Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een duidelijke verklaring kan het RIVM niet geven!?

About aerosols, masks and RIVM - 9361
Samenvatting van het artikel

Het RIVM zegt geen duidelijke verklaring te hebben voor de relatief hoge aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames in Zuid-Holland. In dit artikel zet ik die verklaring heel eenvoudig uiteen. Maar als het RIVM dit overneemt, kunnen de autoriteiten niet blijven roepen dat het aan onze discipline ligt als het virus weer toeneemt.

Lees volledig artikel: Een duidelijke verklaring kan het RIVM niet geven!?

Leestijd: 3 minuten

Een duidelijke verklaring kan het RIVM niet geven!?

Gistermorgen in het AD het bericht dat Zuid-Holland relatief meer besmettingen en ziekenhuisopnames kent. In het AD stond commentaar van het RIVM dat zij er geen duidelijke verklaring voor kunnen geven. Zo stond het in de krant:

Een duidelijke verklaring kan het RIVM niet geven!? - 7221

Het is werkelijk te triest voor woorden, want het is heel makkelijk om vast te stellen wat er in Zuid-Holland aan de hand was/is.

Als je naar de cijfers per dag kijkt per gemeente dan is het direct duidelijk.  Ik zal het met jullie delen.

Om te laten zien wat er aan de hand is maak ik een onderscheid tussen VOOR en NA 1 juni. Want op die datum is het testbeleid aanzienlijk verruimd.

Na 1 juni vallen er 4 gemeenten op in Zuid-Holland met relatief hogere cijfers: Den Haag, Rotterdam, Katwijk en Dordrecht.

In deze tabel ziet u de cijfers:

Een duidelijke verklaring kan het RIVM niet geven!? - 7219

Als naar de besmettingen wordt gekeken en de ziekenhuisopnames tot aan 1-6 dan kan gesteld worden dat Zuid Holland vrijwel in gelijke mate oploopt met heel Nederland. En dat deze vier gemeenten in lijn liggen met hun omvang. Alleen bij Rotterdam zien we een wat hoger percentage (25%) dan de relatieve omvang van die gemeente op basis van het aantal inwoners in Zuid Holland (17%)

Maar als we naar de besmettingen kijken, en dan vooral naar de ziekenhuisopnames, dan springen Den Haag en Katwijk er fors uit.

Den Haag wordt bij de ziekenhuisopnames na 1 juni dan 41% van de provincie Zuid-Holland. Katwijk 5%. En daardoor maakt Zuid-Holland ineens 42% van de Nederlandse ziekenhuisopnames uit, terwijl het voor 1 juni slechts 18% was.  Van de 97 ziekenhuisopnames sinds 1 juni komen er 17 uit Den Haag (18%) en 2 uit Katwijk . Dus samen zijn ze verantwoordelijk voor 21% van de Nederlandse ziekenhuisopnames, terwijl dat voor 1 juni slechts 3% was.

Om te weten waardoor dit komt is het van belang dit bericht van Omroep West te lezen van 30 mei. Het gaat over een uitbraak in een moskee in Den Haag ergens in mei. Dat zijn precies de cijfers die je terugvindt in de cijfers per gemeente per dag, inclusief een extra stijging na het Suikerfeest op 23 mei. Over Katwijk meldde de GGD-baas Sjaak Gouw vandaag in het AD dat dit kwam door het Suikerfeest.

Als dit in Den Haag en Katwijk niet was gebeurd zouden er landelijk naar schatting 25 ziekenhuisopnames minder zijn geweest de laatste 20 dagen. Het totaal aantal ziekenhuisopnames in Nederland in juni zou dan van 100 dalen naar 75. De reproductiefactor zou dan nog wat lager zijn geweest dan nu.

Als je wel goed data analyseert, dan weet je wat er echt aan de hand is. Het is toch te triest voor woorden dat noch het RIVM, noch de GGD, een dergelijke analyse heeft uitgevoerd en dus in de krant zetten dat ze niet weten waardoor het komt dat Zuid-Holland hogere cijfers heeft.

Maar als je het niet doet, dan kunnen de Wallinga’s, Koopmans’en en de Bruls’en van deze wereld blijven roepen dat onze discipline afneemt, en dat als de cijfers verder omhoog gaan we strengere maatregelen moeten gaan nemen.

N.B.  Deze informatie heb ik gistermorgen gedeeld met het AD. Die dus gisteren dit artikel hadden geschreven, maar het niet de moeite waard vonden om vandaag de lezers te laten zien dat ze in Zuid-Holland niet meer risico’s lopen dan in de rest van Nederland. Hoe banger je de lezers kan houden dat ze besmet kunnen worden in Zuid-Holland, hoe fijner het blijkbaar is voor het AD.

Nog meer blogs over de farce die RIVM en GGD van dataverzameling en datanalyse maken:

“De belabberde data van het RIVM”.

“De wet van de kleine getallen”  (over de vreemde IC-cijfers)

Zo neemt prof. Wallinga ons in de maling

“De spookpatronen van prof. Wallinga” (over de Reproductiefactor die over de 1 zou gaan, maar niet heus).

U heeft zojuist gelezen: Een duidelijke verklaring kan het RIVM niet geven!?

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963