Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 28 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 28 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 28 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 28 januari 2021

Aluminiumfolie

Beetje vreemde titel, maar we zullen het uitleggen. Een week geleden kwam de vraag op het forum waarom we geen derde golf zouden gaan zien, het was voorspeld maar nog niets te zien. Het zou aan de maatregelen liggen.

We gaven daarbij het voorbeeld dat wij onze woningen beschermen tegen het binnendringen van olifanten door de voordeur te beplakken met aluminiumfolie. Het werkt uitstekend, want het aantal olifanten dat we binnen hebben gehad is sindsdien gehalveerd!

Zo gaat het ook met de maatregelen, elke maatregel heeft tot nu toe succes gehad, omdat de voorspelde exponentiële stijgingen uitgebleven zijn. Dus aluminiumfolie tactiek!

Maar goed, laten we het nu maar weer serieus houden en ons buigen over de echte cijfers. Gisteren maakten we ons een beetje zorgen over de steeds langzamer wordende daling van de R-waarde. De zorgen zijn nog niet helemaal weggenomen, maar het lijkt weer mee te vallen. Het aantal ziekenhuisopnames ligt behoudens de maandag (194) voor de vierde dag op rij rond de 150. Dit is het plaatje voor vandaag:

Covid Dagcijfers 28 januari 2021 - 15631

Er lijkt inmiddels toch wel een patroon te zien, dat er een verband is tussen de luchtvochtigheid en de R-waarde. De laatste 2 weken van december was de luchtvochtigheid boven de (veilige) 5 g/kg en daalde de R met 0,1 punt. Vanaf de kerst daalde de luchtvochtigheid weer en maakt de daling van de R plaats voor een stabilisatie. Rond 16 januari zelfs een extra daling tot rond de (gevaarlijke) 3 g/kg en daar zie je de R een kleine stijging doormaken tot rond de 0,95. Inmiddels zitten we weer rond de 4 g/kg, niet om echt blij van te worden, maar de R zal weer wat gaan schommelen tussen de 0,95 en 0,9. Pas als we het voorjaar gaan ruiken, verwachten we een echte daling van de R waarden. Als we kijken naar de weersvoorspellingen, zit dat er de komende twee weken nog niet in, dus nog even doorbijten.

En dit is dan het plaatje voor het aantal ziekenhuisopnames:

Covid Dagcijfers 28 januari 2021 - 15630

Dan nu inclusief het aantal gemelde besmettingen in de grafiek. De grafiek waar we het verloop van het aantal besmettingen laten zien (op basis van de testdag/eerste ziekenhuisdag) laat nog steeds een daling zien van het aantal positieve besmettingen.

GGD melding vandaag waren de cijfers van afgelopen zondag. De 3000 positieve testen, was de laagste sinds eind september. Maar op zondag komen er minder mensen dan normaal en het percentage positieve besmettingen neemt wat toe. Morgen zullen de GGD-cijfers wel weer 50% a 60% stijgen met een lager percentage positieve testen (ergens rond de 11,5%). Vanuit de meldingen van RIVM vandaag (4700) hebben we niet het gevoel dat maandag/dinsdag de situatie fundamenteel anders is geworden dan vorige week:

Covid Dagcijfers 28 januari 2021 - 15635

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 142 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 157
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 28 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665