Het bewijs is nu wel heel overtuigend: als Covid-19 heerst komt er geen griep. Maar ook dat is een conclusies waar het RIVM heel lang over doet om te trekken. Ze zijn nog bezig om de aerosolen te verwerken.
Lees volledig artikel: De verdwijnact van de griep
De verdwijnact van de griep
Al meerdere keren had ik aangegeven dat – terwijl Covid-19 heerst – de kans heel groot was dat er geen griep komt. Ik gaf dat o.a. aan in dit blog, waarbij ik reageerde op de uitspraken van Aura Timen over de door haar verwachte griepgolf. Juist omdat in de winter op het zuidelijke halfrond er geen griep was ontstaan, leek mij het zeer onwaarschijnlijk dat die griep deze winter bij ons wel zou komen.
Ik vond het ook onverstandig om dan toch in oktober en november de griepvaccinaties te gaan doen. Daarmee kon ook gewacht worden. Als de griep toch ergens in Europa zou opduiken was het tijd genoeg om het te doen.
Inmiddels is het bewijs nu wel heel hard dat er geen griepgolf komt als er Covid-19 is. De grafiek bovenaan is een overzicht van de analyses in laboratoria (zoals ook in Nederland door Nivel gebeurt) waar steekproeven van patienten op virussen worden gecontroleerd. En net zoals in Nederland is er vrijwel geen influenza meer gevonden sinds Covid-19 is gaan heersen.
Dit is de grafiek van Nederland, vanuit Nivel, zoals die vorige week in het rapport van het RIVM stond vermeld.

Minder maatregelen
De vraag waardoor het komt, lijkt door de grafiek aan het begin van het artikel ook min of meer beantwoord te worden. Er is geopperd dat dit komt door de maatregelen van lockdowns e.d. Maar dit is juist een grafiek van landen, waar de maatregelen relatief minder zijn geweest dan in landen met harde lockdowns. (Dat heet de Oxford Stringency Index en dit is van landen met een waarde onder 45). Nergens is iets van influenza te merken. Dus de veronderstelling dat dit komt doordat er tegelijkertijd maar één virus bij de ademhalingsinfecties in het lager gedeelte kan overheersen, lijkt juist te zijn.
Ivor Cummins, waarmee ik onlangs een gesprek had, gaf toen aan dat Hope-Simpson (die hij – terecht – een genie noemt) in zijn boek “The transmission of Epidemic Influenza” uit 1992 zoiets al gevonden had. Hij noemde dat “The Vanishing Trick”. Lees wat Hope-Simpson er bijna 30 jaar geleden over schreef.

Kennis uit het verleden
Het lijkt erop dat veel meer kennis uit het verleden (zoals ook met het beroemde boek van W.F. Wells uit 1955 over aerosolen) tijdens de Covid-19 crisis bij vele epidemiologen over het hoofd is gezien. Het zou de aanpak van de huidige crisis erg geholpen hebben als dat niet het geval was. Of als ze bereid zouden zijn hun eerdere veronderstellingen over de verspreidingswijze van Covid-19 tijdig bij te stellen.
Dat probleem is er niet alleen in Nederland. In Canada hebben inmiddels 363 wetenschappers een open brief geschreven aan de overheid en de leidinggevenden op het gebied van de aanpak van CDC. Dit om de verspreiding van het virus via aerosolen serieus te nemen en daar ook expliciet maatregelen te nemen. Zodat de werkomgeving (in ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen, kantoren) een stuk veiliger kunnen worden gemaakt.
Nederlandse Kremlin
Doordat het Nederlandse Kremlin van RIVM en OMT nog steeds de banvloek heeft uitgesproken over de stelling dat aerosolen een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het virus, en vele medici in Nederland zich aan deze omerta houden, zal op dat punt van het beleid in Nederland weinig gebeuren. “Handen stukwassen” en “1,5 meter” blijft het enige parool. En als de cijfers niet voldoende naar beneden gaan, hebben we ons niet aan deze instructies gehouden, niet waar?
Volgende week zal wel aangekondigd worden dat de lockdown vrijwel ongewijzigd zal worden doorgezet tot 22 februari of zo (inclusief scholen). Waarmee mijn voorspelling van half oktober lijkt uit te gaan komen dat iedere maatregel die toen in oktober genomen werd, tot aan maart/april zal blijven bestaan.
U heeft zojuist gelezen: De verdwijnact van de griep.
Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.
Help ons met een kleine donatie om ons werk te kunnen voortzetten. Klik hier.