Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 7 april

Dagcijfers 6 april - 18573
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 7 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 7 april

Leestijd: 2 minuten

Nieuw inzicht

Gaandeweg deze epidemie beginnen we er steeds meer van te begrijpen, maar ook steeds meer vragen. Vandaag schreven we hier een blog over: Wat voorspelt de PCR-test? Hierin laten we zien wat de cijfers uit de teststraten ons leren. Niet alleen wat het voor de individuele geteste betekent, maar ook hoe de cijfers het verloop van de ziekenhuisopnames verklaren. Heel vreemd is het dan om te constateren dat in vergelijking met de GGD waarden de ziekenhuizen 2,5 maal zoveel patiënten opnemen, maar bij de tweede kameelbult is het een onevenredige stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Het verschil is inmiddels opgelopen tot meer dan een factor 6.

We maakten gisteren al melding van de dalende trend, maar met een slag om de arm wat er vandaag met de cijfers zou gaan gebeuren na het paasweekend: zouden de cijfers dinsdag net zo hoog zijn als op een gemiddelde maandag? Onze inschattingen zaten behoorlijk goed! Inderdaad wat achterstand vanaf Goede Vrijdag. En de opnamepiek is uitgesmeerd over de maandag en dinsdag, dus vanaf nu weer min of meer normale cijfers, die een langzaam versnellende daling te zien geven:

Dagcijfers 7 april - 18575

Er zijn nu wat veranderingen aangebracht in de grafiek. De I-PCR lijn beschrijft nu de voorspelling op basis van de PCR waarde na correctie voor het valsnegatieve percentage. De beschrijving is zoals eerder vermeld, te lezen in ons blog vandaag. Goed te zien is dat de PCR goed de eerste bult beschrijft. Vanaf 23 november gaat het aantal opnames per dag echter veel sneller stijgen dan de PCR test voorspelt. Uiteraard hebben wij daar wel gedachten over, daar komen we later zeker op terug! Ook is de daling van de opnamecijfers inmiddels afgelopen week goed te zien, ondanks het nog steeds aanhoudende te droge weer. HansV merkte scherp op, dat dit jaar de top was bereikt op maandag 29 maart; vorig jaar behaalden we de top op maandag 30 maart….

Ook nieuw in deze grafiek is het aantal ziekenhuisopnames dat bekend is bij de GGD (het Osiris systeem). Dat zouden dus de patiënten moeten zijn, die opgenomen zijn wegens corona. Minister De Jonge heeft op 14 oktober besloten dat voortaan de NICE cijfers gebruikt moeten worden, omdat deze completer zijn: ook patiënten die niet wegens corona worden opgenomen worden zo meegenomen.

Ook de R-waarde daalt dus nog steeds heel langzaam en staat nu op 0,97:

Dagcijfers 7 april - 18574

Paasmaandag leverde bij de GGD-testen een duidelijk lager aantal getesten en positieve testen dan de maandag ervoor. 21000 mensen kwamen er minder en er werden ruim 1300 mensen minder positief getest.

Dat is dan ook goed te zien in de totaalgrafiek. De komende paar dagen zullen we zien of die afname ook dan plaats vindt.

Dagcijfers 7 april - 18582

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 256 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 224 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126