen- en onweerbuien zie in de afgelopen weken.  Minimaal zijn dat de momenten dat er relatief veel mensen binnenshuis zijn/blijven. Maar ik hoor van diverse wetenschappelijke kanten dat er voorafgaande aan een onweersbui ook iets gebeurt met de elektrische lading in de lucht. 

Volgens die informatie zou dat invloed kunnen hebben op de wijze waarop aerosols zich in de lucht gedragen. Bij hoge luchtvochtigheid zou het probleem van aerosols namelijk veel kleiner zijn dan bij lage luchtvochtigheid. Maar het zou zo kunnen zijn dat bij een bepaalde elektrische lading van de lucht, dit proces toch anders verloopt, dan als er geen onweer in de lucht zit.

Ventilatie

Ventilatie blijft ook dan het belangrijkste om te doen. Mondkapjes binnen dragen als het niet anders kan (om minder virussen uit te ademen) als men een paar uur bij elkaar met een grote groep binnen is om te schuilen en zoveel mogelijk verdelen over de beschikbare kamers/ruimtes. En in alle gevallen niet te lang blijven in een omgeving waar je het risico hebt om inderdaad het virus een behoorlijke tijd te blijven inademen.

Daarnaast heb ik bij het zoeken naar mogelijke verklaringen van het bovenstaande in landen waar de islam prominent aanwezig is, ook duidelijke relaties gezien tussen het Suikerfeest en de stijging van het aantal gevallen vanaf een dag of vijf erna, eind mei. (zoals in Irak). Dat zijn landen waar de lucht doorgaans veel droger is dan in de meeste subtropische gebieden. 

Dat alleen al in combinatie met airco’s kan tot omstandigheden leiden waar mensen makkelijker besmet kunnen worden door het virus in de lucht. Dat lijkt me dan vooral te gebeuren als er veel mensen bij elkaar zijn en niet zozeer in de eigen woning met alleen het eigen gezin.

Voorwaarde

Het is wel van belang te beseffen dat er wel een belangrijke voorwaarde moet zijn om te zorgen voor uitbraken via airco’s: dat er mensen aanwezig zijn die anderen kunnen besmetten. In de landen in West-Europa denk ik dat de komende twee maanden die risico’s beduidend minder zijn dan in de landen waar nu de uitbraak is begonnen, tijdens het regenseizoen (zoals in Zuid-Amerika en India).

Hopelijk heeft men hier iets aan om besmettingskansen te doen verminderen. Als je weet hoe het komt, weet je ook wat je ertegen kunt doen.

U heeft zojuist gelezen: De risico’s van airco’s.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237