Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dit perspectief zou Premier Rutte morgen kunnen bieden!

Dit perspectief zou Premier Rutte morgen kunnen bieden! - 13487
Samenvatting van het artikel

De virologen/epidemiologen zeggen dat het na de start van het vaccineren nog lang duurt voordat de maatregelen kunnen worden afgeschaald. Dat is onnodig doemdenken. Er is juist een heel lonkend perspectief, en daarmee kan Premier Rutte bij zijn volgende persconferentie komen. Wat zou dat een zegen voor Nederland zijn!

Lees volledig artikel: Dit perspectief zou Premier Rutte morgen kunnen bieden!

Leestijd: 4 minuten

Het is eigenlijk ontluisterend om de virologen en epidemiologen te horen vertellen welk scenario zij voorzien als er in Nederland eenmaal op grotere schaal gevaccineerd wordt. Het laat goed zien hoe nauw hun blikveld is op deze crisis en hoe gevaarlijk het is dat onze regering en veel politici en media dat niet onderkennen en als schoothondjes achter hen aan lopen.

Wat zij steeds zeggen wordt gerepresenteerd door dit artikel van de NOS van 2 december. Hun boodschap is: “denk niet dat als er veel ouderen en kwetsbaren zijn gevaccineerd, dat we dan van de maatregelen af zijn”. 

Om het vertrouwen in de werking van het vaccin niet aan te tasten, zegt men wel dat er een grote daling zal komen van sterfte en ziekenhuisopnames. Maar de schrik moet er natuurlijk wel ingehouden worden en de maatregelen moeten zo lang mogelijk blijven bestaan.

Toch is er een duidelijk scenario te schetsen waarbij -als het waar is dat het vaccin voor 90% of meer bescherming biedt (wat zij toch steeds zeggen)- we in april weer naar vrijwel normaal zijn teruggekeerd. Iets waar Marcel Levi ook mee eens is, zoals hij mij dit weekend in ons gesprek vertelde. 

Het vaccinatie-scenario

Eerst een rekensommetje: De RIVM-rapporten laten zien dat slechts 10% van degenen die aan/met Covid-19 overleden zijn jonger dan 70 jaar waren. In Nederland zijn er ongeveer 2,4 miljoen inwoners, die boven de 70 zijn. (De cijfers jonger dan 65 jaar zijn resp: 5% en 3,4 miljoen inwoners).

Als dus inderdaad de vaccins werken zoals gesuggereerd wordt (90% bescherming) en 90% van de 2,4 miljoen personen boven de 70 jaar zich laten zich vaccineren, dan zal, als alle andere factoren constant blijven, het oversterftecijfer met circa 80% dalen. Een oversterfte die in oktober-november ongeveer 100 per dag was, daalt dan naar ongeveer 20 of lager  (en normaliter overlijden er per dag in Nederland ruim 400).

De belasting van de zorg zal in wat mindere mate dalen, omdat die wat meer gericht is op de groep onder de 80 dan erboven. Laten we zeggen dat na die vaccinatie van de groep boven de 70 jaar de druk op de zorg met twee derde zal dalen.

Acceptabel niveau

Dus eenvoudig gezegd als we 90% van de 2,4 miljoen mensen twee maal gevaccineerd hebben, dan is de druk op de zorg en de oversterfte naar een zeer acceptabel niveau gedaald. Laten we aannemen dat we vanaf half januari gemiddeld per dag 75.000 keer kunnen vaccineren,  dan is deze groep op 17 maart (een willekeurige datum in die maand) twee keer gevaccineerd.

Het zal wat langzamer beginnen dan die 75.000 per dag, maar aan het eind op hogere aantallen uitkomen. Ondertussen zou, als het vaccin dus inderdaad effectief is, er al een geleidelijk effect op de sterfte en zorg te merken zijn. Maar rond 17 maart  (nogmaals: het is een willekeurige datum), zou dan het berekende effect gerealiseerd moeten zijn.

Maar ook dan zal men natuurlijk niet met vaccineren stoppen. Het netto-rendement op sterfte en vermindering van de druk op de zorg van die vaccinatie neemt af omdat het onder de jongere personen plaats vindt.

