Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dit is waarom Rutte de terrassen gesloten houdt

Dit is waarom Rutte de terrassen gesloten houdt - 17116
Samenvatting van het artikel

Prof. Desmet had het al aangekondigd, Om ons onder controle houden zullen de experts elke gelegenheid pakken om de paniekknop in te drukken. Door cijfers eenzijdig te interpreteren en de angst voor varianten aan te wakkeren. En gezien de reactie van onze regering lijkt het -weer- te slagen: want de terrassen worden onnodig dicht gehouden.

Lees volledig artikel: Dit is waarom Rutte de terrassen gesloten houdt

Leestijd: 8 minuten

Prof. Desmet had het al aangekondigd. De experts zullen steeds weer de angstkaart spelen om te zorgen dat we in een staat van massavorming blijven. Een bewustzijnsvernauwing gericht op de dreigingen van het virus.

De aangekondigde grote derde golf kwam en komt er niet. Dat was ook in januari eigenlijk al duidelijk. Door cijfers eenzijdig te interpreteren en te blijven roepen dat er nog gevaarlijkere varianten aankomen, worden zowel het publiek als de bestuurders bang gemaakt/gehouden.

Zelfs zodanig dat een voor geest en lichaam goede beslissing om terrassen te openen (mede omdat buiten het gevaar op besmetting heel klein is) niet wordt genomen. Zolang die experts onze bestuurders op deze manier in de tang houden, zal er weinig veranderen. Wanneer worden ze wel wakker?

Geregeerd door angst

Het gesprek dat ik met klinisch psycholoog Prof. Desmet heb gehad over de kern van de problematiek, waarin we zitten, werd ook aangekondigd wat er nu aan het gebeuren is. Waarom Rutte en diverse andere Europese regeringsleiders in paniek zijn en de samenleving en economie nog lang onnodig sterke beperkingen worden opgelegd. Als u dat interview niet gezien heeft, raad ik u het ten sterkste aan om het een keer te bekijken. Hier kunt u er uitgebreid kennis van nemen.  

En dit is de kern van zijn analyse:

Door wat we in maart vorig jaar in Bergamo zagen gebeuren, door wat de WHO en onze virologen/epidemiologen ons vertelde (“3% gaat dood”), door de grote angst voor het virus zijn we in een soort hypnose gekomen. Een vorm van collectieve bewustzijnsvernauwing, in de literatuur “massavorming” genoemd. We zijn zo gefocust op het wegnemen van die dreiging, dat we blind zijn voor de enorme nevenschade.

De experts (in ons geval RIVM/OMT en de medici die in de media komen) krijgen daarbij een centrale rol. Ook zij richten zich alleen op de dreiging van het virus. En ze zijn ook blind voor de andere gevolgen, en ze worden extra gestimuleerd door de nieuwe hoofdrol die zij gekregen hebben. De democratie is een technocratie geworden. De politici hebben de macht als het ware in handen van die experts gelegd.

Bewustzijnsvernauwing

Voor het begrip van de huidige en komende fase is het laatste deel van dat interview cruciaal. “Zodra de situatie beter lijkt te gaan worden, en veel mensen zich lijken te ontworstelen aan deze bewustzijnsvernauwing, zullen de experts, via het overdrijven van bestaande gevaren en het benoemen van nieuwe gevaren, de angstknop weer diep indrukken en zo proberen hun centrale rol te handhaven”.

En precies dat is sinds januari aan de hand. En niet alleen in Nederland, maar in veel andere landen ook.  Met de ontwikkelingen in Ierland en Engeland rond Kerst als voorbeeld is de dreiging van de Britse variant fors overdreven. Met behulp van eigen toverformules (die vanuit hun camouflagetactiek “modellen” worden genoemd) schetsen zij het publiek en de bestuurders een pikzwarte toekomst voor. De media vergroten dat nog eens uit en door de golf van angst die weer over het land komt, blijven we gevangen in de situatie waarin we sinds maart 2020 zitten.

De grote derde golf kwam en komt er niet

Terwijl de cijfers in januari snel gunstiger werden en we dachten/hoopten dat we versoepelingen zouden krijgen, werden ons berekeningen voorgespiegeld, waarbij het onvermijdelijk was, dat we een grote derde golf zouden krijgen. Een golf die nog hoger zou zijn dan die van maart/april vorig jaar. Het beste symbool is Ernst Kuipers die op 19 januari bij OP1 de zondvloed voorspelde met een grafiek, die van geen kanten deugde. Maar wel grote impact had. Ik schreef er op 21 januari het artikel over “met deze twee grafieken zijn we een avondklok in gemanipuleerd”. 

Volgens zijn grafiek zouden er begin maart 1350 Covid-19 patiënten op de IC liggen en op 18 maart 1700. Maar dat is absoluut niet gebeurd. De cijfer zijn alleen maar sindsdien gedaald. Gisteren lagen er iets meer dan 500 Covid-19 patienten op de IC’s. Op 14 januari lagen er nog meer dan 1800 Covid-patienten in het ziekenhuis, dat waren er gisteren minder dan 1300.

