Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Effect vaccinatie Israël steeds zichtbaarder

Effect vaccinatie Israël steeds zichtbaarder - 15603
Samenvatting van het artikel

Het effect van de vaccinatie van de groep boven de 60 jaar in Israël wordt steeds duidelijker. Niet zozeer in de absolute aantallen besmette en zieke personen, maar wel in het verschil tussen de groep boven en onder de 60 jaar.

Lees volledig artikel: Effect vaccinatie Israël steeds zichtbaarder

Leestijd: 2 minuten

Update 28 januari 2021

Inmiddels is in Israël circa 50% van de 60+ groep voor de 2e keer gevaccineerd. Om objectief vast te stellen wat het effect is van dit massaal vaccineren met het Pfizer-vaccin wordt de ontwikkeling bijgehouden van de groep “ernstig zieken” in het coronadashboard van Israël.

Dat is een categorie die eind vorig jaar zo rond de 1100 patiënten vormde. Omdat de groep 60+ massaal wordt gevaccineerd en onder de 60 jaar (nog) beperkt, kan vanuit het relatieve verloop van de ontwikkeling van deze groep patiënten naar leeftijd, het effect van het vaccineren worden gevolgd.

Ik heb daar ook een model voor gemaakt, waarbij er uitgegaan wordt dat een week na de tweede vaccinatie de bescherming maximaal is (Pfizers claim is 95%). Ik houd rekening met het feit dat 20% van de Israëliërs boven de 60 zich niet laat vaccineren. Inschatting is gemaakt van de tijd, die het duurt tussen een besmetting plus dat je tot de categorie “ernstig zieken” kan behoren en hoe lang de gemiddelde ligtijd dan is.

Eerder een bescherming

Maar ook wordt aangenomen dat een deel van de 60plussers al eerder een bescherming heeft door de vaccinatie. (Vanaf 11 dagen na de eerste vaccinatie zou dat beginnen en dus oplopen naar de maximumbescherming 28 dagen na de eerste vaccinatie.)

Eerst het overzicht van de cijfers die aan het eind van 27 januari op het dashboard stonden. Ik vergelijk die met de cijfers van 11 januari.  Aangenomen kan worden dat er op 11 januari nog vrijwel geen effect van het vaccineren kan zijn geweest op de groep ernstig zieken.

Effect vaccinatie Israël steeds zichtbaarder - 15600

In Israël waar alweer een derde lockdown is, zien we pas sinds enkele dagen een stagnering van het aantal positieve testen. Circa 10% wordt nu positief getest. Als verklaring voor de forse stijgingen sinds begin december wordt de Britse variant genoemd.

Goede indicatie

Juist omdat er (nog) geen sprake is van dalingen van het aantal besmettingen en zieken is dus het vergelijken van de ontwikkeling van de groep boven de 60 (velen wel gevaccineerd) en onder de 60 (weinigen gevaccineerd) gezien als een goede indicatie van het effect van het vaccineren.

Deze grafiek toont dat sinds 11 januari het aantal ernstig zieken met 2% is gestegen. Maar dat die stijging volledig op conto komt van de groep onder de 60 jaar. Bij de groep boven de 60 jaar is de gemiddelde daling namelijk 5%. En zien we nu niet echt meer grote verschillen per leeftijdsgroep. Het zijn relatief kleine getallen (rond de 300 per groep), maar de trend is duidelijk. De groep onder de 60 is met 70 patiënten gestegen en de groep boven de 60 is met 50 patiënten gedaald.

Het totaalpercentage van de patiënten boven de 60 jaar is nu gedaald naar 72,4%. Vier dagen geleden was het nog 76,5%.

Ik plaats deze cijfers in het model dat ik heb gemaakt. Gezien de ontwikkelingen en het tempo van vaccineren heb ik het model vier dagen vervroegd. Cruciaal is wanneer de daling weer naar een stabiel niveau gaat. Immers: zodra ook de bevolking onder de 60 jaar massaal wordt gevaccineerd, zal deze curve weer gaan stijgen. Maar dat effect wordt niet eerder dan begin maart verwacht.

Effect vaccinatie Israël steeds zichtbaarder - 15602

Morgen komt er weer een update. Wilt u een alert in uw mailbox ontvangen, geeft u zich dan op via het groene knopje rechtsboven.

U heeft zojuist gelezen: Effect vaccinatie Israël steeds zichtbaarder.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Steun ons om objectieve informatie te kunnen blijven geven over cruciale ontwikkelingen rondom deze Coronacrisis. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237