Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 16 april

Covid Dagcijfers 15 april 2021 - 18935
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 16 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 16 april

Leestijd: 3 minuten

Gegist bestek!

Voor het eerst sinds bij hier dagelijks verslag uitbrengen van de stand van zaken m.b.t. de verspreiding van het covid-19 virus, laat de website van NICE ons al de hele dag in de steek. De laatste cijfers zijn van begin deze ochtend en die staan er nog steeds ongewijzigd. Dus wat we dan maar doen is een dagje varen op “gegist bestek” op basis van de cijfers van gisteren, aangevuld met het aantal opnames van LCPS voor de donderdag. Inhoudelijk zullen we dus niet ingaan op de cijfers zelf, omdat er een iets grotere onzekerheid in zit dan normaal.

UPDATE: inmiddels is de website van NICE weer actueel, dus inmiddels bijgewerkte grafieken. We zaten er maar heel weinig naast gelukkig…

Wel hebben we een paar veranderingen doorgevoerd. De eerste is cosmetisch. We tonen altijd een onder- en bovengrens voor de voorspelling van het verdere verloop. Daarnaast tonen we ook al enkele maanden een onzekerheidsgebied rondom de voorspelling, die wordt ingekaderd door deze twee lijnen. Feitelijk zijn daarmee deze lijnen overbodig geworden, dus laten we ze voortaan maar weg.

Een tweede verandering is de keuze voor het aantal positieve testen zelf in plaats van de I-PCR waarde. Alhoewel de voorspellende waarde hiervan te prefereren is voor het voorspellen van de GGD opnamecijfers en overlijdens, lijkt het of het aantal positieve tests zelf juist iets beter past bij het aantal ziekenhuisopnames dat door NICE wordt gemeld. Wat daarvan de oorzaak is, daarover tasten we in het duister. Dit is dan de grafiek voor vandaag, inmiddels met de actuele cijfers:

Dagcijfers 16 april - 18950

Na het beschikbaar komen van de NICE cijfers (19:00 uur) kunnen we ook de grafiek van de R laten zien:

Dagcijfers 16 april - 18954

De R zit nog net op de 1, maar zal morgen een sprongetje omlaag maken, nog de nasleep van de paasdagen: vorige week vrijdag was onverwacht een topdag, die schuift morgen door naar de week ervoor en zal zorgen voor een extra daling.

Het RIVM kwam vandaag weer met hele hoge cijfers naar buiten, maar dat blijkt als je naar de GGD-cijfers kijkt nog steeds een gevolg te zijn van de storing van twee dagen geleden bij hun computers.

Als we naar de GGD cijfers van 14 april kijken we vergelijken die met een week ervoor dan geloof je bijna niet wat je ziet. Alle cijfers zijn vrijwel identiek. Aantal personen dat zich liet testen ruim 81000. Aantal positief getesten ruim 7300 en het percentage positief 9,1%.

Juist daarom moeten de cijfers van afgelopen vrijdag 10 april met bijna 12% positief getesten een bijzondere reden hebben gehad.

Alles overziende kunnen we eigenlijk stellen dat het aantal positief getesten al een tijdje min of meer stabiel is. En dat het paasweekend lagere cijfers geeft, die zowel te danken zijn aan de mooie zomerse dagen eind maart en minder getesten tijdens het Paasweekend.

Het huidige weer is te koud en met een te lage luchtvochtigheid. Veel slechter dan april vorig jaar. Maar hopelijk gaat het in het laatste deel van april toch wat beter.

De cijfers zien er nu als volgt uit:

Dagcijfers 16 april - 18948

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 208 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 226 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,00 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.