Toveren

Het RIVM heeft ten aanzien van de werkelijke opkomst en verwachte verspreiding van de Britse variant vanaf eind januari met cijfers lopen te toveren. Hun beschrijvingen van de feitelijke ontwikkelingen van de Britse variant klopte van geen kanten. Het staat hier uitgelegd. Maar het werkte wel, want bevolking en bestuurders kwamen in de ban van die grote derde golf, die op ons afkwam en waardoor we niet konden versoepelen. Nee, in tegendeel. We moesten “voor twee weken” een avondklok instellen en ons voorbereiden op code zwart in de ziekenhuizen in maart.

Als je de cijfers goed bekijkt, dan kan het wel zo zijn dat totdat de lente in Europa echt is aangebroken de cijfers stabiliseren en wellicht wat omhoog kruipen. Maar die grote derde golf kwam en komt niet.

De nieuwe trucs

En wat doen de experts? Via hun modellen, waarmee je altijd een bevestiging kunt vinden voor je aannames, toveren ze ons voor hoe goed de maatregelen hebben gewerkt (en dat we die dus moeten aanhouden).  Dat hebben we de afgelopen week uit en den treure van Van Dissel en Co mogen horen.

Dit is waarom Rutte de terrassen gesloten houdt - 16854

Met een nieuwe mix jagen ze bestuurders als Rutte -wederom- de stuipen op het lijf. Door een eenzijdige analyse van de cijfers en de aankondiging van het gevaar van nieuwe varianten zorgen zij ervoor dat de bestuurders geen enkele speelruimte hebben. En omdat de RIVM’s van deze wereld achter de schermen intensief contact hebben met elkaar, gebeurt dat ook in andere landen. (Kijk maar wat er nu in België gebeurt, maar ook de recente personferentie van Von der Leyen).

Maar de cijfers gaan toch omhoog, zult u zeggen. Dinsdag heeft het RIVM zelf gezegd dat het aantal besmettingen met 19% was gestegen “het begin van de derde golf”. En in België waren vrijdag de ziekenhuisopnames op één dag hoger dan de drie maanden ervoor!

Eenzijdig

Als je echter dieper op de cijfers ingaat, dan zie je hoe eenzijdig men naar de cijfers kijkt. En die dan dusdanig naar buiten brengt, dat men geen andere conclusie kan trekken dat die derde golf begonnen is.

Ik zal zo kort mogelijk uitleggen dat de cijfers niet zo ongunstig zijn als het RIVM ons wil doen geloven. Daarbij moet u beseffen dat de dagcijfers die u via het RIVM hoort, met name afkomstig zijn van de GGD-teststraten. Maar dat betreft niet louter de testen van gisteren. Daardoor wordt het totaalbeeld moeilijker te interpreteren. Als je naar de cijfers van de GGD-teststraten per dag kijkt (en die vormen 85% van de positieve testen), dan is er een veel duidelijker beeld te geven.

De gemelde stijging van 19% van de vorige week kwam met name doordat de week ervoor op zondag 7 februari de teststraten gesloten waren. En ook de dag erna minder mensen kwamen dan normaal op maandag. Dat scheelde circa 3000 positieve testen.

Plus dat we vanaf de eerste prachtige lentedag (16 februari) een forse stijging zagen van mensen die zich lieten testen. Een stijging van 35% t.o.v.  de week ervoor. Dat kan best samengehangen hebben met de koude winterweek, waardoor meer mensen verkouden zijn geworden en zich toen hebben laten testen. Dat kan afgeleid worden uit het feit dat op 16 en 17 februari 9,5% van degenen die zich lieten testen positief zijn getest. Terwijl een week ervoor dat nog 11,5% was. Dus beduidend meer mensen gingen naar de teststraat terwijl ze niet positief waren.

Op twee manieren is goed te zien dat er geen derde golf over ons heen aan het spoelen is.

En ook hier geven de GGD-cijfers ons de aanwijzing. Maandag 15 februari was nog een abnormale dag, want die ochtend was het Code Rood en ijzelde het. De teststraten waren gesloten.

Dus laten we de bekende cijfers van de GGD van de laatste drie dagen (dinsdag tot afgelopen donderdag) vergelijken met die van de week ervoor:

  • Er is 10% meer getest.
  • Er zijn 1% meer positieve testuitslagen.
  • Het percentage positieve uitslagen is gedaald van 9,5% naar 8,5%..
Dit is toch niet het beeld van de grote derde golf, die over ons heen komt!

Ja, er wordt beduidend meer getest. (Doordat basisschoolleerlingen en hun families nu ook getest worden en wellicht door het begin van het hooikoortsseizoen). En mede daardoor worden er ook mensen gevonden zonder symptomen, waarvan een deel niet meer besmettelijk is.(“false positives” door de PCR-test).

