Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 16 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 16 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 16 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 16 januari 2021

Engelse variant

Het wordt steeds meer een hot topic die Engelse variant. Maar op dit moment is daar in de totale dagelijkse cijfers nog niets van te merken. Integendeel haast. Zo is het gemelde percentage positieve testen bij de GGD (10,8%) op 14 januari het laagst sinds begin december!

Maar we hebben toch even gekeken hoe het plaatje er uit zou gaan zien als de veronderstelling wel zou kloppen dat die variant dominant gaat worden en beduidend besmettelijker is. En of  Gommers ons terecht waarschuwt voor een lockdown, misschien wel tot aan de zomer. Jean Luc Murk opperde ook al dat er een dominantie zou kunnen ontstaan in maart, die dan het tienvoudige van nu zou kunnen worden met alle gevolgen van dien.

Maar volgens onze berekeningen zou dit het plaatje moeten zijn, als die aannames zouden kloppen. We hebben voor het gemak die Engelse variant Covid-21 genoemd in het onder staande plaatje ter  onderscheiding van de tot nu toe dominante variant:

Covid Dagcijfers 16 januari 2021 - 15036

Dominante variant

We zien hier van links naar rechts de langzaam uitdovende lijn van de tot dusverre dominante variant  (blauwe lijn) en daaronder de eerst langzaam en dan sneller groeiende Engelse mutatie (de oranje lijn). Rechts ontstaat dan een nieuwe bult, de rode lijn is dan het totaal aantal ziekenhuisopnames. Uiteraard is dit allemaal alleen maar voor het geval die mutatie veel besmettelijker is (aanname +50%) en dat het virus nog niet zeer wijd verspreid is.

Dus zelfs dan zullen de gevolgen niet zo groot worden als ons wordt voorgeschoteld. En daarnaast zal de naderende lente de verspreiding van het virus in maart/april extra gaan afremmen. Maar ja, er is morgen weer een Catshuis beraad en dan moet, terwijl de echte cijfers de gunstige kant opgaan, natuurlijk wel eerst alle alarmbellen afgaan.

Over tot de orde van de dag en de cijfers van vandaag die een stuk minder spannend zijn dan die mogelijke Engelse dreiging. De daling van de cijfers volgt nog steeds vrijwel de voorspelling voor de meest gunstige situatie met een R die staat op 0,88:

Covid Dagcijfers 16 januari 2021 - 15038

Ook de opnamecijfers tonen nog steeds dezelfde dalende trend als gisteren:

Covid Dagcijfers 16 januari 2021 - 15039

Het aantal opgenomen patiënten daalt dus ook gestaag: ruim 600 minder bedden bezet dan tijdens de top!

Het totaaloverzicht, inclusief besmettingscijfers en de GGD informatie, laat dus zien dat alle kerncijfers aan het dalen zijn.

Covid Dagcijfers 16 januari 2021 - 15050

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 132 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 156
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,88 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 16 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019