Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 16 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 16 december 2020

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 16 december 2020

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 16 december 2020

Voorspellingen

Gisteren hebben we met nadruk gekeken naar de voorspelling van onze overheid, die geresulteerd heeft in de grootste beperking van onze bewegingsvrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog: de lockdown. Laten we ons vandaag maar weer concentreren op de Dagelijkse Cijfers, een stuk minder spannend helaas.

Vandaag doen we het eens anders en gaan we terug naar die beroemde 27e november. Toen hebben we uiteraard ook een voorspelling gedaan, dus het is wel eens boeiend om terug te kijken wat die voorspellingen van 3 weken geleden nou eigenlijk waard zijn geweest. We pakken de voorspellingen van toen erbij, maar wel met daarin opgenomen de ziekenhuisopnames die er tot aan vandaag bijgekomen zijn:

Covid Dagcijfers 16 december 2020 - 13898

Er is natuurlijk wel het een en ander aan de vormgeving veranderd, maar de berekeningen zijn nog steeds dezelfde, dus kunnen we nu goed zien wat het waard was! Aan de grafiek is recent de groene stippellijn toegevoegd, die het “gunstig weer” scenario weergeeft. Dat zal deze winter weinig voorkomen. De rode stippellijn (was eerst blauw) is de bovengrens, waarvan wij verwachten dat de cijfers daar niet boven zullen komen. De gestippelde blauwe lijn (was eerst rood, dank aan degene die ons deze suggestie meegaf) is weer de voorspelling, maar dan wel op basis van de meest recente waarden.

Dicht op de realiteit

Goed te zien is dat het werkelijke aantal opnames keurig netjes binnen de door ons berekende bovengrens blijft. Door het droge weer inderdaad een lichte stijging van het aantal opnames (R werd ongeveer 1,04 gemiddeld). Maar verder kunnen we goed zien, dat onze voorspelling nog steeds akelig dicht op de realiteit blijkt te zitten! De hoop is natuurlijk dat het vochtigere weer van de afgelopen 5 dagen zijn effect zal hebben op het verdere verloop van deze epidemie en, nog beter, ook even aanhoudt.

Vreemd is het om te zien dat de rode en blauwe stippellijn elkaar gaan snijden! Dat komt voornamelijk omdat er meer mensen overblijven die nog niet besmet zijn, waardoor de R minder snel kan dalen.

En o ja, ook de voorspelling van prof. Van Dissel maar afgedrukt (de grijze bolletjes), zodat goed te zien is waar het beleid van onze regering eigenlijk op is gebaseerd. De voorspelling begint dus op 6 december, 10 dagen na 27 november, de dag waarop de R is bepaald en geldt t/m de kerst. Op 1e kerstdag is het 10 dagen na de lockdown en dan zou het effect goed zichtbaar gaan worden volgens onze regering.

Vandaag

De cijfers voor vandaag laten geen enkele verrassing zien. Geen daling, hopelijk wel dit weekend, als het effect van het vochtigere weer na een dikke week zichtbaar wordt! Maar gelukkig ook nog steeds niet de spectaculaire stijging vanaf 27 november, die prof. Van Dissel ons heeft voorgehouden wegens gebrek aan adequate maatregelen:

Covid Dagcijfers 16 december 2020 - 13879

En ook de grafiek voor de R-waarde laat geen verrassing zien:

Covid Dagcijfers 16 december 2020 - 13880

Mooi is te zien ook dat de R-waarde keurig evenwijdig gaat lopen aan het voorspelde maximum! Wel een klein voorbehoudje: er komen steeds meer achteraf correcties op de opnamecijfers, waardoor de historie voortdurend aan het schommelen gaat. Wij actualiseren elke dag deze cijfers en corrigeren daar verder niet voor, het is wat het is. Omdat er recent iets meer gecorrigeerd wordt dan verder naar het verleden, kan de R-waarde daardoor een pietsje verhoogd worden de komende tijd.

We gaan het weer zien!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 150 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 233
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,03

Tot morgen.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 16 december 2020.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.