Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het gaat beter dan het RIVM doet voorkomen!

Het gaat beter dan het RIVM doet voorkomen! - 13220
Samenvatting van het artikel

Als je alle cijfers bekijkt en toepast op de juiste modellen dan gaat het beter dan men je doet denken. Lees maar:

Lees volledig artikel: Het gaat beter dan het RIVM doet voorkomen!

Leestijd: 3 minuten

Dit kunt u morgen van het RIVM verwachten

Op dinsdagmiddag komt het RIVM altijd met haar weekrapport en maakt vervolgens ook een persbericht. Keer op keer zie je dan dat men van de cijfers die ze hebben een keuze maken om de meest negatieve te benadrukken. Vorige week koos men daarvoor de reproductiefactor. Want die was op 6 november (sic) gestegen naar 1.02. Hier heb ik uitgelegd dat dit fake-news was.  

Morgen komt het RIVM met haar nieuwe weekrapport, maar veel van de informatie is al bekend. En het zal een moeilijke klus voor het RIVM worden om morgen wederom met vooral angstigmakend nieuws te komen. Want hoewel de cijfers van vandaag nog moeten binnenkomen, tekenen de cijfers voor morgen zich al af:

  • Het aantal meldingen van positieve testen zal met meer dan 10% zijn gedaald. Ondanks dat het aantal testen met 3% is gestegen.
  • Doordat het aantal uitgevoerde testen met 3% is gestegen, zal het percentage van de testen dat positief is naar een waarde van onder de 11% dalen. Dat was vorige week ruim 12%.
  • Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is ook met ruim 10% gedaald.
  • En de reproductiefactor (per 13 november) ligt weer rond de 0.9. Daar lag die de week ervoor ook ongeveer op, maar werd onterecht als 1.02 gemeld.

Ondanks dat de diverse deskundigen op tv, Rutte/De Jonge en Van Dissel aangaven dat de cijfers aan het stabiliseren waren, is dat dus niet het geval geweest. Er is nog steeds sprake van een geleidelijke daling.

Een van de problemen aan het model van het RIVM is dat veel van de berekeningen plaats vinden op basis van het aantal positieve testen. Nog los van de problemen rondom die testen zien, zien we ook grote fluctuaties per week van het aantal uitgevoerde testen per week.  En daar wordt dan niet op gecorrigeerd. Tussen 21 september en 1 maand later steeg het aantal uitgevoerde testen met meer dan 50%. Daarna ging het weer fors dalen. Maar ten opzichte van 2 weken geleden is het aantal testen weer met 15% gestegen. Als je daarmee wel rekening houdt, is het beeld duidelijker.

Kijk naar de ziekenhuisopnames

Het enige cijfer dat houvast geeft – en tot juni gebruikt werd voor het berekenen van de reproductiecijfers door het RIVM- zijn de ziekenhuisopnames. En ook daar zien we gunstige ontwikkelingen, dankzij het onlangs gevormde Green Team van onze website.

Het Green Team bestaat uit een aantal data-analisten, die elkaar bij maurice.nl hebben getroffen en een eigen deel hebben gekregen op deze site. U treft dat aan onder de Uitkijktoren, afdeling “De Cijfers”Hier stellen zij zich voor.

Zij hebben o.a. een model ontwikkeld om het verloop van de ziekenhuisopnames in Nederland te voorspellen. Die cijfers zijn immers voor de regering blijkbaar de belangrijkste waar op gestuurd wordt. Je hebt dan te maken met een dagelijkse instroom en een dagelijkse uitstroom.

Met dat model werken ze al sinds eind september (en zij hielden mij op de hoogte ervan) en het model voorspelde het verloop goed. Eind oktober was er een kantelpunt en sindsdien zien we de ziekenhuisopnames dalen, ongeveer zoals het model al aangaf.

Terwijl rond 1 november het aantal dagelijkse opnames rond de 300 lag is dat aantal inmiddels gedaald naar 150. En omdat de instroom lager is dan de uitstroom neemt het aantal Covid-19 patienten in de ziekenhuizen ook gestadig af. Het is nu bijna 40% lager dan het hoogtepunt begin november.

Het model van het Green Team treft u in hun eerste artikel aan. Dat model wijst uit dat (ruim) voor Drie Koningen (6 januari) en waarschijnlijk al voor het eind van het jaar, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag onder de signaalwaarde van 40 daalt.

Ook dat is een teken dat het een stuk beter gaat dan men u wil doen geloven. Ik ben heel benieuwd wat de lijn wordt voor het RIVM morgen in hun persbericht en de opvolging ervan door Rutte en De Jonge. Ongetwijfeld komt men wel weer met een waarschuwende vinger. Maar laat u niet van de wijs brengen.

U heeft zojuist gelezen: Het gaat beter dan het RIVM doet voorkomen!

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963