Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 3 maart

Dagcijfers 3 maart - 17245
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 3 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 3 maart

Leestijd: 3 minuten

Cijferdag

Het was weer cijferdag gisteren. Een grabbelton voor ieder wat wils. Maurice stond vandaag ook al stil bij de cijfers die door het RIVM (voor ons voorspelbaar) uit de grote ketel getoverd zijn. Daar waar wij een voortdurende daling zien van de cijfers (langzaam maar gestaag) ziet het RIVM het begin van een derde golf en worden allerlei afschrikwekkende varianten uit de hoge hoed getoverd, die allerlei ingewikkelde nummers en namen hebben, allemaal met hun eigen nukken.

Inmiddels is het RIVM door de Tweede Kamer verplicht om de cijfers die aan de beweringen ten grondslag liggen openbaar te maken, maar deze cijfers zijn zeer incompleet. Nog wel compleet genoeg om te zien dat de opmars van de B117 gestaakt is en dat het aantal gevonden exotische varianten hooguit enkele procenten bedraagt. Dat betekent dat hun aandeel in het beeld van de epidemie uiterst beperkt blijft. Maar volgens de mensen die het zouden moeten weten wel voldoende om maatregelen te treffen voor de dreiging van de derde golf. Kleren van de keizer…

Vandaag een nieuw record in het aantal afgenomen PCR-testen sinds 1 januari: bijna 56.000 op 1 maart. Het aantal positieve uitslagen was 4418 (een gemiddeld aantal), waarmee het percentage kwam op 7,9%, een laagte record sinds 24 september. Zo is ervoor ieder wat wils in de cijfers.

Onze eigen cijfers

We houden hier ook al een tijdje de cijfers van zowel het LCPS als NICE in de gaten. De voornaamste aanleiding was het voortdurend bijplussen van de cijfers. Omdat LCPS direct een definitief cijfer gaf voor het aantal opnames en we daarmee het fenomeen van het bijplussen konden omzeilen, vermelden we de LCPS cijfers voor de laatste twee weken om een mogelijke trend aan te geven. Het ziet er echter steeds meer naar uit dat LCPS de neiging heeft om steeds hogere cijfers te noemen. Veel hoger dan de waarde die NICE bereikt na het bijplussen. We houden nu het gedrag van het bijplussen een aantal dagen in de gaten, om te bezien in hoeverre we het aantal “van corona verdachte” kunnen gebruiken om een betere schatting voor de dagwaarde voor de laatste vier dagen kunnen berekenen. Morgen laten we het resultaat hier zien.

Dit is dan weer de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 3 maart - 17236

Duidelijk is te zien dat de LCPS cijfers echt een stijgende lijn laten zien. De PCR-cijfers laten nog steeds een daling zien, dus daarmee lijken de LCPS cijfers zich te diskwalificeren. Morgen dus meer!

Na dit verhaal is de grafiek met de R-waarden geen verrassing meer:

Dagcijfers 3 maart - 17235

Met de waarde van 0,97 blijven we onder de 1 zitten, maar het is maar net aan, dus dalen en geen spoor van de derde golf. Overigens zou onze voorspelling voor het verloop van de R-waarde onder invloed van een 18% besmettelijkere R117 inhouden, dat de R een paar honderdsten gaat stijgen de komende maand. Maar dat is dan weer exclusief het seizoenseffect dat nog moet komen. En natuurlijk zal ook het vaccineren de epidemie gaan drukken, zodra er meer dan 10% is gevaccineerd, dat effect zal ook te zien zijn.

De GGD cijfers van 1 maart zijn opmerkelijk. Want ten opzichte van de maandag een week geleden zien we een toename van het aantal testen met 16%. Maar een daling van het aantal positief getesten met 3%. Het aandeel positieven daalde van 9,5% naar 7,8%. Dit lijken geen cijfers te zijn die aangeven dat de derde golf nu bezig is.

De complete grafiek met de alle kerncijfers erin ziet er als volgt uit.

Dagcijfers 3 maart - 17243

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens LCPS: 177  (NICE: 127)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 228 (NICE: 204)
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,97 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665