Maar op twee manieren kan getoond worden, dat de situatie onder de hele bevolking niet zo dreigend is als het RIVM ons wilde en wil doen geloven:

  1. Bij de vergelijking van de cijfers van deze week met die van de vorige week wordt ook geen rekening gehouden met de gesloten teststraten van maandagochtend 15 februari. Dat scheelt naar schatting 1500 positieve testen. Dus de stijging die deze week wordt vermeld t.a.v. het gemiddelde van afgelopen week is voor een deel daaraan toe te schrijven.
  2. Op de lenteachtige dag van 16 februari nam het aantal positief getesten abrupt toe. (Met circa 20%). Als dat echt in de hele samenleving zo was, dan zou er vanaf 21 februari een duidelijke stijging moeten zijn ontstaan van het aantal ziekenhuisopnames. Als we de cijfers van LCPS of NICE nemen tussen 21 februari en 27 februari zien we echter een daling van het aantal ziekenhuisopnames ten opzichte van de week ervoor.
    De reproductiefactor berekend op basis van ziekenhuisopnames is onder de 1. Maar omdat het RIVM de reproductiefactor bepaald op basis van de positieve testen zal het RIVM dinsdag melden dat de reproductiefactor gestegen is naar een waarde van rond de 1,10.

Gemaskeerd

Dagcijfers van rond 5000 zijn voldoende om de indruk te wekken, dat er inderdaad weer sprake is van een forse toename in Nederland. Maar dat is alleen als je de opbouw en context van die cijfers niet kent. Maandag en dinsdag a.s. zullen die dagcijfers meer in de richting gaan van de 4000. Maar dat zal dan weer worden gemaskeerd door het weekrapport van het RIVM dat op dinsdagmiddag verschijnt, met wederom de constatering van een groei. (Ik schat in met circa 10%, door die hogere aantallen testen).

De daling van het percentage positief getesten en de stabilisatie van de ziekenhuisopnames zullen dan – wederom – een bijrol krijgen bij het nieuws dat wordt gepresenteerd. Want alleen al een reproductiefactor boven de 1 zal het nieuws overheersen (dat die van 12 februari was, toen het nog heel koud was  en dat die stijging vooral kwam door de grote stijging van testen vanaf de 16e zal het RIVM, noch de media ons attent op maken).

Deze “dreigende” getallen worden nog versterkt door het feit dat bij presentaties van de Van Dissels van de verschillende landen aan de bestuurders niet alleen het gevaar van de Britse variant nog wordt benadrukt, maar dat nu ook de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten mee wordt genomen.

Roet in het eten!

Dat het met de Britse variant buiten Ierland en Engeland inmiddels behoorlijk is meegevallen, wordt gemaskeerd door het veronderstelde effect van de maatregelen. En met meldingen dat de nieuwe varianten nog besmettelijker/gevaarlijker zijn.

In LA Times van 24 februari zie je een min of meer vergelijkbare aanpak waarbij de angstknop stevig wordt ingedrukt. De cijfers zijn sterk gedaald, maar een nieuwe variant zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Van 45.000 positieve testen per dag zes weken geleden is men nu op een niveau van 6.000. De bevolking is ruim 2 keer zo groot als in Nederland. Maar met de mogelijke nieuwe varianten, die er aan zullen komen, wordt men angstig gehouden. Klinkt bekend niet waar?

De paniekknop blijft ingedrukt!

En daarom zijn de bestuurders, zoals Premier Rutte, in paniek. En mogen we al blij zijn als de aangekondigde versoepelingen van 2 maart niet worden teruggedraaid. (In België hebben ze ook de pas op de plaats gedaan door het hoge aantal van 200 ziekenhuisopnames op vrijdag. Inmiddels weten we dat de dag erna het er 154 waren. Ook dat zijn geen aankondigingen van een heftige hoge golf, maar geeft meer het beeld dat tot aan de lente de cijfers zullen stabiliseren. In België waren er qua besmettingen midden februari twee relatief gunstige weken. De cijfers van de afgelopen week zijn terug op het niveau van de eerste week van februari.)

Het is precies zoals Prof. Desmet had aangekondigd.

De experts zullen zo lang mogelijk de angst blijven bespelen van publiek en bestuurders, waardoor op zichzelf verstandige en logische beslissingen als o.a. “laten we de terrassen openen” niet genomen worden. Als je weet hoe weinig risico men loopt in de buitenlucht en hoe gunstig het buiten vertoeven werkt op de menselijke geest en lichaam dan is het – zeker met dit mooie weer – een compleet verkeerde keuze.

Hopelijk zal in de lente (met dalende cijfers) en door de stijgende vaccinatiegraad de kans dat de experts succesvol deze aanpak kunnen volhouden, worden verkleind. Maar het zal niet gemakkelijk zijn om ons aan die voor de samenleving verstikkende greep te ontworstelen. Want door eenzijdige interpretaties van cijfers en door onzekerheden op te werpen rondom nieuwe mutaties, zal keer op keer geprobeerd worden om de greep op ons te houden. Met alle gevolgen van dien.

U heeft zojuist gelezen: Waarom Rutte de terrassen gesloten houdt!

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Dagelijks proberen we een realistisch beeld van de ontwikkelingen te schetsen en hopen daarmee de angst weg te nemen. Met een kleine donatie helpt u ons om dit te kunnen blijven doen.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285