Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 1 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 1 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 1 januari 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 1 januari 2021

Nieuw begin?

Alle bezoekers van deze site natuurlijk de allerbeste wensen voor 2021 gewenst! Laten we 2020 afsluiten met de gedachte dat we vandaag weer een nieuw begin hebben en het oude normaal zo snel mogelijk achter ons kunnen laten.

De cijfers suggereren in elk geval een nieuw begin! Gisteren maakten we al melding van een mogelijke langzame kentering en die lijkt door te zetten! Die 403 opnames van afgelopen maandag was best even schrikken, ondanks het feit dat het een maandag was. Afgezien van deze enkele topdag, zien we eigenlijk al ruim een week een voortdurende daling van de cijfers.

Wat nog wel even vermeld mag worden, is dat de hoeveelheid correcties bij NICE over de afgelopen dagen erg klein was en dan ook nog zowel in positieve als negatieve zin. Of dat betekent dat de administratieve achterstand er niet meer is of juist in de komende dagen alsnog wordt ingelopen, gaan we nog zien.

Layout grafieken

Met de komst van het nieuwe jaar ook een aanpassing van de layout van de grafieken! In de grafiek van het aantal opnames is de curve van het voorspellende model weggelaten. Het resultaat manifesteert zich nu alleen nog in de voorspellingen in de vorm van de rode, groene en blauwe bolletjes.

Een grotere metamorfose heeft de grafiek met de R-waarde doorgemaakt. De waarden voor de luchtvochtigheid hebben een prominentere plaats gekregen en ook een eigen schaal rechts gekregen. Met een rode verlopende kleur proberen we aan te geven wanneer de luchtvochtigheid is gedaald tot de kritische waarde waaronder het virus zich gemakkelijker verspreidt!

Goed te zien is dat als rond 20 november de luchtvochtigheid in het rood zakt, de R-waarde vanaf dat moment omhoog gaat. Ook is dat te zien begin november en half september. Vanaf 12 december klimt de luchtvochtigheid weer uit het rode gebied tot vorige week:

Covid Dagcijfers 1 januari 2021 - 14470

We zien hier dus dat de R onder de 1 is gezakt: 0,96! We moeten niet te enthousiast worden, maar er rekening mee houden dat door de inmiddels weer gedaalde luchtvochtigheid de R uiteindelijk weer zal gaan stijgen richting de 1.

En dit is de nieuwe grafiek voor het aantal ziekenhuisopnames:

Covid Dagcijfers 1 januari 2021 - 14469

Verloop

Zoals gezegd ontdaan van de dikke blauwe lijn die de voorspelling van het verloop aan zou geven bij de gunstige weersomstandigheden van de zomer en herfst.

Vandaag ook de grafiek met het aantal positieve testuitslagen. De gele lijn is het aantal positieve uitslagen gedeeld. Die zijn door RIVM geplaatst op de eerste ziektedag of op de testdag. (Dus niet op de dag dat het aantal gemeld wordt). Deze cijfers zijn door 35 gedeeld om de grafiek zo veel mogelijk samen te laten vallen met de grafiek voor het aantal ziekenhuisopnames.

Ook is in de tijd de gele lijn 5 dagen naar voren verschoven om het zo passend mogelijk te maken. (Dus gemiddeld komen de ziekenhuisopnames circa 5 dagen na de door het RIVM bepaalde datum van de gemelde positieve testen. In het groen de indicator van het aantal testen dat per dag wordt uitgevoerd. De informatie over dit aantal komt eens per week en dus weten we het niet voor de laatste paar dagen. Pas op dinsdag a.s. is dat bekend.

Ook hier zien we aan de gele lijn dat er sprake is van een daling, die ook deels samenhangt met een lager aantal testen.

Covid Dagcijfers 1 januari 2021 - 14478

Spannend wordt het om morgen te gaan zien of de daling doorzet en meer is dan alleen een feestdagen-effect in de ziekenhuizen.

We gaan het weer zien!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 134 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 213
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 *

Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,05 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 1 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.