Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Ventilatie staat wel hoog op de prioriteitenlijst in Berlijn

Ventilatie staat wel hoog op de prioriteitenlijst in Berlijn - 11273
Samenvatting van het artikel

In Duitsland beseft men wel dat ventilatie/frisse lucht een belangrijk bestrijdingsmiddels is van Covid-19. Enkele voorbeelden hoe dat gaat in scholen, theaters en bioscopen in Berlijn.

Lees volledig artikel: Ventilatie staat wel hoog op de prioriteitenlijst in Berlijn

Leestijd: 2 minuten

Ventilatie staat wel hoog op de prioriteitenlijst in Berlijn

Van onze correspondent in Berlijn: René M. Broeders

In Berlijn is het nu twee weken herfstvakantie en de overheid bezint zich alvast op de periode die daarna komt. Er is een miljoen euro uitgetrokken om alle scholen van CO2-meters te voorzien. Haast verontschuldigend staat in de berichtgeving, dat niet iedere klas een eigen apparaat krijgt, maar dat ze het een beetje met elkaar moeten delen.

In de nieuwe voorschriften staat, dat klaslokalen tussen de lesuren, in de pauzes en ook in het midden van een lesuur gelucht moeten worden, ‘quergelüftet’, dus niet alleen het raam moet open, ook de deuren naar de gang en de buitendeuren. Wanneer het metertje tijdens de les aangeeft dat er te weinig frisse lucht binnenkomt: luchten!

Verder moeten kinderen warme kleding meenemen en moeten een nieuwe indeling van de klas gemaakt worden, waarbij de leerlingen die het beste tegen de kou kunnen voortaan dichtbij het raam zitten. Zo staat het in het nieuwe hygiëneplan.

Proefopstelling

In drie scholen is een proefopstelling gemaakt met ventilatiesystemen, waarbij goed gekeken wordt hoeveel virus werkelijk weggefilterd wordt. Er wordt ook gelet op het bedieningsgemak, het lawaai en hoeveel onderhoud nodig is.

Ventilatie wordt al lange tijd meegenomen in alle maatregelen tegen corona. Zo zie je bijvoorbeeld op de website van bioscopen wat ze aan ventilatie doen en kun je zelf beslissen of je dat veilig genoeg vindt.

Theaters en concertzalen hebben ook al lang maatregelen genomen. Zo is bijvoorbeeld het Berliner Ensemble al in juni gestart met een proef om ontsmettingsmiddel door verneveling in de hele ruimte te brengen. Testresultaten lieten zien dat 99% van het oppervlak daarna vrij was van virussen.

https://www.tagesspiegel.de/kultur/theater-in-der-coronakrise-berliner-ensemble-testet-effiziente-raumdesinfektion/25956020.html

https://www.berliner-zeitung.de/lernen-arbeiten/berlin-investiert-1-million-euro-in-co2-messgeraete-fuer-schulen-li.110809?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1602514552

U heeft zojuist gelezen: Ventilatie staat wel hoog op de prioriteitenlijst in Berlijn.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665