Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 14 februari

Dagcijfers 14 februari - 16552
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 14 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 14 februari

Leestijd: 2 minuten

Valentijnsdag

Ja het is Valentijnsdag. Die valt dit jaar een beetje in het water omdat we niet veel kunnen om met Rutte te spreken. Angst regeert nog steeds, maar het begint wel steeds duidelijker te worden dat het voorspelde zwarte scenario van de mensen die het zouden moeten weten niet uit gaat komen.

Wat wel “akelig” goed is uitgekomen, dat is de voorspelling van het Green Team. Het model voorspelde bijna een maand geleden voor Valentijnsdag dit plaatje:

Dagcijfers 14 februari - 16556

Dit plaatje liet ik bijna een maand geleden zien als voorspelling. Het model van het RIVM voorspelde meer dan 500 opnames per dag en het model van het Green Team 70. Zie ook dit blog waarin het gemeld werd. Niet zonder big-smile kunnen wij melden dat het aantal opnames voor vandaag uitgekomen is op 73!!!! In een ander commentaar hebben wij een aantal van 80 genoemd voor Valentijnsdag…. Natuurlijk is het zo dat die 70 nog wel wordt aangevuld de komende dagen, maar het staat in elk geval schril in contrast met de 500 die de computers van het RIVM hebben berekend.

Dit is het actuele plaatje voor vandaag:

Dagcijfers 14 februari - 16554

In deze grafiek heeft onze voorspelling voor het verdere verloop een prominentere plaats gekregen, omdat we op basis van het verloop van de cijfers een steeds betere schatting van de parameters van het model gekregen hebben. De belangrijkste wijziging heeft betrekking op de bijdrage van de immuniteit.

Om de discussie over de rol van de immuniteit niet de overhand te laten krijgen, hebben wij de bijdrage in eerste instantie gehalveerd ten opzichte wat het zou kunnen zijn. Omdat de R-waarde gedurende het groeien van de bijdrage van de Engelse variant inmiddels licht aan het dalen is, past het gedrag precies bij de berekende immuniteit en is de bijdrage aan de immuniteit weer terug gezet op wat het was.

En dit is de grafiek van de R-waarde, waarin de lichte daling van de R-waarde inmiddels is te zien:

Dagcijfers 14 februari - 16553

De cijfers van de GGD lopen nog steeds keurig. Vrijdag minder dan 3000 positief getest. Percentage 10,6%. Zaterdag en zondag zullen het nog minder zijn, dus de dagcijfers worden nog twee dagen lager dan de 3500 van vandaag.

Wellicht zal het RIVM dinsdag bij haar weekcijfers niet compenseren voor die ene dichte dag. Wat toch zeker 3000 positieve testen zal schelen.

Het totaal van het RIVM gaat volgens ons dinsdag uitkomen tussen 25000 en 26000. Was vorige week 24668, maar dan met een dag minder….

Als we alleen de GGD cijfers zouden nemen zonder de zondag van vorige week en van deze week dan komen  we op een daling van 20700 naar 19100. Dus een daling van 7% (voor wat het waard is). Dat dan wel met een geschat cijfer van gisteren van 3000 positieve testen. Die horen we definitief morgen.

Dagcijfers 14 februari - 16557

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 73 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 140
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019