Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Open brief aan Diederik Gommers

Open brief aan Diederik Gommers - 19392
Samenvatting van het artikel

Rogier Rumke schreef een aantal brieven aan o.a. Diederik Gommers, waarin hij vroeg om toelichting bij de uitspraken die hij deed in de media. Daar heeft hij nooit antwoord op gekregen. Zijn laatste brief was dermate de moeite waard, dat we hem hier als Open brief aan Diederik Gommers publiceren. Hopelijk krijgen we nu wel een antwoord!

Lees volledig artikel: Open brief aan Diederik Gommers

Leestijd: 4 minuten

door Rogier Rumke:

Inleiding

Soms kan ik mij behoorlijk opwinden over uitspraken die worden gedaan in goed bekeken talkshows. Ik krijg de indruk dat er ondertussen best veel mensen hun nieuws niet meer uit deze bronnen halen omdat ze het vertrouwen erin volledig zijn kwijtgeraakt. Echter, het grootste deel van het Nederlands publiek krijgt zijn informatie wel degelijk uit wat sommigen nu de Mainstream Media (MSM) plegen te noemen. Zelf vind ik het van het grootste belang om mij van alle kanten te informeren, dus de talkshows zijn voor mij, naast de landelijke dagbladen, dagelijkse kost.

Maandagavond ging het bij de talkshow Beau weer eens om het terugdraaien van versoepelingen. Ernst Kuipers was er via een videoverbinding. Een IC arts uit Brabant die een brandbrief ondertekende zat er geflankeerd door onze nationale held Diederik Gommers.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid die Gommers heeft in het voorlichten van het publiek is immens, vandaar dat ik bij dergelijke gelegenheden het toetsenbord bestijg en hem op zijn verantwoordelijkheid aanspreek. Helaas heeft dat nog nooit tot dan ook maar enige reactie geleid, zelfs geen ontvangstbevestiging. En dat terwijl de man er prat op gaat open te staan voor dialoog met andersdenkenden.

Overigens had deze brief ook gericht kunnen zijn aan Robin Peters, internist bij het Erasmus MC, waar Gommers hoofd is van de afdeling Intensive Care. Hij beweerde hetzelfde bij Op1 op Koningsdag: “Ook deze week zagen we een piek in de opnames in de ziekenhuizen, dat lijkt heel erg gerelateerd te zijn aan de drukte in de parken twee weken daarvoor, toen het ook mooi weer was.”

Zodoende maar weer eens een poging gedaan, die ik hier graag met jullie deel:

Open brief aan Diederik Gommers

Geachte heer Gommers, beste Diederik,

Met belangstelling en instemming zag ik u maandagavond pleiten voor werkverlichting van IC-personeel. Ik ben het met u eens dat het schandalig is dat er te weinig capaciteit is voor de normale zorg in tijden van veel zieken door corona. Ook ben ik van mening dat deze grote belasting gepaard gaat met relatieve onderbetaling en vooral ook onderwaardering van het zorgpersoneel.

Nu behoor ik zelf tot een kwetsbare groep, ik ben 66 en heb een potentieel dodelijke longkwaal naast een zeer goede conditie, ik loop wekelijks 60 km rustig hard en daarmee bouw ik weerstand op en hou ik mijn longen, die nu voor 35% zijn aangetast door onherstelbaar littekenweefsel, flexibel. In tegenstelling tot de meeste van mijn lotgenoten houd ik daardoor mijn kwaal al acht jaar stabiel en mijn levenskwaliteit op aanvaardbaar niveau.

Vandaar dat het voor mij van het allergrootste belang is dat ik mij optimaal tegen besmetting met corona bescherm. Als academisch opgeleid persoon hecht ik dus, net als u, grote waarde aan goed en onderbouwd onderzoek en aan goede en onderbouwde voorlichting.

In andere kringen dan die van het OMT hoor ik al een jaar steeds meer wetenschappelijke stemmen opgaan dat er buiten een zeer veel kleinere, tot zelfs nul kans is op besmetting met Covid-19. Recent nog een onderzoek uitgevoerd door en gepubliceerd in The Irish Times op 5 april 2021 (https://www.irishtimes.com/…) waarin wordt geconcludeerd dat de kans om buiten besmet te raken 1000 x kleiner is.

