Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 3 februari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 3 februari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 3 februari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 3 februari 2021

PCR onder de loep

Gisteren was een hectische dag, waarop volop cijfers werden aangevoerd, die direct werden aangevuld met vraagtekens. Het grootste vraagteken kwam op het eind van de avond, toen Prof. Kuipers bij OP1 niet meer in staat was zijn eigen cijfers te begrijpen en toe te lichten.

Het heeft ook geen enkele zin meer om ook maar een poging te doen ze te begrijpen, want het eindigt altijd met onbestaanbare situaties. Een R van 0,85 op 6 januari zou in elk geval betekenen dat deze waarde veel verschilt van de cijfers die Prof. Van Dissel noemde bij het ingaan van de avondklok. En het zou een enorme daling van de cijfers tot gevolg hebben gehad, gevolgd door een flinke stijging op dit moment. Alles wat we zien nu, is nog steeds diezelfde rechte langzaam dalende lijn.

Wij hebben hier wel onze eigen gedachten over, maar zonder ondersteuning van de juiste cijfers is alles speculatie en gebaseerd op modellen. We negeren dus voorlopig maar even de berichtgeving met uw goedvinden en tonen hier ook geen voorspelling gebaseerd op modellen, maar alleen de gegevens die op echte waarnemingen berusten.

Waar we wel al een tijdje naar zitten te staren (het zal u wellicht ook opgevallen zijn) is dat de ziekenhuisopnames geen gelijke tred lijken te hebben met het aantal positieve PCR uitslagen. We hebben ze eens op een andere manier geschaald en dan ontstaat er opeens een heel ander plaatje:

Covid Dagcijfers 3 februari 2021 - 15958

Als je een andere omrekenfactor gebruikt om van aantal positieve testen een schatting te maken voor het aantal ziekenhuisopnames (delen door 50), dan krijg je dit plaatje. Nu is het verschil tussen positieve testen en ziekenhuisopnames altijd ongeveer 100 geworden! En dat is opmerkelijk. Dat suggereert dat je altijd rond de 100 mensen meer op gaat nemen dan je op grond van het “aantal besmettingen” zou mogen verwachten. Zou dit dan het verschil zijn tussen “wegens corona” en “met corona”?

En ook weer de grafiek voor het reproductiegetal.

Covid Dagcijfers 3 februari 2021 - 15959

Ook hier geen verrassingen. Wel nog steeds de stabilisatie van de R en wellicht ook een heel lichte stijging die verklaard zou kunnen worden door nog steeds ongunstig weer en wellicht iets van de Engelse variant, maar wat dat betreft zijn er inmiddels te veel waarheden om een keuze uit te maken.

Dan de cijfers op basis van de dagopgaves. De gele lijn blijf rustig dalen. Maar loopt wat meeruiteen met de blauwe lijn (dat was ook het geval in de eerste drie weken van november). Opvallend was het lage aantal getesten afgelopen zondag. Maurice komt er morgen met een apart blog op terug. Het percentage positieven neemt dan altijd wat toe en dat is zondag ook gebeurd.

Covid Dagcijfers 3 februari 2021 - 15968

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 206 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 133
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 3 februari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Keulemans en zijn uitvoering van de NRW-regel “Negeren, Ridiculiseren, We wisten het altijd al” - 86583
De schaamteloze manipulaties van Marion Koopmans - 86392