Maar dan wordt het lente/zomer

Bij dit scenario komt het heel goed uit dat het eind maart lente wordt. Dan wordt het warmer en vochtiger. Daarvan weten we inmiddels dan dan het virus zich veel minder kan verspreiden. Dan zal ook zonder vaccinatie en maatregelen het virus naar een laag pitje dalen. En zal de oversterfte omslaan in een ondersterfte en de druk op de zorg vrijwel verdwenen zijn. Dit zijn de totaalcijfers aan doden door/met Covid-19 per miljoen inwoners in Europa.

Dit perspectief zou Premier Rutte morgen kunnen bieden! - 13485

Ergens aan het eind van de zomer neemt het risico weer toe dat het virus zich breder gaat verspreiden (als het er nog is), maar dan zal door de vaccinatieaanpak (als het vaccin zo effectief is als ons voorgespiegeld wordt), er geen sprake meer zijn van een duidelijke oversterfte of een forse druk op de zorg. Ook dan zullen de maatregelen niet meer nodig zijn. Mocht dan het virus nog wel onder ons zijn en vrijwel alleen niet-gevaccineerden treffen, dan zal dat niet veel anders zijn dan de effecten van een mild griepseizoen.

Dus zelfs als het vaccineren van de ouderen wat minder snel loopt dan hierboven berekend is, dan zal de lente/zomer ervoor zorgen dat de oversterfte en de druk op de zorg vrijwel verdwenen is.

Dit zou Premier Rutte morgenavond moeten zeggen

Vanuit het bovenstaande perspectief zou de regering nu moeten gaan opereren.  En die boodschap voortdurend moeten verkondigen, te beginnen bij de persconferentie morgenavond. Dit zou hij dan moeten zeggen:

“Wij verwachten dat het aantal nieuwe besmettingen vanaf april dermate laag zal zijn, dat vrijwel alle maatregelen, die we tot nu toe hebben afgekondigd ingetrokken kunnen worden en we terugkeren naar het oude normaal. Er zal dan geen oversterfte meer plaats vinden en de druk op de zorg zal vrij laag zijn.”

Om dat ook nog te kunnen vervroegen is het volgende nodig:

  • dat het vaccineren van de ouderen vanaf half januari snel en grootschalig plaats vindt.
  • dat men zich houdt aan de maatregelen van het houden van 1,5 meter en bij het verkeren met mensen in binnenruimte de geeigende maatregelen neemt tegen het mogelijkerwijs rondzwevend virus.

Ondertussen moeten we met z’n allen proberen de kwetsbaren zoveel mogelijk te beschermen.

Als we vaststellen dat de druk op de zorg ondertussen onder een aanvaardbaar cijfer is gekomen, en de tekenen op dit moment zijn gunstig, dan zullen we met specifieke regionale maatregelen en via het grootschalig gebruik maken van sneltests proberen dat bepaalde activiteiten al wel plaats kunnen vinden.  

We hebben goede hoop dat dan  al ruim voor april een deel van hetgeen we nu niet mogen/kunnen toch al weer in voldoende mate wordt opgestart. En dat is iets wat ons allen ten goede komt.

Ik denk dat dit de beste kerstboodschap is, die ik u nu kan geven. En ook kan zorgen voor een fijn Oud en Nieuw. Er is een duidelijk perspectief en het duurt nog maximaal een paar maanden.

Wees ondertussen wel voorzichtig. Kom niet met teveel mensen bij elkaar bij Kerst en Nieuwjaar. En zorg dat u zich daar aan de maatregelen houdt die we hebben voorgesteld, inclusief zorgen voor goede ventilatie en luchvochtigheid als u met andere mensen bent. “

Optimisme

Er wat zou het fijn zijn als vervolgens de virologen en de epidemiologen, leden van het OMT en de mensen van het RIVM, zich achter deze boodschap van optimisme scharen, in plaats van via doemdenken het zwartste scenario te schetsen, dat keer op keer gebleken is niet uit te komen.

Als dan ook alle betrokkenen, inclusief de leden van de Tweede Kamer en de journalisten, ook nog even goed het voorstel van “Herstel Nederland” lezen, dan is er echt reden tot hoop.

Dus virologen/epidemiologen de boodschap is duidelijk, nietwaar? Of twijfelen jullie zelf aan de werking van de vaccins?

U heeft zojuist gelezen: Dit perspectief zou Premier Rutte morgen kunnen bieden!

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963