Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 29 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 29 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 29 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 29 januari 2021

Geen nieuws

Eigenlijk is er net als gisteren helemaal geen nieuws en dat is goed nieuws! Want de kentering door de Britse variant die ons aan het bespringen is, blijft (nog) uit! In afwachting van een heel klein beetje voorjaar weer dalen de cijfers nog steeds heel langzaam, zo’n 7% per week nu.

Het aantal patiënten dat in de ziekenhuizen ligt is inmiddels met bijna 800 gedaald ten opzichte van de piek eind december, een daling van 35%. Merkwaardig is dat de daling op de IC slechts 10% is en de daling van het aantal positieve PCR testen 60% is. Het wekt de suggestie dat de bezetting in de ziekenhuizen steeds meer gedomineerd wordt door patiënten met corona dan door corona.

Dit zijn dan weer de grafieken voor vandaag:

Covid Dagcijfers 29 januari 2021 - 15703

Te zien is dat de R heel langzaam omhoog kruipt. De luchtvochtigheid had op 15 januari zijn laagtepunt: 3,1 g/kg. Daarna is het het langzaamaan wat vochtiger geworden (de meeste dagen boven de 4 g/kg, vandaag zelfs 6,1 g/kg), dus hopelijk drukt dat de komende week de R weer wat omlaag.

En hier de grafiek met het aantal ziekenhuisopnames:

Covid Dagcijfers 29 januari 2021 - 15704

De gemelde positieve testen blijven ook dalen. Zoals het er nu naar uitziet zal het RIVM dinsdag weer een daling moeten melden. Dat wordt dan ingewikkeld omdat zij in hun model ervan uitgaan dat de Britse variant nu al bijna de overhand aan het nemen is met een R van 1,27……

Belangwekkend is wat we zien wat er maandag gebeurde bij de GGD. In drie maanden zijn er niet zo weinig mensen komen testen bij de GGD! Het percentage positief was lager dan 2 weken ervoor (vorige week werd wat verstoord door het testen van de bewoners van Lansingerland).  Normaliter is het aantal mensen dat zich op donderdag en vrijdag laat testen 10% lager dan op de eerste drie dagen.

Als inderdaad de Britse variant aan het toeslaan is, moet dat nu toch wel herkenbaar zijn door een stijging van het aantal gevallen/positieve testen. Het effect van de avondklok (if any) kan eigenlijk pas gezien worden in de besmettingscijfers van  de GGD van 1 februari. Dus dat duurt nog 6 dagen of zo. (En de kans dat je de afzonderlijke effecten uit de cijfers kan halen, lijkt me klein).

Covid Dagcijfers 29 januari 2021 - 15709

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 157 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 162
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 29 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019