Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 24 februari

Dagcijfers 24 februari - 16995
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 24 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 24 februari

Leestijd: 3 minuten

Magisch poeder

Dit is de derde dag dat we de Dagcijfers presenteren met daarin een prominente rol voor de cijfers van het LCPS. Gisteren maakten we al melding van “rust in de tent” en daar is sinds gisteravond onverwacht nog een schepje bovenop gekomen. We hebben het gevoel over een magisch poeder te beschikken, waarmee de cijfers van NICE zijn bestrooid. Eerst zagen we al dat de cijfers dinsdagmorgen behoorlijk waren bijgeplust (meer dan 200!), maar daar staan we niet meer van te kijken. Dat was ook de belangrijkste reden om voor de cijfers voor de laatste twee weken over te stappen op de cijfers van het LCPS. Op het Corona Dashboard werd dit nu zo kenbaar gemaakt: De piek in de ziekenhuisopnames op 23 februari komt door verlate meldingen van opnames in de regio Gelderland-Midden.

Tot grote verbazing van Egbert, die dagelijks de bezettingscijfers evalueert en presenteert, kloppen nu opeens de totaaltellingen. Er was altijd een saldo verschil tussen patiënten die instromen en weer uitstromen. Dat saldo is nu opeens nul geworden! Magisch! Egbert zal daar vandaag ook wel bij stil staan.

Het meest verrassende was vanmorgen, dat alle cijfers van NICE nu vrijwel overeenkomen met de cijfers van het LCPS (afgezien van de laatste dag). Normaal gesproken duurde het bijna een week, voordat de NICE cijfers stabiliseerden. Er was daarom ook altijd een hockey stick te zien aan het einde van de curve, die de suggestie gaf dat er een daling was ingetreden. Het geeft allemaal het gevoel of wij met Magisch Poeder hebben gestrooid over de NICE cijfers. Een andere verklaring zou natuurlijk kunnen zijn dat NICE meeleest met onze website en geprikkeld door de overstap naar LCPS een tandje bijgeschakeld hebben.

Toch verschillen

Omdat de cijfers van NICE en LCPS nu zo dicht tegen elkaar aan liggen, vallen verschillen ook sneller op. Zo zien we dat normaal gesproken het verschil tussen beide niet groter is dan 5 opnames en dat is zeer acceptabel. Maar een enkele keer is het veel groter, we hebben verschillen van 50 en 80 gezien. Dat lijken ons administratieve tekortkomingen. We hebben zowel NICE als LCPS om een verklaring gevraagd, maar nog geen antwoord hierop ontvangen.

Misschien werkt ons Magische Poeder nog een extra dag en zijn morgen ook deze verschillen verdwenen. Voorlopig blijven we nog even vasthouden aan deze combi. Omdat de LCPS cijfers niet meer veranderen, is elke trend die we menen te zien, ook definitief en zal na een paar dagen niet meer achterhaald worden door achterstalligheid. Om die reden (en ons optimisme) denken we een heel voorzichtig het begin van de derde golf te zien! Maar onze golf gaat naar beneden en niet omhoog, dit in tegenstelling tot die van het RIVM. Volgens NICE waren er voor de dinsdag slechts 107 opnames (deze noemen we nog even omdat we aan deze cijfers gewend zijn) en dat is voor een dinsdag heel weinig. Het LCPS meldt er 151 en we verwachten nu dus dat het NICE dat aantal ook zal gaan bereiken, morgen al dus. Dat is een daling van 15% in een week tijd. Dit wordt dan het plaatje:

Dagcijfers 24 februari - 16996

Heel goed is te zien dat het LCPS lijntje vandaag bijna samenvalt met de NICE cijfers en gisteren nog niet. Alleen de laatste dag wijkt nog af. Wat er nog aan verschil overblijft, is toe te schrijven aan een enkele dag met een groot verschil van meer dan 40. Ook is te zien dat na de periode met erg droge dagen (waardoor de cijfers dus licht zijn gaan stijgen), de luchtvochtigheid boven de 6 g/kg de cijfers weer naar beneden drukken. Het effect zou ongeveer 10 dagen na datum te zien moeten zijn en dat is dus vanaf 26 februari.

De R-waarden grafiek is in grote lijnen nog steeds hetzelfde. Door het bijplussen van die 200 opnames is het verloop ietsje anders, maar niet wezenlijk:

Dagcijfers 24 februari - 16997

 

Het patroon qua positieve testen zet zich ongewijzigd voort. Er komen veel mensen zich laten testen. Afgelopen maandag met ruim 48.000 bij de GGD was het hoogste aantal sinds begin januari. Tegelijkertijd blijft het aandeel positieve testen nu onder 10%. En dat is toch anders dan bij eerdere periodes waar  het aandeel positieve testen toenam. Alleen via de ziekenhuisopnames is binnenkort vast te stellen of de stijging van het aantal positieve testen betekent dat de besmettingen in Nederland toenemen. Tussen 16 en 20 februari was er een forse stijging van het aandeel positieve testen ten opzichte van de week ervoor (circa 20%). Dan zou je verwachten dat vanaf 21 het aantal ziekenhuisopnames dan ook duidelijk zou stijgen.

Dat zien we echter (nog?) niet. Het 7-daags voortschrijdend gemiddelde bij LCPS is sinds begin februari amper veranderd (hetgeen blijkt uit de bovenstaande twee tabellen).

Het totaaloverzicht ziet er nu als volgt uit:

Dagcijfers 24 februari - 17004

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens LCPS: 151
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 199
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,97 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 stijgen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.