Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 15 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 15 december 2020

Lees volledig artikel: Dagcijfers 15 december 2020

Leestijd: 2 minuten

Lockdown wegens corona!

Het kan u niet ontgaan zijn: we zitten inmiddels in de zwaarste lockdown sinds de Tweede Wereldoorlog, wat wij gisteren ook al voelden aankomen. Het belangrijkste verschil is natuurlijk wel dat we nu in vredestijd zitten, maar het trekt een zeer zware wissel op ons dagelijks leven en daar moeten dan wel zwaarwegende redenen voor zijn!

Alle paniek is ontstaan, door de berekening van prof. Van Dissel, waarbij hij uitkwam op een actuele R-waarde van 1,24 en die geldt t/m de kerst! Dit heeft hij daarbij letterlijk ons kabinet voorgespiegeld in de laatste sheet:

  • Reproductiegetal naar schatting 27 november : 1.24 (1.21 – 1.27);
  • Totaal aantal besmettelijken van ~90.000 neemt niet verder af , en loopt bij dit reproductiegetal op tot circa ~150.000 tijdens kerst

U kunt dit ook zelf nalezen in de stukken van het laatste Catshuis overleg voor het geval u er in bent geïnteresseerd.

Als we er van uitgaan dat dit cijfer juist is (als regering moet je daar van uit kunnen gaan!), dan kunnen we het bijbehorende verloop natuurlijk ook opnemen als voorspelling namens de overheid en gaan volgen of het plausibel is. Nou, daar gaat ie dan:

Dagcijfers 15 december 2020 - 13845

Onwaarschijnlijke voorspellingen

De voorspelling van prof. Van Dissel staat als zwarte stippellijn in de grafiek. De R-waarde is berekend voor 27 november en zou dus per 6 december zichtbaar gevolg moeten hebben. Vandaar dat de zwarte stippellijn begint bij 6 december en stijgt met een snelheid behorende bij R=1,24. Als de voorspellingen van het RIVM juist zijn, dan zal het aantal ziekenhuisopnames over 10 dagen stijgen tot ongeveer 400/dag.

Op basis van de huidige opnamecijfers verwachten wij nog wel een heel kleine toename, maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat het in de richting gaat die het RIVM onze regering heeft voorgespiegeld. We zitten vandaag weer op het niveau dat we een maand geleden ook al hadden, toen er geen enkele reden tot paniek was.

In de grafiek hebben we nog een extra voorspellende lijn aangebracht: de groene stippellijn. Dit is de lijn die de curve weer zou gaan volgen, als het weer zeer gunstig is, dus tenminste 6g/kg luchtvochtigheid. Sinds met name 28 november is de luchtvochtigheid erg laag geweest en dat heeft geresulteerd in deze stagnatie van de daling en de paniek bij de regering. De beste manier om deze stagnatie te zien is de grafiek van het reproductiegetal R:

Dagcijfers 15 december 2020 - 13844

Weersvoorspellingen

De blauwe stippellijn is weer de berekende bovengrens en daar gaan we net niet overheen! Ook in deze grafiek is de voorspelling van het RIVM afgebeeld, namelijk dat de R-waarde op 27 november gestegen zou zijn tot 1,24! Als gevolg van de strenge lockdown gissen wij dat het RIVM verwacht dat we rond de kerst op dezelfde R-waarde uit zullen komen als tijdens de eerste golf, dus 10 dagen na vandaag (25 december dus) moeten we het effect gaan zien! Ook hopen wij over een paar dagen het effect te zien van het veel vochtigere weer sinds 10 december, de weersvoorspellingen zijn ons in elk geval goed gezind!

We gaan het weer zien!
En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 201 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 139
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,03

Tot morgen.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665