Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 9 februari

Dagcijfers 9 februari - 16269
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 9 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 9 februari

Leestijd: 2 minuten

Gewoon doorgaan

Vergeleken met gisteren is er eigenlijk weinig te melden: gewoon doorgaan. De gebruikelijke stijging van 20% ten opzichte van het weekend en daarnaast de daling die hoort bij een R van 0,95. Wél hebben wij ons best gedaan om het geclaimde effect van de avondklok te bespeuren, maar dat is niet gelukt. (Toch zal het argument “maar als we dit niet hadden gedaan dan…” blijven klinken.) Ook de door Van Dissel verwachte exponentiële stijging is op geen enkele wijze terug te vinden in de cijfers die we sinds januari zien. Gewoon de grafiek dan maar:

Dagcijfers 9 februari - 16270

Ook de grafiek voor de R-waarde is geen enkele verrassing, die gaat gewoon rechtdoor op het niveau van 0,95:

Dagcijfers 9 februari - 16271

Als je van afstand naar de grafiek met het aantal ziekenhuisopnames kijkt, dan lijk je wel een bultje te zien vanaf ongeveer 9 januari. Je ziet ook dat de R dan een sprongetje maakt van +0,03. Een licht verhoogde besmettelijkheid van de B.1.1.7 variant van ongeveer 10 procent (zoals b.v. vastgesteld door een laboratorium in Twente) zou daar bij passen, maar er zijn ook veel andere verklaringen voor mogelijk. Een hogere besmettingsgraad dan 30% zou echter alleen kunnen in combinatie met inmiddels bereikte groepsimmuniteit, want de samengestelde R zit nu op 0,95.

Omdat er zondag niet getest is en de dagen erna ook een abnormaal beeld geven, zullen we, totdat we zekerder zijn over die cijfers, in de onderstaande grafiek de gele lijn niet aanpassen. Wel wordt de blauwe lijn (de ziekenhuisopnames) per dag aangepast. Over circa 5 dagen zal die lijn dan de trend moeten weergeven die normaliter ook in de gele lijn te zien zou zijn geweest.

Dagcijfers 9 februari - 16280

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 151 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 108
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.