Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 2 april

Dagcijfers 2 april - 18372
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 2 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 2 april

Leestijd: 2 minuten

De juiste cijfers

Dit onderwerp hebben we al vaker gebruikt en dat komt heel binnenkort weer terug. Gisteren lieten we al de cijfers zien van onze voorspelling van de IC bezetting, afgezet tegen de werkelijke cijfers en de voorspelling die het RIVM deed op 15 maart. De voorlopige conclusie is dat wij het als Green Team nog steeds goed voorspellen en dat er geen spoor is te bekennen van een hoge derde of zo u wilt nieuwe hoge vierde golf.

We proberen er nu achter te komen wat we nu eigenlijk zien, wat zijn de juiste cijfers? Maurice heeft vandaag al een prachtig blog geschreven met als titel “Is dit het kantelpunt?“. De besmettingscijfers lijken te stabiliseren als we naar het percentage positieve PCR testen kijken en dat is in tegenspraak met de alsmaar stijgende opnamecijfers. Wat zien we eigenlijk?

De oplossing zit bij de cijfers van de GGD, waar Maurice vandaag dus ook al bij stil stond. Daar hebben wij onze tanden in gezet, maar we moeten nog even de puntjes op de i zetten, dus heel binnenkort komen we met de uitleg. Wel staan deze GGD-cijfers alvast in onze dagelijkse grafiek.

Dagcijfers 2 april - 18376

Het vreemde is dus dat de GGD cijfers een heel ander beeld lijken te geven, dan dat van de opnamecijfers in de ziekenhuizen. Dat is dus waar we snel op terug gaan komen! Los daarvan lijken we de kentering, waarvan Maurice al sprak, in dit plaatje te zien. Onze I-PCR waarde heeft een haakje gekregen en in de laatste dagcijfers zien we ook al een prille daling. De komende dagen zullen moeten bewijzen of dat doorzet, ondanks het uitblijven van het echte voorjaarsweer.

En de grafiek van de R-waarden zal nu ook geen verrassingen meer hebben, het daalt tergend langzaam:

Dagcijfers 2 april - 18375

Besef dat het bultje in de R gerelateerd kan worden aan de dip in de luchtvochtigheid rond 5 maart. Nu zitten we in de fase die wordt bepaald door de luchtvochtigheid van 10-20 maart, met rond de 4,5 g/kg te laag om de R echt omlaag te drukken. We moeten terug naar het weer van vóór 24 november en dat duurt helaas nog een aantal weken als we de weerberichten mogen geloven….

De GGD cijfers van afgelopen maandag tot en met woensdag t.o.v. de week ervoor laat zien dat het aantal geteste mensen is gedaald met 4% en het aantal positief getesten met nog maar 1% is gestegen. Die trend is ook terug te zien in de grafiek met alle cijfers bij elkaar. Als dit patroon klopt moeten we vrij snel een stabilisatie zien (en daarna de daling) van de ziekenhuisopnames.

Dagcijfers 2 april - 18373

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 246 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 244 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,05 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665