Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Ze hebben geen clue, ze zeggen maar wat

Samenvatting van het artikel

Als er veel mensen buiten bij elkaar in de buurt zijn wordt er keer op keer gezegd dat dit tot meer besmettingen kan leiden. Maar steeds blijkt dat niet zo geweest te zijn. Nu ook weer met Black Friday. Men misbruikt data, geeft de burger de schuld, maar heeft zelf eigenlijk geen enkele clue.

Lees volledig artikel: Ze hebben geen clue, ze zeggen maar wat

Leestijd: 6 minuten

Ze hebben geen clue, ze zeggen maar wat

Veel mensen bij elkaar is gevaarlijk!

Sinds maart zijn we in Nederland door het RIVM/OMT, de regering, de burgemeesters en de media geïndoctrineerd. Namelijk met de gedachte dat zodra er groepen mensen bij elkaar zijn er sprake is van het grote gevaar dat we elkaar besmetten met Covid-19. Daarbij wordt geen enkel voorbehoud gemaakt. Niet of het binnen of buiten is.

Ook niet of er op dat moment nogal wat mensen in dat gebied besmet zijn of dat dit niet het geval is. En elke keer weer met de indringende boodschap: “Doe dat toch niet!”. En met regelmaat komt men met maatregelen om te zorgen dat het niet (meer) gebeurt. Door landelijke maatregelen, dreiging met boetes en/of (tijdelijke) sluitingen.

Vanuit mijn huis heb ik uitzicht op een stadsstrand in Amsterdam. Met regelmaat heb ik tijdens de hittegolf in augustus gezien dat BOA’s of politie de mensen uit elkaar stuurden of zelfs delen van het strand afsloten. Legendarisch vond ik de opname uit het Vondelpark waar Minister Grapperhaus een drietal meisjes, die wat te dicht bij elkaar zaten, uit elkaar joeg. Of toen hij op een pad naar het strand bij Scheveningen vaststelde, dat de mensen elkaar op minder op 1,5 meter afstand passeerden als ze van en naar het strand liepen.

Ze hebben geen clue, ze zeggen maar wat

Geen stijging van besmettingen

Er is een indrukwekkende rij van buitengebeurtenissen in Nederland geweest, waar er veel mensen bij elkaar waren, waarover veel stampij was, maar waaruit geen stijging van besmettingen volgden. Zoals
– de mooie eerste paasdag uit april,
warme Hemelvaartsdag in mei,
de Damdemonstratie,
– BLM-demonstraties,
– supporters van Willem II tijdens een Europese thuiswedstrijd.

Van Dissel en het OMT kunnen niet nalaten om te zeggen dat je buiten ook besmet kunt worden. Welke drogreden men er ook voor moet gebruiken. Zoals het geval was bij de Champions League wedstrijd van Atalanta Bergamo op 19 februari die in Milaan plaats vond, 40.000 mensen de reis naar Milaan aflegden, maar volgens het OMT en Premier Rutte de besmettingen alleen in het stadion moeten hebben plaatsgevonden.

En daar gaan we weer

Rondom Black Friday herhaalden deze bekende patronen zich weer. Rond vrijdag 27 november werd het druk in binnensteden met koopjesjagers. De waarschuwingen van burgemeesters waren niet van de lucht. In Rotterdam moesten winkels vroeger sluiten. En ja hoor, we kregen weer op ons donder, dat we door dit gedrag voor extra besmettingen zouden zorgen. Zowel de virologen/epidemiologen als de bestuurders in de media bleven er op hameren dat dit onverantwoord gedrag was/is. En dat we zelf de schuld waren als er zwaardere maatregelen genomen zouden gaan worden. Ook bij het debat in de Tweede Kamer van afgelopen woensdag werd dat herhaaldelijk gezegd.

Aura Timen (RIVM, secretaris OMT) gaf dinsdag een toelichting bij de gestegen cijfers (27% hoger, maar wel bij 24% meer testen) en zei toen letterlijk in het NOS-Journaal“We hebben gezien hoe druk het was in de winkelstraten en we hebben de drukte in de binnensteden gezien en een week later zien we een toename van het aantal infecties”…. “Het is moeilijk precies de vinger op te leggen waardoor mensen precies besmet zijn geraakt, maar qua tijdsperiode klopt dat precies. Dus een week later dan de drukte in de winkelstraten zien we een toename van het aantal gevallen”.

Woensdag heb ik al beschreven hoe ongefundeerd deze uitspraak was van een wetenschapper van een wetenschappelijk adviesbureau van de politiek. Het was de standaard aanpak van de usual suspects. Zonder enige feitelijke basis conclusies trekken en daarbij expliciet of impliciet proberen te zorgen dat de burgers bepaald gedrag gaan vertonen. Maar ook direct of indirect druk leggen op politici en bestuurders om harder op te treden. Iets wat Ab Osterhaus steeds niet nalaat te doen als hij de kans krijgt in de media.

Data niet accuraat

Ik maak me al sinds mei druk over het feit dat de data over besmettingen, testen e.d. niet accuraat zijn en niet actueel. Daardoor kunnen we niet precies vaststellen wat er echt aan de hand is en ook niet goed gefundeerd maatregelen nemen. Maar ook kunnen we niet evalueren of de deskundigen wel de juiste conclusies trekken. Maar in plaats van ervoor te zorgen dat die data wel accuraat en actueel zijn, gebeurt dat niet. (Een eerste analyse van het hoge aantal van gemelde positieve testen van gisteren laten een aantal eigenaardige patronen zien. Maar pas bij de rapportage dinsdag van het RIVM kan een beter beeld gegeven worden van wat er nu wel of niet aan de hand is).

