Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het gaat wat beter, maar het RIVM houdt niet van goed nieuws

Het gaat wat beter, maar het RIVM houdt niet van goed nieuws - 13263
Samenvatting van het artikel

Alle indicatoren gaan de goede kant op, blijkt als je de weekcijfers van het RIVM ziet, maar dat is natuurlijk niet hun boodschap.

Lees volledig artikel: Het gaat wat beter, maar het RIVM houdt niet van goed nieuws

Leestijd: 3 minuten

Gisteren voorspelde ik dat het RIVM vandaag met haar nieuwe cijfers, die allemaal wat gunstiger zijn dan vorige week, toch zou gaan proberen dat positieve beeld af te zwakken of om te draaien. Want stel je eens voor dat volgende week het kabinet gaat beslissen dat we met Kerst wat meer ruimte krijgen!

Het rapport is binnen, en vanavond zult u het allemaal in het nieuws horen. Als je goed naar de cijfers kijkt dan ziet het er inderdaad beter uit. Maar dat is niet wat het RIVM wil dat we zien.

Dit is de kop van hun weekbericht:

Het gaat wat beter, maar het RIVM houdt niet van goed nieuws - 13262

Laten we nu even goed kijken wat er is vastgesteld:

  • Het aantal meldingen van positieve testen is met 8% gedaald, terwijl het aantal testen met 3% is gestegen.
  • Het aandeel positieve testen is gedaald van 12,0% naar 11,0%.

Dit is de grafiek van het verloop, die ik gemaakt heb van het aandeel positieve testen per week.

Het gaat wat beter, maar het RIVM houdt niet van goed nieuws - 13263
  • Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is gedaald van 1291 vorige week, naar 1007 deze week (een daling van 22%).

Dit is de grafiek van het verloop van de ziekenhuisopnames zoals die vandaag op de website staat van het RIVM. Er is duidelijk van af te leiden dat er sinds begin november een dalende trend is. De opgave van de LCPS van vandaag komt met een totaal van 1683 patienten, die nu met Covid-19 in het ziekenhuis liggen. Dat was op 3 november nog 2653. Een daling van 37% in 4 weken tijd.

Het gaat wat beter, maar het RIVM houdt niet van goed nieuws - 13264

Maar op de van het RIVM bekende, onnavolgbare wijze komen ze op een reproductiefactor van 1,04 uit (op 13 november). Dat is dus de tweede week, dat het cijfer net boven de 1,00 zou liggen. En ik moet u bekennen, hoezeer ik ook mijn best doe, ik begrijp niet eens meer hoe ze nu twee weken lang met een cijfer kunnen komen (van 18 dagen geleden) van net boven de 1.

Maar ongetwijfeld zal vanavond en morgenochtend in het nieuws nog gemeld worden, dat de reproductiefactor niet onder de 1 is gedaald en dat dit zorgelijk is.

De reproductiefactor ligt rond de 0,9

Nog even als extra informatie: Tot 12 juni werd de reproductiefactor berekend op basis van de ziekenhuisopnames. Dat is inderdaad een betere indicator dan het aantal positieve getesten, zeker als het aantal testen per week fluctueert en we ook nog met false positives te maken hebben.

Er waren echter zo weinig ziekenhuisopnames toen, dat men over ging naar het aantal positieve testen om de reproductiefactor te berekenen. Inmiddels zijn er voldoende ziekenhuisopnames om op basis daarvan die reproductiefactor te berekenen. En als we dat nu zouden doen met die dalende trend die ze zien, dan is er al sinds vier weken sprake van een reproductiefactor van rond de 0,9.  Door het feit dat ziekenhuisopnames gemiddeld rond de 10 dagen komen na de besmetting, kunnen we inschatten dat de reproductiefactor rond 20 oktober onder de 1 is gedaald en daar is gebleven.

Maar ja, als je de schrik erin wilt houden onder de bevolking, dan breng je nu al twee weken slecht nieuws in plaats van goed nieuws.

Weinig fantasie nodig

Vandaag dus als kop van het persbericht: “Slechts kleine daling van het aantal meldingen Covid-besmettingen.”

Vorige week was de kop: “R-getal gestegen naar 1; aantal Covid-meldingen stagneert”

We hoeven weinig fantasie te hebben over hoe vanavond en morgenochtend de media met deze informatie omgaan. Let maar op: de reproductiefactor is reden tot aanhoudende bezorgdheid.

Nu weet ik dat veel journalisten weinig met getallen en grafieken hebben. Maar wellicht is dit toch een interessante vraag, die men aan het RIVM kan stellen, voordat men de reproductiefactor communiceert:

“Op pagina 38 van uw weekrapport van deze week laat u het verloop zien van het aantal besmettelijke personen in Nederland. Hieronder ziet u die grafiek. Hoe kan die grafiek rechts steeds naar beneden gaan, terwijl u nu twee weken al zegt dat de reproductiefactor iets boven de 1 ligt?”

Het gaat wat beter, maar het RIVM houdt niet van goed nieuws - 13266

Op ieder moment dat u vanavond of morgen in het nieuws of talkshow of website of krant deze reproductiefactor van 1,04 zonder terughoudendheid gepresenteerd ziet worden, kunt u inschatten hoeveel verstand dat medium/ die journalist van cijfers en grafieken heeft. Dat geldt overigens ook voor iedere minister of burgemeester, die dat cijfer hanteert.

U heeft zojuist gelezen: Het gaat wat beter, maar het RIVM houdt niet van goed nieuws.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Prognose voor de uitslag van de historische TK-verkiezingen 2023 - 68496