Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Zo onwetenschappelijk handelt het RIVM met de PCR-testen

Zo onwetenschappelijk handelt het RIVM met de PCR-testen - 11386
Samenvatting van het artikel

Dagelijks horen we het aantal positief getesten. Dat gebeurt met de PCR-test. Maar die moet dan wel aan duidelijke eisen voldoen. Dat lijkt in Nederland helaas een rommeltje te zijn met grote gevolgen.

Lees volledig artikel: Zo onwetenschappelijk handelt het RIVM met de PCR-testen

Leestijd: 2 minuten

Zo onwetenschappelijk handelt het RIVM met de PCR-testen

De PCR-test wordt gebruikt om vast te stellen of iemand al dan niet besmet is met het Covid-19 virus en anderen zou kunnen besmetten. Maar er is veel kritiek over die test. Eind augustus schreef de New York Times dit artikel erover.

De essentie van het probleem dat daarbij werd beschreven dat doordat men het sample dat men van een getest persoon had teveel keren kopieerde (dat heet de Ct-waarde) men vervolgens een positieve uitslag kreeg. Terwijl iemand wellicht nog wel resten van het virus in neus of keel had, maar niet meer besmettelijk zou zijn. Ik heb er o.a. hier over geschreven. 

Door teveel keren te dupliceren zorgt men dus kunstmatig voor hogere aantallen positieven. Dat is ook de reden dat je bij herhaling hoort van met name sportlieden die bij een tweede keer testen niet positief waren. Ja, als men de Ct-waarde bij de tweede keer 10 verlaagd dan neemt de kans om als besmet te worden aangemerkt met (veel?) meer dan de helft af.  Hier staat dat goed uitgelegd.

Vragen

Aan het RIVM werd door een journalist vragen gesteld over dit onderwerp. En het feit dat het RIVM onlangs het aangeraden minimum aantal voor de Ct-waarde van 30 naar 35 had verhoogd. Het werd een uitgebreid antwoord. Waarbij voor het eerst door het RIVM werd duidelijk gemaakt hoe men te werk ging met de PCR-test in Nederland.

Dit antwoord werd voorgelegd aan een ervaren moleculair bioloog met veel kennis over PCR-testen. En zijn reactie is eigenlijk verbijsterend. Als je het leest is beter te begrijpen waarom in Nederland de stijging van het aantal besmettelijken zo hoog is, of beter gezegd “lijkt”.

Leest u maar zelf. 

U heeft zojuist gelezen: Zo onwetenschappelijk handelt het RIVM met de PCR-testen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.