Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Correlatie positieve tests en ziekenhuisopnames

About aerosols, masks and RIVM - 9335
Samenvatting van het artikel

Gastblog van Prof. Van der Rhee: Het is waarschijnlijker dat we binnenkort al gaan stabiliseren (en dus de piek bereiken) en mijn voorspelling is dat we de ziekenhuisbezetting van 2.500 niet of nauwelijks gaan halen,” zei ik vorige week. Hoewel de ziekenhuisopnames op het dashboard sindsdien drastisch zijn aangepast, blijf ik bij deze voorspelling.

Lees volledig artikel: Correlatie positieve tests en ziekenhuisopnames

Leestijd: 4 minuten

Gastblog van prof. Bo van der  Rhee. Eerder geplaatst op Linkedin.

Bij het kijken naar de correlatie tussen positieve tests en ziekenhuisopnames heb ik gebruik gemaakt van de data van het dashboard. Deze data komen per 13 oktober met terugwerkende kracht van stichting NICE en niet langer van de GGD. Dit was een enorm verschil in met name de ziekenhuisopnames: daar waar we volgens het originele dashboard pas per 6 oktober definitief door de signaalwaarde van 40 per 3-daags gemiddelde heen gingen (na 29 september – 1 oktober er al even boven gezeten te hebben), is het nu duidelijk dat we vanaf 17 september consistent meer dan 40 opnames per dag hadden.

Veranderde beoordeling PCR tests per 30 september

Voordat u de grafiek hieronder bekijkt, is het goed om te weten dat de PCR tests vanaf 30 september op een andere manier beoordeeld zijn met als gevolg meer positieve tests. Dit zou dus voor een “breuk” in de data kunnen zorgen, en Figuur 1 toont dit ook overduidelijk. Ik heb de data van 1 september tot en met 13 oktober genomen. Van 14 tot en met 19 oktober zijn de positieve tests en ziekenhuisopnames ook beschikbaar op het dashboard, maar lopen de opnames van stichting NICE dus nog te veel achter om die data als betrouwbaar te zien.

Correlatie positieve tests en ziekenhuisopnames - 11572
Figuur 1: correlatie tussen positieve tests en ziekenhuisopnames.

Figuur 1 toont duidelijk de breuk vanaf 1 oktober: in de maand september was de correlatie (wortel van R2) 94%, daarna nog maar 77%. De coëfficiënt is ook belangrijk: in september werd 3,36% van de positieve tests opgenomen in het ziekenhuis, sindsdien nog maar 2,03%. Zeker nu de positieve tests aan het stabiliseren zijn (19 oktober zelfs een kleine daling tov 18 oktober), betekent dit dus dat er op de korte termijn ongeveer net zo veel mensen in de ziekenhuizen gaan als er uit komen. Vandaar ook dat mijn voorspellingen hieronder veel lager zijn dan die van Ernst Kuipers, die nog steeds uit lijkt te gaan van ruim 3% opnames per positieve test.

De curve van IC- en ziekenhuis-bezetting

Dan dus de nieuwe voorspellingen van de ziekenhuis- en IC-bezettingen, gebaseerd op de data van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De vorige reeks voorspellingen heb ik uitgebreid besproken in een veelgelezen LinkedIn artikel, dus hierbij alleen de nieuwe informatie sinds vorige week.

Eerst even algemeen iets over hoe dit soort curves zich meestal ontwikkelen: 1) toenemende stijging, 2) lineaire stijging, 3) afnemende stijging, 4) plateau, 5) toenemende daling, 6) lineaire daling, 7) afnemende daling. Het is van belang om te zien in welke fase de stijging (of daling) zit, om gerichte voorspellingen te maken. In mijn vorige ronde van voorspellingen heb ik gebruik gemaakt van een kwadratische stijging (fase 1), daar waar Diederik Gommers en Ernst Kuipers uitgingen van exponentiële stijging. Mijn voorspellingen bleken een stuk dichter bij de werkelijkheid te zitten, omdat ik ook meenam dat patiënten ook weer uit het ziekenhuis gaan – daarom was een kwadratische voorspeller beter dan een exponentiële.

Prognose voor de IC-bezetting

Per 19 oktober is de IC bezetting 379, nog steeds onder de voorspelling van Diederik Gommers van 28 september (per 12 oktober 400 – 700), maar deze is nog wel dagelijks aan het stijgen. De stijging is wel aan het stabiliseren of zelfs aan het dalen de laatste week, dus het lijkt erop dat we in fase 2 of 3 zitten. Dit zou erop kunnen duiden dat we op relatief korte termijn op het plateau kunnen komen, dus ik verwacht ongeveer nog een week (maximaal twee) van toename, om dan een plateau (fase 4) te bereiken rond de 500 (maximaal 600).

Prognose voor de ziekenhuis-bezetting

Ook de totale ziekenhuisbezetting is nog aan het stijgen, maar ook die stijging lijkt af te nemen. Er zijn tekenen dat deze al in fase 3 zit, maar fase 2 is misschien nog niet helemaal voorbij. Ik vermoed dus ook hier dat we nog ongeveer een week (maximaal twee) van toename zullen zien, om dan een plateau (fase 4) te bereiken rond de 2200 (waarvan dus ongeveer 500 op de ICs, maximaal 2400 waarvan 600 op de ICs).

Afvlakking van de curve

Ernst Kuipers heeft op 14 oktober gewaarschuwd voor 2044 opgenomen patiënten per 31 oktober waarvan 539 in de ICs. Dit lijken mij vrij reële schattingen, maar waar hij en ik van mening verschillen, is dat ik dat als het plateau (fase 4) zie, terwijl hij dit als fase 2 of 3 ziet met daarna nog minimaal een maand van stijgingen. Zie Figuur 2 die hij op 12 oktober presenteerde waarin de ziekenhuisbezetting in het meest gunstige geval eind november op een top van 2433 uitkomt.

Vorige week zei ik hierover: “Het is waarschijnlijker dat we binnenkort al gaan stabiliseren (en dus de piek bereiken) en mijn voorspelling is dat we de 2500 niet of nauwelijks gaan halen.” De ziekenhuisopnames zijn dus sindsdien op het dashboard drastisch aangepast, maar ik blijf bij deze voorspelling, omdat ook in die nieuwe data een duidelijke afvlakking te zien is, of in ieder geval geen groeiende groei meer. Zo laat het meest ongunstigste geval in Figuur 2 een nog 6 weken durende stijgende stijging zien (fase 1), waar we nu dus eigenlijk al uit zijn… We zullen eind oktober zien wie er dit keer gelijk heeft!

Correlatie positieve tests en ziekenhuisopnames - 11599
Figuur 2: prognoses zoals op 12 & 14 oktober door Ernst Kuipers gepresenteerd.

U heeft zojuist gelezen: Correlatie positieve tests en ziekenhuisopnames.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019