Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid en Aerosolen – het is nu kiezen of delen!

Covid en Aerosolen – het is nu kiezen of delen! - 12978
Samenvatting van het artikel

Een aanpassing van de site van de Amerikaanse CDC, over dat meer dan 50% van alle besmettingen geschieden via mensen die geen symptomen hebben, is een volledige erkenning van de dominante rol van aerosolen. En dat zou grote gevolgen moeten hebben voor het te voeren beleid in Nederland, zowel op scholen als erbuiten.

Lees volledig artikel: Covid en Aerosolen – het is nu kiezen of delen!

Leestijd: 3 minuten

Covid en Aerosolen – het is nu kiezen of delen!

Op 20 november heeft de Amerikaanse CDC haar adviezen rondom Covid-19 aangepast. Daarin staat o.a. dat meer dan 50% van de infecties worden veroorzaakt door personen die zelf (nog) geen symptomen hebben. Dat is o.a. gebaseerd op deze studie.

Die studie gaat dus over personen zonder symptomen, die zelf niet weten dat ze geïnfecteerd zijn (en voor een deel dat ook niet zullen gaan beseffen) en toch anderen kunnen besmetten.

Nog meer bewijs voor aerosolen

Prof. Jimenez trekt daaruit een bijzonder interessante conclusie:

  • Als je geen symptomen hebt, dan nies en hoest je amper.
  • Als iemand spreekt, dan domineren aerosolen met een factor van 100 tot 2000.
  • En we weten inmiddels dat het virus amper via oppervlaktes wordt verspreid.

Dan zullen infecties overwegend via aerosolen plaats vinden. Hij toont vervolgens dit als onderbouwing:

Covid en Aerosolen – het is nu kiezen of delen! - 12975

De twee links onderin zijn: sciencedirect en the lancet.

Maar toch is het onderstaande het recente officiële advies van de WHO hoe besmetting met Covid-19 is te voorkomen.

Covid en Aerosolen – het is nu kiezen of delen! - 12976

Wat denkt u?

Wie is het meest verantwoordelijk voor de verspreiding van Covid-19 over de wereld?

Burgers, die zich niet houden aan de voorschriften van de autoriteiten of officiële instanties (zoals WHO, RIVM, OMT, regering) die bij hun adviezen en maatregelen de dominante rol van aerosolen negeren?

In verschillende artikelen sinds 13 oktober heb ik aangegeven dat het ijdele hoop is om te denken dat met die maatregelen het aantal besmettingen in december of januari de nul zouden gaan naderen.  Hier gaf ik aan dat er zeker drie belangrijke gaten in de beschermingsdijk zaten:

  • De scholen
  • De zorginstellingen
  • Het negeren van het grote belang van aerosolen

Juist omdat steeds duidelijker wordt dat mensen zonder symptomen toch een grote rol kunnen spelen bij het verspreiden, zal het duidelijk zijn dat scholen (met name met leerlingen van 12 jaar en ouder) een grote rol spelen bij het verspreiden van het virus. In Italië waren er nog amper besmettingen tot eind september, maar toen half september daar de scholen weer opengingen, zie je daar een enorme versnelling van het aantal besmettingen.

Marino van Zelst heeft op 21 november op Twitter een goed onderbouwd betoog gehouden over de belangrijke rol van de scholen bij de verspreiding van het virus in Nederland.

En ook gisteravond in Nieuwsuur kwam dit onderwerp aan de orde. Op zichzelf rijkelijk laat, want het was al voor de aanvang van dit schooljaar duidelijk dat dit te gebeuren stond. Ik adresseerde dat onderwerp al in juni in mijn voorstel voor het Deltaplan Ventilatie.

De twee mogelijkheden

Het is gewoon kiezen of delen:

  1. Ja, we willen dat scholen open blijven. Maar dan moeten we accepteren dat het aantal positieve testen niet naar een heel laag niveau daalt, voordat de lente aanbreekt.
  2. We willen de cijfers binnen zes weken wel naar een heel laag niveau krijgen.

Als je voor 2 kiest dan moet je de scholen sluiten, naar een complete lockdown gaan en alle (gigantische) consequenties voor lief nemen. Maar zelfs als dan ergens in januari de lage cijfers bereikt worden (als dat echt lukt), kunnen we tot aan april de maatregelen amper verlichten. Want als we dat doen, dan zullen de cijfers in de winter snel weer fors gaan stijgen. En de schade hiervan is amper voor te stellen. (Want denk niet dat als vaccinatie echt een oplossing zal gaan bieden, dat die dan voor de zomer al serieus merkbaar zal zijn).

Als je voor 1 kiest dan kan je natuurlijk wel voorzieningen treffen in scholen om de besmettingen te beperken. En dat zijn er meer dan Patricia Bruijning gisteren in Nieuwsuur meldde. (Want wederom werd het onderwerp van bestrijding via ventilatie en luchtvochtigheid genegeerd). En het voorstel om de Kerstvakantie voor de VO-scholen een week eerder te laten starten en een week langer te laten lopen, is er zeker één om in overweging te nemen.

Maar de regering zal ook eens moeten ophouden om als de cijfers niet voldoende dalen, de burgers de schuld geven dat ze zich niet aan de maatregelen houden. Of te blijven roepen dat men zich aan de maatregelen moet houden, terwijl men zelf bewust een belangrijke overdrachtswijze bewust negeert, net zoals de WHO doet. Want de bevolking wordt steeds meer de voornaamste schuldige van de situatie waarin ons land is geraakt.

U heeft zojuist gelezen: Covid en Aerosolen – het is nu kiezen of delen!

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285