Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 15 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 15 januari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 15 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

België voorbij!

We houden al een tijdje de Belgische cijfers in de gaten en vergelijken deze met de Nederlandse cijfers. Maurice heeft hier ook al eens over geschreven! Van november tot 20 december is de overeenkomst opvallend: het Belgische reproductiecijfer gebaseerd op ziekenhuisopnames was al die tijd ongeveer 0,1 punt lager.

De daling van het aantal ziekenhuisopnames tot eind november was dus in België wat steiler en waar eind november in Nederland de tweede kameelbult ontstond, stagneerde de daling in België. Maar het verschil in R-waarde bleef ongeveer 0,1, zoals te zien is in deze grafiek:

Dagcijfers 15 januari 2021 - 14994

Vanaf 22 december begonnen de curves echter naar elkaar tot te bewegen (deze waarden zijn dus gebaseerd op de cijfers van begin januari!)  en rond de kerst lagen de R-waarden gelijk. Vanaf de jaarwisseling gaat de daling van de R-waarde in Nederland langzaam weer verder, terwijl die in België weer teruggaat naar de “droog weer waarde”. Een verklaring hiervoor hebben we nog niet. Het kan geen gevolg zijn van de lockdown, want de ombuigingen zou je dan moeten zien rond 20 december. De daling rond 22 december zou daarmee wel verklaard kunnen worden, maar deze dus niet.

De Nederlandse cijfers laten verder geen enkele verrassing zien. De voortdurende daling die we gisteren ook al zagen, zet zich nog steeds voort:

Dagcijfers 15 januari 2021 - 14995

De R is inmiddels gedaald tot 0,87 (zal nog wel iets stijgen door het achterlopen bij NICE) en zorgt voor een voortdurende afname van de druk op de verpleegafdelingen: het aantal opgenomen patiënten, is inmiddels met 600 afgenomen ten opzichte van het laatste hoogtepunt!

En hier de grafiek voor het aantal opnames per dag:

Dagcijfers 15 januari 2021 - 14996

Het aantal positieve testen vertoont op zevendaagse basis ook nog steeds een daling. Dit laat de grafiek met daarin dus het aantal positieve testen naar datum van testen (of eerste symptomen), ziekenhuisopnames (NICE cijfers), en de GGD-cijfers van aantal testen en aantal positieve testen (waarbij de grafiek van de positieve testen 5 dagen is verschoven en die van de GGD 3 dagen).

Dagcijfers 15 januari 2021 - 15003

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 146 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 193
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,87 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

U heeft zojuist gelezen: Dagcijfers 15 januari 2021.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029