Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 19 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 19 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 19 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 19 januari 2021

B.1.1.7 nog niet in het vizier

De afgelopen dagen staan in het teken van de angst voor de gevolgen van de Engelse variant die ook wel de officiële naam B.1.1.7 heeft gekregen. Tot nu toe is daar in de cijfers niets van terug te zien. In een apart blog hebben we daar ook al bij stilgestaan. Wel een kleine aanpassing op basis van inmiddels internationaal geaccepteerde cijfers. De besmettelijkheid van deze variant is vastgesteld op +30%.

De laatst bekende peildatum voor de mate van verspreiding hebben we vastgelegd op 7 januari, waarop de verspreiding 11,9% zou moeten zijn (bron: brief Tweede Kamer Hugo de Jonge). De grafiek die daar dan bij hoort is vrijwel dezelfde als de eerste in deze blog en de conclusie blijft hetzelfde: voorlopig geen enkele aanleiding voor ongerustheid. We overleggen nog of het nodig is daar een nieuwe blog aan te weiden.

De daling die we tot en met gisteren al zagen zet zich gewoon door. Omdat het vandaag dinsdag is, zijn de opnamecijfers van maandag wel hoger dan een doordeweekse dag: 190.

Covid Dagcijfers 19 januari 2021 - 15205

En ook de grafiek met de opname cijfers:

Covid Dagcijfers 19 januari 2021 - 15206

Nog steeds dezelfde daling van 5-10 opnames per dag!

Wel interessant om te zien is dat de cijfers op het Corona Dashboard steeds meer in lijn komen te liggen met onze cijfers. Alleen met het reproductie getal heeft het RIVM nog steeds ruzie. Dat ligt daar vandaag op 0,98 wat zou moeten duiden op een vrijwel stabilisatie van het aantal ziekenhuisopnames. We zien toch echt al sinds de kerst al 3 weken met een voortdurende daling. Je kunt nog van mening verschillen of het nu 0,90 of 0,88 zou moeten zijn, maar 0,98….. Niet meer naar kijken dus. Maar ja, de besmettingscijfers vormen wel het het kompas van ons kabinet (lees OMT)! Een voorzichtige daling worden deze cijfers genoemd…..

En dit zijn alle cijfers inclusief de positieve testen per testdag. De GGD stelde vrijdag jl. een percentage van 10,0% vast. Het laagste percentage sinds 1 oktober.

Covid Dagcijfers 19 januari 2021 - 15212

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 190 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 124
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,89 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 19 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665