Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Vaccinatie ernstig zieken Israël lijkt aan te slaan

Vaccinatie ernstig zieken Israël lijkt aan te slaan - 15499
Samenvatting van het artikel

In de media verschijnen al zeer positieve berichten in Israël over het effect van de vaccinaties. In ons model zien we ook al enige beweging, waaruit op te maken is, dat het vaccineren van de 60+ aanslaat.

Lees volledig artikel: Vaccinatie ernstig zieken Israël lijkt aan te slaan

Leestijd: 2 minuten

Update 26 januari 2021

Inmiddels zijn 2,65 miljoen Israëliërs voor de eerste keer gevaccineerd en 1,22 miljoen voor de tweede keer.

Via het volgen van de ontwikkelingen bij de categorie “ernstig zieken” hebben we een goede maatstaf om te zien in welke mate het Pfizer vaccin werkt. Als alles volgens plan verloopt moeten tussen nu en eind februari dit vanuit de cijfers heel duidelijk worden. Daarvoor zullen we dagelijks de grafieken updaten.

Daarnaast volgen we relevante informatie die we in de media aantreffen. Die cijfers zijn niet eenvoudig te controleren, maar ik gebruik wel betrouwbare bronnen. In Times of Israel viel gisteren dit artikel te lezen. 

Vaccinatie ernstig zieken Israël lijkt aan te slaan - 15493

In het artikel staat dat in één week 0,65% van de Israëliërs positief test en dat dit bij deze groep van 128.000 leden van een gezondheidsverzekering maar 0,015% was. Nu mogen deze cijfers niet zomaar met elkaar vergeleken te worden. Onder de groep die zich principieel niet laat vaccineren (vooral orthodoxen) komen sowieso al beduidend meer besmettingen voor. En onder de groep die besmet wordt, zijn ouderen altijd al relatief gezien ondervertegenwoordigd. Dus vanuit dit onderzoek is geen getalsmatige conclusie te trekken. Wel lijkt ook deze informatie erop te wijzen dat de vaccinatie met het Pfizer vaccin een (wellicht aanzienlijke) bescherming biedt.

Als dit bovenstaande klopt, moet de instroom van 60-plussers bij de groep “ernstig zieken” fors gaan afnemen, doordat steeds meer ouderen hun tweede vaccinatie krijgen. En dat moeten we dan snel terugzien in de grafieken van degenen die “ernstig ziek”  in het ziekenhuis ligt. (We hebben helaas niet de cijfers van de instroom naar leeftijd, maar alleen die van iedereen die er ligt, dus daardoor vertraagt het beeld). In totaal vallen er nu 1154 onder deze categorie. Ten opzichte van een week geleden is dat amper een verschuiving.

Onze twee grafieken zien er nu als volgt uit, na de updates tot en met 25 januari. De groep onder de 60 jaar heeft een stijging laten zien van 8% en die tussen de 60 en 79 jaar een daling van ongeveer dezelfde orde. Alleen de groep boven de 80 heeft nog een stijging laten zien.  De cijfers zijn in absolute zin nog klein (iedere groep omvat rond de 300 patiënten), maar de richting van de beweging is merkbaar. Interessant is hierbij de vraag of de groep boven de 80 jaar op den duur al dan niet achterblijft op de groep tussen de 60 en 80 jaar.

Vaccinatie ernstig zieken Israël lijkt aan te slaan - 15497

In het model zien we nog geen significante beweging. Maar dat zou begin februari al wel merkbaar moeten worden.

Vaccinatie ernstig zieken Israël lijkt aan te slaan - 15498

Morgen komen we weer met een update.

U heeft zojuist gelezen: Vaccinatie Israël lijkt aan te slaan.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Steun ons om objectieve informatie te kunnen blijven geven over cruciale ontwikkelingen rondom deze Coronacrisis. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963