Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 2 februari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 2 februari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 2 februari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 2 februari 2021

Explosie Engelse variant!

Dat zou de kop moeten zijn van het persbericht van het RIVM. Waarom? Vanwege de cijfers die ze inmiddels hebben genoemd. De laatste stand van zaken zou zijn dat deze variant 49% besmettelijker zou zijn. Dat is samengesteld uit een R van 0,85 voor het “wild-type” (dat is dus de niet-gemuteerde covid-19) en een R van 1,27 voor de B.1.1.7 variant.

Dat laten wij ons geen twee keer zeggen en meteen maar uitgerekend hoe de epidemie zich dan zou voortplanten. Dilemma is nu natuurlijk wel dat Van Dissel twee verschillende waarden voor de R op 6 januari heeft genoemd: 0,98 (Catshuis overleg 17 januari) en vandaag dus 0,85. Dat scheelt heel veel, maar goed, we proberen er wat van te maken. Dit plaatje maken we dan:

Covid Dagcijfers 2 februari 2021 - 15907

Het is wel een slimme keuze, want als je goed kijkt, dan ligt de gele lijn in het verlengde van de prognose die je zou hebben als de avondklok effect zou hebben. Maar ook precies in het verlengde van de lijn (hier niet getoond) die we zouden volgen bij slechts 30% besmettelijker zonder effect van de avondklok. Dus het is straks het effect van aluminiumfolie op de voordeur: houdt olifanten buiten de deur!

Maar we kunnen nu al zien dat dit echt niet kan kloppen. We hadden dan in januari een veel snellere daling moeten zien (R=0,85 in januari !!) en vanaf eind januari een scherpe stijging met een R die snel boven de 1 stijgt. Niets te zien!

Ben heel benieuwd wat er morgen weer uit de hoge hoed komt, het aantal variaties schijnt eindeloos te zijn.

We gaan verder waar we gisteren zijn gebleven, een daling met een R die ongeveer 0,95 blijft. Uiteraard voor de maandag een fiks aantal opnames zoals elke maandag: 181. De R blijft hangen op 0,94, maar zal nog een paar honderdsten gaan stijgen. Door de Britse variant is dat even wat het is:

Covid Dagcijfers 2 februari 2021 - 15911

De voorspelde lijn voor 30% besmettelijkere variant op 5 januari (het gele lijntje) wordt nog steeds gevolgd. En de grafiek voor de R-waarde laat ook niets bijzonders zien:

Covid Dagcijfers 2 februari 2021 - 15910

Ondanks dat de Britse variant zich onder de bevolking verspreidt, is dat eigenlijk nog steeds niet echt te zien in een toename aantallen positieve testen. Het aantal positieve testen daalt inmiddels sneller dan het aantal ziekenhuisopnames en heel veel sneller dan het aantal bezette IC bedden:

Covid Dagcijfers 2 februari 2021 - 15913

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 181 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 133
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 2 februari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.