Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 2 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 2 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 2 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 2 januari 2021

We dalen!

Gisteren waren we al voorzichtig optimistisch, maar nu lijkt het er eindelijk op, dat de daling die we al een aantal dagen meenden te zien, geen fata morgana is! Afgezien van de top-maandag op 28 december (402 opnames!), zien we een continue daling sinds 21 december.

Dit heeft dus uiteraard tot gevolg dat de R aan het dalen is. Omdat deze wordt berekend uit twee 7-daagse gemiddelden, is de meest recent berekende waarde die van 22 december: 0,97 ! Door de voortdurende daling van de afgelopen 11 dagen is het vrijwel uitgesloten dat we zelfs bij tegenvallende cijfers de komende dagen een R gaan zien die duidelijk boven de 1 ligt.

Tegenvallers waren er in het verleden zeker ook doordat de administratie bij het NICE ernstige achterstand bleek te hebben. De afgelopen dagen hebben wij de indruk dat het probleem is opgelost. Alleen nog kleine verschillen zowel in de plus als de min. Als dit beeld zo blijft, bij deze dus ook een complimentje aan het NICE!

Maar wel alvast een waarschuwing voor teveel optimisme: zelfs als de R gaat dalen tot onder de 0,8, moeten we er rekening mee houden dat deze binnen een week weer kan gaan stijgen tot rond de 1,00, omdat het vanaf de kerst weer droger weer is geworden!

Omdat de dalende trend het duidelijkst te zien is in de grafiek van de R-waarde, laten we deze voortaan als eerste zien:

Covid Dagcijfers 2 januari 2021 - 14494

Daling opnames

Natuurlijk zien we de daling ook in de grafiek van het aantal opnames. Omdat deze cijfers terug gaan tot 30 december, kunnen we hier al zien dat de daling precies gaat in de richting van de groene lijn, de voorspelling voor meest gunstige omstandigheden:

Covid Dagcijfers 2 januari 2021 - 14495

De blauwe voorspellingslijn loopt nu nog halverwege groen en rood, maar de verwachting is dat deze zeker een aantal dagen dichter in de buurt van de groene lijn zal gaan liggen! We gaan het weer zien!

Dit is vervolgens de tabel waarin het aantal positieve testen staat per datum van de eerste ziektedag/dag van de test (en niet die van de melding). Vanaf dinsdag weten we echter niet hoeveel er getest is. Vermoedelijk de afgelopen week minder dan de week ervoor. De gele lijn van de vastgestelde positieve testen is 5 dagen verschoven, zodat die meer in lijn is met die van de ziekenhuisopnames.

Covid Dagcijfers 2 januari 2021 - 14502

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 125 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 164
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,97 *

Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 2 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126