Het artikel geeft ook verwijzingen naar wetenschappers, waardoor een massieve hoeveelheid onderzoek, voor een deel peerreviewed, te vinden is waaruit het sterk verminderde risico van buitenbesmettingen blijkt. Bijvoorbeeld dit onderzoek waarin wordt aangegeven dat de besmettingen in Bergamo tijdens de beruchte voetbalwedstrijd, hoogstwaarschijnlijk (not likely to have occurred) niet in het stadion hebben plaatsgevonden maar in het vervoer erheen en de kroegen voor en na het evenement.  In dit wetenschappelijk rapport uit september 2020 wordt overigens ook de geringe kans op besmettingen op stranden en in parken op zonnige dagen behandeld.

Nu weet ik ook wel dat er ontzettend veel onderzoek wordt gedaan en het soms moeilijk is daarin het kaf van het koren te scheiden, maar ik ga ervan uit dat u als lid van het OMT, en als iemand wiens stem via talkshows luid en duidelijk wordt gehoord, beschikt over het meest recente en meest adequate onderzoek op het gebied van besmettingsgevaar. Ook neem ik aan dat u het publiek niet lichtvaardig met ongefundeerde uitspraken bestookt. Vandaar dat ik er van uitga dat de uitspraak in het programma Beau van maandag 26 april is gebaseerd op grondig en wellicht peerreviewed onderzoek. Immers, uw stem hierin klinkt luider dan die van menig persoon die hierover zo eens iets roept of selectief citeert.

De uitspraak waar ik op doel is voor mij van cruciaal belang, zeker nu het mooi weer wordt, de terrassen open mogen en het dus drukker wordt op straat. Ik krijg morgen, na lang wachten eindelijk mijn eerste vaccinatie, maar daarmee ben ik nog lang niet volledig beschermd.

Ik begrijp dat u onderschrijft dat de mensen die nu op de IC liggen besmet zijn geraakt in de drukte van de parken tijdens de paar mooie dagen de afgelopen weken. Ook Ernst Kuipers wees erop dat het een mogelijke verklaring is voor de plotselinge verhoging, alsmede uw collega Robin Peters in Op1 op de avond van Koningsdag. Dit is voor mij persoonlijk belangrijk. Daarom wil ik u, als academisch opgeleid persoon, vragen om inzage in het betreffende onderzoek. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat u, met uw verantwoordelijkheid, zomaar iets roept. De uitspraak die u onderschrijft heeft enorme invloed op het publiek, misschien nog wel meer dan u denkt.

Ik ben zelf moderator en beheerder van een facebookgroep met een bereik van ruim 500 mensen. Daarnaast ben ik personal coach en heb ik nog een loopgroep die ik 2 á 3 x per week training geef . Ik ben er altijd vanuit gegaan dat naar buiten gaan gezond is en dat mensen daardoor minder kans lopen besmet te raken dan als ze binnen zouden blijven. Ik heb zelfs een gastblog op de site van Maurice de Hond geplaatst, waarin ik uitga van de juistheid van het Ierse onderzoek, met een bereik van meer dan 100.000 bezoekers.

Het lijkt mij uitgesloten dat u niet over overtuigende data beschikt die deze belangwekkende uitspraak onderbouwen. Wellicht hebt u via bron- en contactonderzoek grondig weten te achterhalen waar de meerderheid van de mensen die nu op de IC’s liggen besmet zijn geraakt.

Als u mij het betreffende onderzoek doet toekomen kan ik mijn beweringen hieromtrent rectificeren. Het lijkt me van het grootste belang om juist nu betrouwbare informatie te verspreiden.

Erop vertrouwend dat u hier het belang van de wetenschap laat prevaleren reken ik erop dat u de data, de namen van de wetenschappers die deze verzamelden en de vindplek van hopelijk peerreview onderzoek beschikbaar stelt.

Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Rogier Rumke

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963