Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 18 april 2021

Dagcijfers 17 april - 19022
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 18 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 18 april 2021

Leestijd: 2 minuten

Alles daalt nog steeds

De flinke daling die we gisteren al meldden lijkt door te zetten. Omdat het weekend is, zijn alle cijfers onzeker, dat wordt morgen nog aangevuld. Desondanks zitten we inmiddels op een R van 0,92, maar die kan morgen nog iets bijtrekken. Dus niet eerder dan morgenmiddag kunnen we onze knopen tellen.

Niet alleen het aantal opnames is weer gedaald (het 7-daags gemiddelde staat nu precies op 200), maar ook het aantal ziekenhuisopnames dat vandaag door de GGD gemeld wordt (67) en het aantal overlijdens (12) zijn gedaald. Dat laatste is ook toe te schrijven aan het aantal ouderen dat inmiddels is gevaccineerd. De enige cijfers die koppig blijven stijgen, zijn de PCR testen. Daar waar de opnames in 2 weken tijd met 20% dalen, stijgt juist het aantal positieve PCR testen met 15%. Ook het aantal opnames dat de GGD’s meldden daalt met 15%. De overlijdens ijlen altijd twee weken na, dus de echte daling is daar nog niet zichtbaar.

Dit is dan weer het plaatje onder het bekende zondag-voorbehoud:

Dagcijfers 18 april 2021 - 19029

En zoals beloofd maakt de R weer een flinke sprong verder omlaag naar de waarde 0,92. Morgen zien we of daar nog op moet worden gecorrigeerd:

Dagcijfers 18 april 2021 - 19024

Als we de GGD cijfers bekijken en vergelijken met die van exact een week ervoor zien we nu al een tijdje een a-typisch beeld. Terwijl het percentage positieven stijgt, neemt het aantal getesten niet toe.

Dit zijn bij voorbeeld de cijfers van afgelopen vrijdag met die van de week ervoor en de week daarvoor:

  • Aantal getesten ruim 65.000 (de drie vrijdagen).
  • Aantal positief getesten: 6000, 6800, 7500.

Maar als we die stijging van het aantal positief getesten afzetten tegen de ziekenhuisopnames (circa 5 dagen later) zien we die stijging niet terug. Voor zoiets a-typisch zouden er verklaringen gevonden moeten worden. Een van de mogelijkheden is dat door de sneltesten thuis en voor evenementen er positief getesten zijn, die vervolgens nog een keer naar de GGD-teststraat komen. En dat zorgt dan voor zowel een hoger percentage positief als een hoger aantal positief getesten.

Een aantal dagen geleden heeft Maurice hierover geschreven.

Dit is nu het beeld: de groene lijn die stabiel blijft, de gele lijn die gestaag stijgt, maar de blauwe lijn die aan het dalen is. (En bij deze grafiek is de gele lijn in de tijd al 5 dagen verplaatst).

Dagcijfers 18 april 2021 - 19033

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 173 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 200 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,92 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019