Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Na Black Friday ook Black Monday

Na Black Friday ook Black Monday - 13255
Samenvatting van het artikel

Terwijl de ziekenhuisopnames duidelijk aan het dalen zijn, zien we bij de cijfers die Ernst Kuipers presenteert altijd op maandag een stijging. En dus is dat het nieuws dat De Telegraaf eruit pikt en gaat de personferentie van Ernst Kuipers niet over het goede nieuws, maar over verkeerde data en foute conclusies.

Lees volledig artikel: Na Black Friday ook Black Monday

Leestijd: 3 minuten

Mij valt keer op keer op, hoe Ernst Kuiper zijn persconferenties gebruikt om invloed uit te oefenen op het beleid. En hoe de media daar vrijwel kritiekloos in meegaan. 

Op de dag dat de regering besloot om twee weken de theaters, bioscopen, bibliotheken, dierentuinen, pretparken en zwembaden te sluiten, kwam hij met een saldo toename van 108 ziekenhuisopnames met Covid-19. Hij geeft die persconferenties in zijn hoedanigheid als voorzitter van de LCPS (Landelijke Coordinatiecentrum Patienten Spreiding).

In mijn artikel op 11 november gaf ik aan dat dit nu net de laatste dag was van een serie van toenames, en de dag erna de cijfers duidelijk gingen dalen. Dit was de grafiek toen.

Na Black Friday ook Black Monday - 12621

Op 3 november lagen er 2653 personen met Covid-19 in de ziekenhuizen volgens LCPS. Daarna is er een stabiele daling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames.

Als je de ontwikkeling van de cijfers bekijkt, dan valt het volgende op:

dinsdag 3-11 tot zondag 8-11-141 
maandag 9-11 +22
dinsdag 10-11 tot zondag 15-11-222 
maandag 16-11 +35
dinsdag 17-11 tot zondag 22-11-197 
maandag 23-11 +35
dinsdag 24-11 tot zondag 29-11-268 
maandag 30-11 +21

Per saldo is de stand op dit moment circa 35% lager dan het hoogtepunt op 3 november. Ook is goed te zien dat, terwijl in de rest van de week er sprake is van een duidelijke daling, alleen maandag een stijging laat zien. Elke week krijgen we een Black Monday van Ernst Kuipers!

De afgelopen week laat het LCPS dus de hoogste daling van de ziekenhuisopnames zien sinds meer dan een half jaar. Zelfs zijn Black Monday was met een toename van 21 lager dan de afgelopen maandagen.

Tijdens zijn persconferentie gisteren gaf hij wel aan dat er sprake was van een daling over een week gezien, maar de journalist van De Telegraaf beschrijft vervolgens “Maandag nam voor het eerst in een week het aantal coronapatienten in de Nederlandse ziekenhuizen weer toe”.  Dit zijn niet de woorden van Ernst Kuipers, maar van een journalist die blijkbaar niet beseft dat alle maandagen de cijfers weer toenemen. (Dat zal komen door de administratieve processen of dat het opnemen in ziekenhuizen vaker op maandag gebeurt dan in het weekend.)

Maar Ernst Kuipers gebruikte die persconferentie (zoals we kennen van het RIVM of OMT-leden of de regering) om ons weer te waarschuwen. Kijk maar naar de kop:

Na Black Friday ook Black Monday - 13248

Wat je hier ziet is een standaardprocedure. Er wordt gedaan of het aantal besmettingen in Nederland stabiel is gebleven de afgelopen week. Dat is niet het geval, zoals ik gisteren al uitlegde en vandaag gemeld zal worden door het RIVM. Er is sprake van een daling, terwijl er 3% meer is getest.

Daarnaast wordt gedaan alsof die grotere druktes in de binnensteden op straat zal leiden tot een sterke toename van het aantal besmettingen. Dat is wat we steeds horen van onze autoriteiten. Of het nu een mooie Hemelvaartsdag was, de Damdemonstratie, de demonstraties rondom Black Lives Matter, de supporters van Willem II die samen naar de wedstrijd keken; altijd was het blijkbaar een gevaarlijke situatie, die tot vele extra besmettingen zouden kunnen leiden.

Natuurlijk het is nu een ander jaargetijde en er zijn meer mensen onder ons die besmettelijk kunnen zijn. Maar het langs elkaar lopen in een winkelstraat (waarbij ook nog velen een mondkapje op hebben) zorgt niet voor grote risico’s op besmettingen. In winkels met een laag plafond en weinig ventilatie is het risico een stuk groter. Maar daar sloeg men niet op aan (want zoiets zeggen onze OMT-leden niet in het openbaar).

Al vanaf maart/april is er een vorm van hysterie bij onze bestuurders in navolging van RIVM en OMT-leden om elke vorm van groepen mensen, die buiten bij elkaar zijn, te benaderen of deze situatie tot grote uitbraken zullen leiden. Langzamerhand beseffen echter steeds meer burgers dat het gevaar buiten gering is. (En gelukkig ook steeds meer wat het gevaar is van besloten ruimtes.)

Maar doordat onze bestuurders en de usual suspects van RIVM en OMT, maar ook van de media zelf, laten blijken weinig te hebben geleerd van de afgelopen 8 maanden, blijven ze regelmatig de burgers de verkeerde kant op sturen, zoals van buiten naar binnen. En zijn ze verbaasd als men zich daaraan steeds minder gelegen laat liggen.

Update nu eens je wetenschappelijke kennis, wees eerlijk met de data, informeer ons op de juiste manier en behandel ons als volwassenen.  Zou een stuk helpen!

U heeft zojuist gelezen: Na Black Friday ook Black Monday.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Prognose voor de uitslag van de historische TK-verkiezingen 2023 - 68496