Wat voor een onzin het geweest is om de drukte in de winkelstraten en de binnensteden als de oorzaak aan te geven van stijgende cijfers kan via eenvoudige data-analyse worden aangetoond. Van de dagelijkse gemelde positieve testen is ook bekend in welke gemeenten de betrokken personen wonen. Dankzij het werk van Marino van Zelst en Edwin Veldhuizen (BD Dataplan) en een aantal anderen wordt de geupdate openbare database van RIVM dagelijks geanalyseerd.

Als je die data analyseert krijg je het harde bewijs dat de drukte in de binnensteden in Nederland niet de reden is geweest van het hoger aantal positieve testen. (Dat dus grotendeels kwam doordat er sinds 1 december 24% meer is getest dan de week ervoor).

Ik heb het volgende gedaan:

  • Ik heb de gemeenten ingedeeld op basis van het aantal inwoners. Dus lopend van gemeentes met meer dan 200.000 inwoners tot aan minder dan 30.000 inwoners. De vijf groepen gemeentes die ik heb onderscheiden zijn qua totaal aantal inwoners ongeveer even groot.
  • Ik heb het aantal gemelde positieve testen genomen van de periode 4 tot en met 10 december. Gezien de vertraging in het melden van de positieve testen en het feit dat het circa 5 dagen duurt tussen besmetting en symptomen kunnen we aannemen dat het overgrote deel van die positieve uitslagen als het echte besmettingen betreft na 26, 27 november plaats moeten hebben gevonden. Die cijfers worden vergeleken met de uitslagen van een week eerder. Die besmettingen zullen vrijwel allemaal plaats gevonden hebben voor 26, 27 november (Black Friday).
  • Als er sprake van is dat de drukte in de binnensteden voor grotere besmettingskansen hebben gezorgd, dan kan aangenomen worden dat relatief gezien de toename van positieve uitslagen in de grotere gemeenten na Black Friday groter moet zijn geweest dan in de kleinere gemeenten.

De onderstaande tabel laat zien wat de uitslagen waren (dus inclusief die tot en met gisteren).

Ze hebben geen clue, ze zeggen maar wat

Gemeentes

De tweede en de derde kolom laten zien dat de verdeling van het aantal besmettingen in de week van 4 tot 10 december in ongeveer gelijke mate verdeeld is over de verschillende gemeentegroottes.

De laatste kolom is de belangrijkste. In heel Nederland is het aantal positieve testen met 43%  gestegen ten opzichte van de week ervoor (voor een fors deel gebaseerd op een groter aantal uitgevoerde testen). In gemeentes met meer dan 200.000 inwoners is de stijging 28% geweest en in de gemeentes met minder dan 30.000 inwoners is de stijging 54% geweest. Duidelijk meer dan in de grote gemeentes.

Juist omdat de (heel) drukke binnensteden met de belangrijke winkels  in de grote gemeentes liggen, zou de Black Friday drukte dan moeten hebben gezorgd voor een sterkere toename van het aantal besmettingen onder bewoners in grotere gemeenten dan onder die van de kleinste gemeenten. Zeker, in die grotere gemeenten komen ook bewoners uit kleinere gemeenten winkelen, maar niet in die mate dat er onder de bewoners van de kleinere gemeenten er een grotere stijging is van besmettingen dan bij de bewoners in die grotere gemeenten.

Op geen enkele manier is uit deze tabel op te maken dat de stijging van het aantal gemelde positieve testen toe te schrijven is aan de drukte van de binnensteden. Als wetenschappers of bestuurders het toch doen, dan is dat volledig ongefundeerd en dient dat er alleen toe om ons te dwingen buiten het gedrag te vertonen dat zij in hun hoofd hebben. Om vervolgens een sfeer te scheppen voor het nemen van nieuwere zwaardere maatregelen.

Ze hebben geen enkele clue

Tegelijkertijd toont het aan dat ze eigenlijk nog steeds geen clue hebben op welke wijze de besmettingen verlopen en hoe dat zoveel mogelijk te voorkomen is. Het is zo simplistisch om te zeggen dat als we ons maar aan de door hen aangegeven maatregelen houden we niet besmet raken. En als de cijfers stijgen dat moet het wel betekenen dat we ons er dus niet aan gehouden hebben. Handen stuk wassen, 1,5 meter houden en dan gebeurt je niets, dat zou de aanpak moeten zijn. Vele positief geteste mensen die zich daar wel aan hebben gehouden (zoals Rob Jetten) kunnen bevestigen dat dit toch niet de juiste aanpak is.

Het wordt eens tijd om te onderkennen dat men eigenlijk nog geen goed beeld heeft waardoor die besmettingen écht komen. En dat we daardoor voor een deel maatregelen hebben genomen die weinig effect hebben en blijkbaar bepaalde maatregelen niet hebben genomen, die wel effect kunnen hebben. Maar  aan de verkeerde maatregelen kan het niet liggen, het zal en moet aan ons gedrag liggen!  “Jullie stoute burgers”, stralen ze uit.  “We krijgen jullie wel! We blijven jullie bang maken! Misschien gaan we vlak voor Kerst nog strakkere maatregelen nemen!”.

Dit weekend ga ik dieper in op de werkelijke oorzaken van het stabiliseren of stijgen van het aantal besmettingen, zowel in Nederland als in bijvoorbeeld Duitsland.

U heeft zojuist gelezen: Ze hebben geen clue, ze zeggen maar wat.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Hopelijk helpt u ons via een kleine financiële donatie om dit werk te kunnen blijven doen. Heeft u nog wat geld over van Black Friday, klik dan hier

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285