Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 18 maart

Dagcijfers 18 maart - 17826
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 18 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 18 maart

Leestijd: 2 minuten

Lichte stijgingen

Net als gisteren zien we een lichte stijging van de cijfers. Niet verontrustend, want het lijkt te passen bij het groeiende aandeel van de Britse variant. Het krijgen van de juiste cijfers hierover, is voor ons erg lastig. We gaan er vooralsnog van uit dat onze cijfers nog steeds in de goede richting wijzen. Dat is dus 24% besmettelijker en 90% aandeel momenteel. Dat zou dan resulteren in de lijn die we al een aantal weken opgenomen hebben in onze plaatjes en die liet al een tijdje een stijging zien voor deze weken.

Een kleine afwijking in die 24% en 90% zou meteen te zien zijn. Als we bijvoorbeeld in plaats van 24% een waarde van 24,5% besmettelijker zouden gebruiken, dan zou deze lijn al veel beter de cijfers gaan volgen. Maar dat gaan we niet doen, we houden deze waarde voorlopig aan, want het effect van de weeromslag volgende week moet veel groter zijn. Wel willen we hiermee aangeven dat we niet meteen ongerust moeten worden van een lichte stijging in de cijfers. Als we de RIVM cijfers in onze berekeningen zouden invullen (eerste voorspelling 49% besmettelijker) dan zouden de cijfers ver boven de bovenkant van de grafiek uitkomen.

Dit is nu het plaatje voor vandaag:

Dagcijfers 18 maart - 17829

De R-waarde ligt inmiddels al een week min of meer stabiel op 1,04 en dat correspondeert ook met de drogere periode van 28 februari tot 8 maart.

Dagcijfers 18 maart - 17828

Bij de GGD-teststraten zien we nog steeds vergeleken met een week ervoor een duidelijke stijging van het aantal mensen dat zich laat testen met een vrijwel parallel verlopend aantal positief getesten. Het percentage positief blijft rond de 7,5% schommelen.

Dagcijfers 18 maart - 17838

 

Na 8 maart zijn de temperaturen langzaam wat gaan stijgen en dus ook de absolute luchtvochtigheid wat hoger. Een kleine daling van de R-waarde zou dan ons deel moeten gaan worden 2 weken later. We gaan het zien!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 200 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 210 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,04 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237