Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid-19 gaat door de lucht

Covid-19 gaat door de lucht - 18929
Samenvatting van het artikel

Vannacht las ik een bijzondere tweet en een nieuw artikel in The Lancet. Dat was voor mij een aanleiding om nog een keer te schrijven over het verspreiden van het Covid-19 virus, dat in overgrote mate via de lucht gaat.

Lees volledig artikel: Covid-19 gaat door de lucht

Leestijd: 3 minuten

Het wordt steeds duidelijker

Een tijdje heb ik er niet expliciet over geschreven, maar vannacht vielen me twee brokken informatie op, waar ik even aandacht aan wil schenken.

Een jaar geleden kwam ik zowel op basis van wetenschappelijke studies (over influenza en Covid-19) als via data-analyses tot de conclusie dat de verspreiding van het Covid-19-virus met name door de lucht gaat. Die opvatting evolueerde naar de conclusie dat dit voor het overgrote deel van de besmettingen zo zal gaan. Ik schat zelfs meer dan 95%.

Er waren diverse studies (zelfs al van 75 jaar geleden) dat het inademen van een virus van de ademhalingsorganen, zoals griep en Covid-19, tot veel grotere consequenties leidde dan een druppel van zo’n virus dat in neus, mond of ogen belandt. Dat kwam omdat het direct in de longen terecht kwam.

Ook als je besmet raakt op korte afstand van iemand, dan gebeurt dat in veel grotere mate doordat je een tijdje de kleinere druppels inademt, die vrij komen bij het spreken, dan doordat een grotere druppel in een keurig boogje in je neus of mond komt. Laat staan dat het gebeurt via de overdracht op je hand, waarna je in je oog gaat wrijven en jezelf besmet.

Dus het gaat er niet zozeer om dat je 1,5 meter afstand van elkaar houdt, maar dat je niet langere tijd op kortere afstand face-to-face met elkaar spreekt. Zeker niet als er niet gezorgd is voor goede ventilatie in de ruimte. Buiten is 1,5 meter afstand houden onzinnig. Alleen onder bepaalde omstandigheden (windstil, temperaturen waardoor de warmere deeltjes die uit je mond komen blijven hangen en niet opstijgen) kan er bij een tijdje face-to-face spreken met elkaar een situatie ontstaan, waarbij je teveel virusdeeltjes inademt.

Verspreiding

Door mensen van het RIVM/OMT en ook nog door prominenten van de WHO wordt nog steeds de nadruk gelegd op de verspreiding van het virus via grotere druppels. Langzamerhand erkennen ze wel dat de kans van overdracht via voorwerpen klein is.

Toch houden ze bij hun maatregelen (zeker in Nederland) alleen rekening op de verspreiding via grotere druppels. Dus overal de 1,5 meter afstand houden en handen (stuk) wassen. Het veilig maken en houden van ruimtes via de geëigende maatregelen staat op z’n zachtst gezegd niet hoog op het prioriteitenlijstje.

Als de overheid in juni vorig jaar de bijna 1 miljard, die ze nu van plan zijn om uit te geven aan de experimenten met sneltesten, hadden vrijgemaakt voor het beveiligen van ruimtes vanuit het verbeteren en aanpassen van de ventilatie, dan hadden we nu in een andere situatie gezeten. (Deltaplan Ventilatie). Maar zeker toen vond Van Dissel en companen dat complete flauwekul. Kijk nog even mijn discussie met Prof. Voss terug van eind juni vorig jaar. Hier schreef ik er ook nog een artikel over.  En dit was mijn brief aan het RIVM op 23 juni. 

Een paradigma shift

Door de wetenschap is sinds ongeveer 1985 algemeen aanvaard dat het mazelen virus door de lucht gaat. Maar besef dat in de 50 jaar ervoor gedacht werd, net zoals bij Covid-19, dat dit virus zich via grotere druppels verspreidden. Nu erkent men overal dat het via de lucht gaat.

Deze “paradigma-shift” is nu ook aan de gang met influenza en Covid-19. Helaas gaat dat heel langzaam, waardoor het bestrijden van de verspreiding van Covid-19 slecht verloopt. En het zal nog zeker 5 jaar duren voordat t.a.v. van deze virussen men vergelijkbare conclusies trekt als bij mazelen 40 jaar geleden.

De twee artikelen die me opvielen betroffen dit bewustwordingsproces. Allereerst een tweet van Prof. Don Milton. Die schreef eind van de jaren negentig een artikel over de airborne verspreiding van virussen van de ademhalingsorganen en hoe je via CO2-metingen die kon bestrijden. Via peer reviews werden zijn artikelen de eerste jaren verhinderd om te verschijnen.

Covid-19 gaat door de lucht - 18916

En in de tweede plaats een nieuw artikel in The Lancet over de dominantie van de aerosole verspreiding. Dit is de link en dit is het artikel. Het is zeer de moeite waar. Zeker voor degenen, die nog maar steeds denken dat 1,5 meter afstand houden en de handen stuk wassen de ultieme manier is om dit virus tot een halt te brengen.

Covid-19 gaat door de lucht - 18919
Covid-19 gaat door de lucht - 18920

Triest

Triest dat we in Nederland bij het RIVM en het OMT nog zoveel ‘kenners’ hebben die ervan uitgaan dat de verspreiding van het virus door de lucht slechts een kleine rol speelt bij deze infectieziekte. En het is nog triester dat de politici dit kritiekloos overnemen. Daardoor is de Covid-19 crisis in heel veel landen veel ernstiger geworden dan nodig was geweest.

Pas ergens over vijf à tien jaar zal dit door de medische wetenschappers volmondig worden erkend, ben ik bang.

Steun ons werk via af en toe een kleine donatie.

U heeft zojuist gelezen: Covid-19 gaat door de lucht.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237