Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 3 april

Dagcijfers 3 april - 18402
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 3 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 3 april

Leestijd: 2 minuten

Alweer een daling?

Een dejá vu gedachte bekruipt ons opeens. Vandaag een onverwachte daling en het plaatje voor vandaag lijkt sprekend op dat van vorige week, toen er ook een scherpe daling was, maar die werd gevolgd door een enorme bijplus actie op de maandag en ook nog een fiks aantal opnames voor die maandag die dus op de dinsdag pas te zien was. Maar er is een verschil: het plaatje waarop deze fikse daling te zien was, is gemaakt op een zondag en nu is het zaterdag, dus we kijken nu naar het aantal covid opnames voor gisteren, Goede Vrijdag. Het zou natuurlijk goed kunnen dat er op Goede Vrijdag minder mensen ziek worden door Covid en zich pas volgende week melden. Laten we het haakje dus maar even wegdenken, we kijken over een paar dagen wel wat het betekend heeft.

Inmiddels zijn alle cijfers weer binnen, ook de aantallen van de PCR testen. Die laten voor de donderdag voor de vierde dag op rij een daling zien van zowel het aantal afgenomen testen als het aantal positieve testen. Op de achtergrond berekenen wij ook een R-waarde op basis van deze PCR test. Deze is inmiddels op een haar na de grens van 1,00 gepasseerd:

Dagcijfers 3 april - 18404

We zien hier, dat zowel de PCR test als de R op basis van de ziekenhuisopnames de R=1,00 in het vizier hebben. De R op basis van ziekenhuisopnames is zelfs al onder de 1 gezakt, maar met de aantekening dat er na zon- en feestdagen een inhaaleffect is, dat we nog niet kennen en altijd weer een verrassing is.

De grafiek met ziekenhuisopnames laat de daling natuurlijk ook zien:

Dagcijfers 3 april - 18409

De I-PCR lijn vertoont inmiddels een afvlakking, dus dat zou wat betreft het aantal ziekenhuisopnames ook een afvlakking moeten gaan betekenen en mede om deze reden verwachten we een zodanige correctie na het weekend, dat de daling weer ongedaan gemaakt wordt. Maar de verdere daling van de PCR lijn is veelbelovend!

De GGD-teststraten lieten afgelopen woensdag voor het eerst een grote daling zien t.o.v. dezelfde dag vorige week. Er was een daling van het aantal geteste personen met 11% en het aantal positieve testen met 10%. In 2 dagen zijn er 1300 personen minder positief getest als de week ervoor.

De grafiek gaat over een periode van 7 dagen, zodat het echte effect hiervan de komende dagen wel zal blijken. Als we ook rekening houden met het feit dat maandag bij de Tweede Paasdag ook minder mensen zullen komen om zich te laten testen dan weten we nu eigenlijk al dat het RIVM dinsdag zal gaan melden dat er deze week minder positief getesten waren als de vorige week.

Dagcijfers 3 april - 18418

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 195 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 227 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,99 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen per 100.000, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019