Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Italiaans Covid-19 onderzoek zet me weer aan het denken

Italiaans Covid-19 onderzoek zet me weer aan het denken - 12812
Samenvatting van het artikel

Opmerkelijk onderzoek uit Italië over het aantreffen van Covid-19 in de herfst van 2019 geeft aanwijzingen over hoe Corona zich verder kan ontwikkelen. Daarom is er zeker een scenario nodig om daarop te anticiperen in plaats van te denken dat een vaccin de complete oplossing biedt.

Lees volledig artikel: Italiaans Covid-19 onderzoek zet me weer aan het denken

Leestijd: 4 minuten

Italiaans Covid-19 onderzoek zet me weer aan het denken

Regelmatig ontvang ik berichten met links naar bijzondere studies, die hebben plaatsgevonden. Als je die dan leest, zet het je aan het denken. Want wat betekent dat voor het verdere verloop van de Covid-19 crisis?

Dat was zeker het geval met een belangwekkende studie uit Italië, die deze week verscheen. Dit zou wel eens een aanwijzing kunnen zijn van wat we op langere termijn kunnen verwachten met deze familie van virussen. En ook in welke mate vaccinatie daar een uitkomst bij zal zijn. En vooral hoe groot de noodzaak is tot een plan-B.

In deze studie uit Italië, is vastgesteld is dat bij bloedmonsters van gezonde personen vanaf september 2019 al Covid-19 antilichamen zijn gevonden. Hier staan de resultaten van dit onderzoek kort weergegeven. Ruim 100 van de bijna 1000 gezonde vrijwilligers die meededen aan een trial om longkanker op te sporen, hadden voor februari 2020 al dergelijke antilichamen. Sommige al in oktober 2019. Men had geen symptomen. De landelijke verdeling van de mensen met die antilichamen liet een zwaartepunt zien in Lombardije.

Daarnaast vermeldt het artikel ook nog dat in Lombardije in het laatste kwartaal van 2019 er ongewoon hoge cijfers waren van longontsteking en griep. In dat artikel staat ook een studie vermeld, waarin men via digitale analyses heeft vastgesteld dat in het laatste kwartaal van 2019 in Wuhan er al indicaties waren van klachten die op Covid-19 lijken.

De betekenis hiervan

De uitkomsten van dit Italiaans onderzoek versterken een vermoeden dat ik al een tijdje heb op basis van de ontwikkelingen rondom Covid-19. Hoe het virus zich over de wereld heeft verspreid en het karakter van de tweede golf in Europa. Wat ik nu opschrijf, zijn geen harde conclusies van mij, maar gedachten die ik met u wil delen. Dit omdat ze kunnen helpen bij het kijken en beoordelen van de ontwikkelingen naar de toekomst toe en ook een rol kunnen spelen bij het oordeel over vaccinatie.

Al diverse keren had ik gelezen dat er twee belangrijke varianten van het virus zijn: G614 en D614.  Hier staat het in juli uitgelegd. Aanvankelijk was het vooral de D614 variant die heerste en daarna werd de G614 dominant. Inmiddels lijkt 85% van de besmettingen in de wereld met de G614-variant plaats te vinden.

Van de G-variant wordt gesteld dat daarmee gemakkelijker besmettingen kunnen plaatsvinden. Maar tegelijkertijd zijn er ook indicaties dat de ernst van de ziekte(wat) minder zou zijn.

Als de bevindingen in Italië kloppen, dan is het verloop van de verspreiding van het virus anders geweest dan we tot nu toe dachten. Het was er al eerder. Maar dan blijkbaar niet op een manier waarop het toen echt opgemerkt is. En waarom dan is de grote vraag?

Antilichamen

Uit de percentages van personen met antilichamen blijkt dat in een paar maanden 12% is besmet. Dat zijn echt behoorlijk hoge cijfers. Maar door het aantal ernstige zieken is het niet opgemerkt. En dat zou tot de conclusie leiden dat de variant, die er in 2019 al was, tot (veel?) minder sterfte leidde dan in de eerste helft van 2020.

Dus dan zijn er al drie min of meer bekende varianten van het Corona-virus. De huidige, die het meest besmettelijk lijkt, die van het voorjaar en die van eind 2019.

Tegelijkertijd lijkt het erop dat als er Covid-19 heerst er geen griepepidmie komt.  

Daarnaast weten we ook dat na een tijdje antilichamen tegen Covid-19 lijken te verdwijnen. Maar dat de T-cellen toch nog in staat zouden zijn om te zorgen dat iemand niet (nog een keer) besmet raakt. Maar of dat permanent is en hoe zich dat verhoudt tot de varianten van het Covid-19-virus, is ook nog onbekend.

Zoals gezegd, veel is nog niet uitgekristalliseerd. Maar het zou me niet verbazen als we over een tijd tot de volgende conclusies moeten komen:

  • Net zoals we dat kennen bij influenza zullen we ook moeten leren leven met een jaarlijkse nieuwe variant van een coronavirus, die over de aarde gaat. Soms is dat een besmettelijker variant en soms een variant die tot ernstiger ziektes zal leiden dan die van het vorige seizoen. Daarbij zou het ook kunnen dat in een bepaald seizoen influenza heerst en (vrijwel) geen Corona of andersom.
  • Als het bovenstaande het geval zal zijn, dan mag verwacht worden dat net zoals bij influenza in het nieuwe  Corona-seizoen al een behoorlijk deel van de bevolking immuun is door ontwikkelingen in voorgaande jaren.
  • De centrale vraag is vervolgens of bij vaccinatie tegen Covid-19 hetzelfde zal gebeuren als bij griepvaccinaties. Namelijk dat maar een deel dekking geeft en dat het jaar erna weer gevaccineerd moet worden tegen een nieuwe variant.

Nieuw scenario nodig voor de toekomst

Last but not least. Als het bovenstaande inderdaad in hoofdlijnen zo blijkt te zijn, dan zullen we ons als samenleving erop moeten voorbereiden dat dit zo gaat gebeuren. En net zoals influenza onze manier van leven niet echt heeft beïnvloedt, zou dat ook het geval moeten zijn met het coronavirus.

Het minste wat er nu al zou dienen te gebeuren door de overheid, planbureaus en denktanks is om met een scenario te komen om de samenleving weer te normaliseren. Terwijl we in de wereld naast influenza ook met corona-virussen moeten leven. En niet te denken dat als er eenmaal een vaccin is en het overgrote deel van de wereldbevolking is gevaccineerd, dat we er dan volledig vanaf zijn.

Bij dit scenario is trouwens het ontwikkelen van goede geneesmiddelen als iemand besmet raakt cruciaal, want dat zal uiteindelijk meer uitkomst bieden dan vaccinatie.

U heeft zojuist gelezen: Italiaans Covid-19 onderzoek zet me weer aan het denken.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285