Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 14 maart 2021

Dagcijfers 14 maart 2021 - 17729
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 14 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 14 maart 2021

Leestijd: 2 minuten

Beetje erbij

Vandaag wel wat lagere cijfers dan gisteren, maar daar is het weekend voor. Gecorrigeerd voor het bijplussen is het aantal voor de zaterdag 128. Ten opzichte van vorige week zaterdag is het een beetje erbij. Omdat er op maandag extra en onvoorspelbaar wordt bijgeplust, kan dit nog wat extra stijgen.

Maar het goede nieuws is dat het helemaal binnen de grenzen van onze voorspelling valt dat de B117 24% besmettelijker is. Het wachten is gewoon op het lenteweer. De pessimisten onder ons zien een dreigende hoge derde golf, de realisten kijken ook naar onze zuiderburen en zien daar dezelfde lijn, als we hun opnamecijfers vergelijken met onze PCR waarden en die vergelijken met onze luchtvochtigheid:

Dagcijfers 14 maart 2021 - 17721

België

We zien hier nog steeds dat het aantal ziekenhuisopnames in België gelijk oploopt met het aantal positieve PCR uitslagen in Nederland (volgens onze I-PCR methode) en ook in grote lijnen de fluctuaties in de luchtvochtigheid volgt. Van 7-14 februari zien we de vorst-week met lage luchtvochtigheid en enkele dagen later de piek in de R en de week daarop de stijging in de luchtvochtigheid tijdens de week met voorjaarsweer en rond de 6 g/kg luchtvochtigheid.

Te weinig om het virus weg te drukken, daarvoor moeten we nog even geduld hebben. Maar wat natuurlijk intrigeert, is dat het aantal Nederlandse ziekenhuisopnames sinds medio januari kennelijk niet meer wordt beïnvloed wordt door het weer….

Dagcijfers 14 maart 2021 - 17718

In de grafiek met het aantal opnames zien we dat het aantal opnames nog net onder de voorspellingslijn blijft die hoort bij 24% extra besmettelijkheid van de B117 variant.

De grafiek met de R-waarde komt dus vandaag net als de voorspellingslijn iets boven de 1 uit:

Dagcijfers 14 maart 2021 - 17719

Bij de GGD teststraat zien we ook de afgelopen vrijdag een heel sterke stijging van het aantal getesten (31% meer dan de week ervoor). Maar nu wel 35% meer positief getesten. Voor de tweede dag zien we t.o.v. een week ervoor een lichte stijging van het percentage positieve testuitslagen.

Dat allemaal zien we terug in deze totaalgrafiek.

Dagcijfers 14 maart 2021 - 17727

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 128 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 162 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,02 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019