Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 26 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 26 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 26 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 26 januari 2021

Bijplusdag

Vandaag weer veel bijgeplust door NICE, waardoor de weekcijfers ietsje tegenvallen, maar nog steeds een langzame daling zoals verwacht. Ten opzichte van gisteren een kleine stijging van de R-waarde (0,95 op 14 januari), die nog wel ietsje door kan stijgen als dit droge weer langer aanhoudt.

De weersvoorspellingen zijn wat dat betreft niet gunstig, alhoewel dat volgens Van Dissel niets uit kan maken, want verspreiding via druppels trekt zicht niets aan van de luchtvochtigheid. Wij weten hier wel beter en zien dat de luchtvochtigheid sinds begin januari heel langzaam aan het dalen is en onder de 4 g/kg blijft.

Opmerkelijk is dat de R-waarde die het RIVM vandaag vermeldt op het corona dashboard, vrijwel dezelfde is als die in onze berekeningen voor 8 januari: 0,93, waar wij 0,92 hebben berekend:

Covid Dagcijfers 26 januari 2021 - 15539

En ook in de opname cijfers zien we inmiddels dat de daling steeds langzamer wordt. En uiteraard heeft ook de Britse variant een bijdrage in de snelheid waarmee het aantal ziekenhuisopnames daalt. Uit onze berekeningen blijkt dat de helft van deze stagnatie moet liggen aan de B.1.1.7, de andere helft kan worden toegeschreven aan het ongunstige weer.

Covid Dagcijfers 26 januari 2021 - 15538

De grafiek waar we het verloop van het aantal besmettingen laten zien (op basis van de testdag/eerste ziekenhuisdag) laat nog steeds een daling zien. Bij het weekrapport vermeldde het RIVM dat in de dagcijfers ook de circa 40.000 extra testen van de gemeente Lansingerland zijn meegenomen. Dat zou een daling van het percentage positieve testen ten gevolge hebben. Maar uit het weekrapport van het RIVM is dat weer niet goed op te maken. We hebben voor alle zekerheid een schatting gemaakt van die extra testen en die uit de grafiek gehaald. Morgenochtend gaat Maurice dieper op deze cijfers in en ook hoe het RIVM in haar berekeningen omgaat met de Britse variant.

Covid Dagcijfers 26 januari 2021 - 15545

Voor degenen die daarin geïnteresseerd zijn: volgens onze berekeningen is theoretisch het aandeel van de B.1.1.7 variant 33%. Dit is gebaseerd op de cijfers van twee weken geleden, die De Jonge heeft gepresenteerd aan de Tweede Kamer. En waarover het RIVM niet met nieuwe mededelingen is gekomen.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 150 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 137
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 26 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.