Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het gaat steeds beter, maar mondje dicht, anders geen avondklok

Het gaat steeds beter, maar mondje dicht, anders geen avondklok - 15152
Samenvatting van het artikel

De cijfers worden steeds beter. Het GGD percentage positief getesten was vrijdag 10,3%. Het één na laagste percentage sinds 2 oktober. Maar die betere cijfers worden in de media weggeblazen door de eventuele dreiging van de buitenlandse varianten. Hier de feiten. Vertel het niet door, want anders krijgen we geen avondklok!

Lees volledig artikel: Het gaat steeds beter, maar mondje dicht, anders geen avondklok

Leestijd: 3 minuten

Ruim een week nu publiceert de GGD de dagelijkse cijfers van de uitgevoerde testen. Dit is nuttige informatie om de overige cijfers mede te kunnen plaatsen. (Zoals de dagcijfers van het RIVM). En als je die cijfers goed bekijkt, zie je dat het steeds beter gaat.

Maar uitgaande van de uitzending gisterenavond van Op1, mogen we dat gewoon niet weten. Want 90% van het gesprek ging om het gevaar van de buitenlandse varianten en de urgentie om nieuwe extra maatregelen te nemen (het invoeren van de avondklok).

Die cijfers van de GGD waren per 1 juni al beschikbaar, maar werden slechts per week gepresenteerd. Met name door de grote fluctuaties in het aantal uitgevoerde testen en het veranderde testbeleid per 1 december is het van belang deze cijfers aandachtig te bekijken. Vorige week ben ik daar al wat dieper op ingegaan. 

Patronen

Uit de patronen van de dagelijkse cijfers konden we toen het volgende afleiden:

  • Op maandag, dinsdag en woensdag komen er (beduidend) meer mensen zich laten testen dan op de andere dagen. Gemiddeld 13% meer dan de gemiddelde dag per week. Op zaterdag en zondag is het 79% van het daggemiddelde. Donderdag en vrijdag zit het gemiddeld op het daggemiddelde.
  • Op maandag, dinsdag en woensdag komen er gemiddeld wat minder positieven uit de testen. Op zaterdag en zondag is dat juist andersom. Dan is het percentage positieven wat hoger.
  • Toen na 1 december het aantal testen, door het veranderd testbeleid, sterk steeg, nam het percentage positieve testen niet in dezelfde mate toe (maar wel het aantal positieve testen).

De GGD-cijfers komen beschikbaar 3 dagen nadat de testen zijn uitgevoerd. Vandaag, de 18e januari, zijn de cijfers beschikbaar gekomen van vrijdag de 15e. Juist gezien het weekpatroon is ook al een inschatting te maken van de totaalcijfers, zoals die dinsdagmiddag door het RIVM wordt gemeld en de ontwikkelingen zijn behoorlijk positief.

Eerst treft u het verloop  van het voortschrijdend zevendaags gemiddelde aan:

Het gaat steeds beter, maar mondje dicht, anders geen avondklok - 15134

De groene lijn betreft dus het aantal positieve testen (de schaal staat aan de linkerkant).  Die cijfers zijn sinds half december sterk aan het delen. De blauwe lijn is het percentage positieve testen (de schaal staat aan de rechterkant).  Dat daalt sinds Oud en Nieuw. Ook is via de gele lijn goed te zien dat het aantal uitgevoerde testen per dag het hoogst lagen vlak voor Kerst. In de laatste 10 dagen zien we een verdere daling van het aantal uitgevoerde testen.

De laatste paar dagmetingen van de GGD laat goed zien dat we morgen bij het RIVM rapport niet alleen zullen merken dat het aantal geconstateerde positieve testen weer gedaald is, maar ook het percentage positieve testen.  Maar de onnavolgbare Aura Timen van het RIVM zal ongetwijfeld vooral de nadruk leggen op wat er niet goed gaat en de gevaren voor het onbekende.

Maar kijkt u zelf:

Hieronder treft u de dagpercentages aan met die van 1 en 2 weken ervoor.

Het gaat steeds beter, maar mondje dicht, anders geen avondklok - 15156

Goed valt te zien dat per dag in de week de cijfers zijn verbeterd. Ook lijkt het erop dat naarmate de week vorderde het verschil groter werd. Op vrijdag was het verschil al 1,9% met de week ervoor, terwijl op maandag en dinsdag het nog 0,7% was.

Dit zijn duidelijke tekenen van het verminderen van de besmettingsgraad in Nederland. En als het werkelijk zo zou zijn dat de Engelse variant al in behoorlijke mate in Nederland aanwezig is, dan lijkt het er niet op dat het nu een echt opwaarts effect heeft t.a.v. het aantal besmettingen. Ook de ontwikkeling in de gemeente Lansingerland geeft geen aanleiding om dat te veronderstellen (dat is de gemeente waar al 7 weken geleden de Engelse variant werd vastgesteld). Want die gemeente laat nog steeds hetzelfde patroon zien als heel Nederland.

Het gaat steeds beter, maar mondje dicht, anders geen avondklok - 15157

Hameren

Ook de dalingen in Engeland en Ierland maken de situatie niet zodanig, dat we onze maatregelen nu zouden moeten verzwaren. Helaas is het zo, dat als je de media volgt (bijvoorbeeld bij de uitzending van Op1 van zondagavond) dan lijken vrijwel alle leden van het OMT liever vandaag dan morgen een avondklok willen hebben.

We kunnen verwachten dat het RIVM bij het bekendmaken van de steeds betere cijfers dinsdagmiddag 19 januari, vooral zal gaan hameren op de buitenlandse varianten in plaats van te melden dat het echt duidelijk beter gaat op alle vlakken. En dat we -mocht toch de Engelse variant in Nederland echt roet in het eten gaan gooien – en dat kan via de GGD dagcijfers snel worden vastgesteld- nog altijd bekeken kan worden wat dan wijsheid is.

Het is triest dat er in de media amper een tegengeluid is te horen en dat het er ook op lijkt dat veel politici en burgemeesters zich hierdoor in een avondklok laten duwen. Zolangs er door het OMT en die deskundigen op de angstknop blijft geduwd worden, lijken velen niet meer in staat te zijn de feiten nuchter te beoordelen.

U heeft zojuist gelezen: Het gaat steeds beter, maar mondje dicht, anders geen avondklok.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

(Ook niemand vertellen dat u af en toe financieel deze site steunt, want anders bent u verdacht bezig. Als echt niemand kijkt, klik dan hier).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963