Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De media moeten beter checken – de toiletten bij Le Mans

De media moeten beter checken – de toiletten bij Le Mans - 9094
Samenvatting van het artikel

Aan de hand van een voorbeeld in de Franse media wordt blootgelegd hoe nieuwsberichten over Covid regelmatig de verkeerde conclusies trekken en het nalaten om dit te corrigeren als blijkt dat de situatie verkeerd is weergegeven. Dit onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is om zelf de feiten te controleren voordat een artikel voor waar wordt aangenomen.

Lees volledig artikel: De media moeten beter checken – de toiletten bij Le Mans

Leestijd: 4 minuten

De media moeten beter checken – de toiletten bij Le Mans

Een paar dagen geleden kon ik lezen dat er in Frankrijk een bruiloft was geweest in de buitenlucht en dat er 76 van de gasten besmet waren van de 250.

Het stond o.a. op deze site. Ik kreeg verschillende berichten met als inhoud “Weer een bewijs dat je in de buitenlucht wel besmet kan worden, lekker puh”.

Maar het is wel de moeite waard om het te onderzoeken.

Ik vond het een onwaarschijnlijk bericht. Net zoals die 14 man die op een terras in Dokkum zouden zijn besmet en die grote aantallen die besmet zouden zijn tijdens de wedstrijd Atalanta Bergamo-Valencia in Milaan op 19 februari. Niet omdat er harde informatie beschilkbaar was over die besmetting buiten. het is meer een soort wishful thinking van Van Dissel, OMT en de premier om ons ook buiten in het gareel van het 1,5 meter harnas te houden.

Want als het echt zo is dat zoveel mensen in de buitenlucht zijn besmet, dan heeft dat wel grote gevolgen.

Dus ik ben een zoektocht begonnen naar wat daar gebeurd kon zijn. Ik vroeg me vooral af hoe die 250 gasten hun behoeften deden tijdens het feest. Gingen ze dan plassen in de bosjes? Of waren er toch ergens toilletten? En als er toiletten waren, zou er dan misschien ook een zaal zijn voor de trouwpartijen in de winter?

Vanuit de Franse media kreeg ik meer informatie over de gebeurtenis. Die had op 8 augustus in de buurt van Le Mans plaatsgevonden. In het plaatsje La Milesse. Ook in Frankrijk was het toen een hittegolf en die middag en avond moet het rond de 37 graden geweest zijn. Via Google Earth vond ik de locatie in die kleine plaats waar het feest geweest moest zijn. Dankzij die foto had ik in ieder geval direct de oplossing voor het probleem van het plassen. Kijk maar, er was een gebouw.

De media moeten beter checken – de toiletten bij Le Mans - 8577

Maar er bleek nog meer te zijn dan toiletten. Want als ik naar de foto’s op de website van deze locatie kijk dan zie ik dit:

De media moeten beter checken – de toiletten bij Le Mans - 8578

Gebruik

Met zo een zaal, en 37 graden buiten, zouden ze dat gebouw nu alleen gebruikt hebben om te gaan plassen tijdens de bruiloft?

Maar ja als ik in het Belgische Nieuwsblad kijk is het verhaal toch zo duidelijk. Lijkt sprekend op die van Welingelichte Kringen in Nederland en van msn.com van dezelfde ervaren journalist.

De media moeten beter checken – de toiletten bij Le Mans - 8581

Maar zouden ze dan echt die grote zaal niet gebruikt hebben?

Het antwoord was niet moeilijk te vinden. In een Franse krant waar een journalist gewoon zijn werk heeft gedaan en het verhaal heeft gecheckt bij betrokkenen (0.a. de exploitant van de bewuste accomodatie). Ik moest wel even langs een paywall komen, maar daarna heb je ook wat. (Was zoiets als 50 cent betalen om naar het toilet te mogen om in lijn te blijven van dit verhaal).

Een echtpaar uit de streek van Le Mans had een accomodatie geboekt in La Milesse, op het platteland bij Le Mans. Een ideale plek voor dit soort evenementen: de locatie biedt een grote zaal van 1.110 m² die 350 personen kan plaatsen, normaliter tot 500 a 600 personen legt op 21 augustus de eigenaar van de accommodatie uit. Rondom de hal bieden de bungalows onderdak aan zeven slaapkamers met in totaal 52 bedden.

Voor het weekend van 7 tot 10 augustus werd die accomodatie gereserveerd. Met het feest op zaterdag. En 250 mensen worden verwacht, veel meer dan de gebruikelijke bruiloften met meestal tussen 90 en 110 mensen.

“Maar deze was speciaal. Toen de sleutels maandag werden teruggebracht, vertelden zij (de organisatoren van het evenement, noot van de redacteur) me dat sommige mensen op zaterdag een beetje ziek waren geweest, niet bleven en dezelfde dag de bruiloft verlieten”, zegt de eigenaar.

De eigenaar van zijn kant herinnert zich de getroffen maatregelen.

“We hebben alle voorschriften vermeld, met een herinnering aan de instructies, hydro-alcoholische gel bij alle ingangen en de tafels die in de zaal op de juiste afstand staan en we hadden veel mondmaskers ter beschikking.

Op het stadhuis is die informatie pas sinds de 21e bekend. Er was geen ceremonie op het stadhuis, en dat heb ik pas onlangs vernomen, zegt burgemeester Claude Loriot.

Niet alleen het geheim van het plassen in de bosjes is opgelost, maar ook van het massaal besmetten in de buitenlucht. Dat heeft namelijk niet in de buitenlucht plaatsgevonden. Het feest was in de grote zaal. Het was buiten 37 graden, dus de kans is heel groot dat de airco binnen stevig aanstond.  En blijkbaar waren er een aantal mensen aanwezig, die (een beetje) ziek waren.

De les: als u iets in de media leest over het onderwep Covid-19 wat onwaarschijnlijk is, zoek het dan zelf maar goed uit. Want helaas merk je te vaak dat dit door de media zelf regelmatig niet wordt gedaan. Dat met die 14 jongeren die op een terras in Dokkum besmet zouden zijn, haalde ook vrijwel alle media, maar is -toen eenmaal bleek dat de GGD het helemaal niet hard kon maken omdat de jongeren ook samen in de kroeg waren geweest- werd het niet gecorrigeerd.

Kijken wat er nu met dit verhaal gebeurt.

U heeft zojuist gelezen: De media moeten beter checken – de toiletten bij Le Mans.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Prognose voor de uitslag van de historische TK-verkiezingen 2023 - 68496